Sernik z rosą
Kruchy spód, puszysta masa serowa i bezowa pianka. a na wierzchu rosa, czyli słodkie krople, które powstają w trakcie podpiekania bezy. Taki sernik zachwyci wszystkich domowników. Dosłownie rozpływa się w ustach.
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Na ciasto:
- 30 dag mąki tortowej
- 1 szkl. cukru
- 15 dag margaryny Kasia
- 1 jajko
- 2 żółtka jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę serową:
- 1 budyń śmietankowy
- 2 jajka
- 4 żółtka jaj
- 0,5 szkl. oleju
- 1 szkl. cukru
- 2 szkl. mleka
- 1 kg twarogu
Piana:
- 4 białka
- 1 łyżeczka octu
- 10 dkg cukru
Przepis
Mąkę mieszamy z proszkiem. Dodajemy miękką margarynę, żółtka, jajko i cukier. Zagniatamy ciasto. Ciastem wylepiamy natłuszczoną blachę.
Przepis
Jajka, żółtka i cukier ubijamy, dodajemy zmielony twaróg i resztę składników. Miksujemy i wylewamy na ciasto. Pieczemy 60 minut w 190 stopniach.
Przepis
Białka ubijamy z cukrem, na koniec wlewamy łyżeczkę octu. Wykładamy na gorące ciasto i pieczemy jeszcze 15-20 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl