Sero-makowiec

Seromakowiec to nic innego jak połączenie sernika i makowca. Ciasto jest ciężkie, wilgotne i niezwykle aromatyczne. Podbije serca wszystkich domowników. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis w święta.

Sero-makowiecSero-makowiec

Kruche ciasto:

  • 200 g margaryny
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Masa makowa:

Masa serowa:

  • 700 g twarogu sernikowego
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 60 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 80 g miękkiej margaryny lub masła
  • 100 g cukru pudru

Przepis

Kruche ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3),zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 60 minut. Tortownicę 24cm. wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć dno tortownicy, ciasto po nakłuwać widelcem.Podpiekamy kruchy spód ok.10-15 minut w temperaturze 200 st. C. Drugą część ciasta
zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Przepis

Masa makowa: Jeśli gotowa masa makowa byłaby sucha, wtedy można dodać 1 ubite białko i trochę miodu.

Przepis

Masa serowa. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodać po jednym jajku,następnie cukier puder i budyń. Do masy dodawać porcjami twaróg sernikowy. Mieszać do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Na końcu dodać ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie połączyć.

Przepis

Na podpieczony kruchy spód nałożyć masę makową,następnie nałożyć masę serową i wyrównać. Wierz posypać startym ciastem i płatkami migdałowymi.

Przepis

Sero-makowiec włożyć do piekarnika nagrzanego do temp.180 st. C piec 60 minut. Wyłączyć piekarnik i po 10 minutach wyjąć z niego sernik. Najsmaczniejszy na drugi dzień.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna