Sero-makowiec

Seromakowiec to nic innego jak połączenie sernika i makowca. Ciasto jest ciężkie, wilgotne i niezwykle aromatyczne. Podbije serca wszystkich domowników. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis w święta.

Sero-makowiecSero-makowiec

Kruche ciasto:

  • 200 g margaryny
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Masa makowa:

Masa serowa:

  • 700 g twarogu sernikowego
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 60 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 80 g miękkiej margaryny lub masła
  • 100 g cukru pudru

Przepis

Kruche ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3),zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 60 minut. Tortownicę 24cm. wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć dno tortownicy, ciasto po nakłuwać widelcem.Podpiekamy kruchy spód ok.10-15 minut w temperaturze 200 st. C. Drugą część ciasta
zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Przepis

Masa makowa: Jeśli gotowa masa makowa byłaby sucha, wtedy można dodać 1 ubite białko i trochę miodu.

Przepis

Masa serowa. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodać po jednym jajku,następnie cukier puder i budyń. Do masy dodawać porcjami twaróg sernikowy. Mieszać do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Na końcu dodać ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie połączyć.

Przepis

Na podpieczony kruchy spód nałożyć masę makową,następnie nałożyć masę serową i wyrównać. Wierz posypać startym ciastem i płatkami migdałowymi.

Przepis

Sero-makowiec włożyć do piekarnika nagrzanego do temp.180 st. C piec 60 minut. Wyłączyć piekarnik i po 10 minutach wyjąć z niego sernik. Najsmaczniejszy na drugi dzień.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu