Sernik z wiśniami i kruszonką. Pyszne ciasto do kawy lub herbaty
Wiśnie to owoce idealne do ciasta. Szczególnie jeśli podamy je w serniku w towarzystwie wanilii i słodkiej kruszonki z dodatkiem płatków owsianych. Sprawdzony przepis poleca "Cukrowa wróżka".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Ciasto i kruszonka:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g miękkiego masła lub margaryny
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
Masa serowa:
- 400 g twarogu sernikowego lub śmietankowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajo
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18 proc.
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 szklanki wiśni - umytych, wydrylowanych i osączonych (mogą być rozmrożone lub ze słoika)
Przepis
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę. Z ciasta odkładamy 1/3, którą miksujemy z płatkami. Pozostałym ciastem wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Ser ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajko i śmietanę. Połowę masy wykładamy na przygotowany spód. Układamy na niej wiśnie i przykrywamy resztą masy serowej. Odłożoną 1/3 część ciasta miksujemy z płatkami, aż powstaną wilgotne okruszki. Ciasto posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach.
Zobacz także: puszysty i delikatnu sernik z jagodami