Trwa ładowanie...
dbd2pjh
dbd2pjh

Sernik z rosą

Przepis

Kruchy spód, puszysta masa serowa i bezowa pianka. a na wierzchu rosa, czyli słodkie krople, które powstają w trakcie podpiekania bezy. Taki sernik zachwyci wszystkich domowników. Dosłownie rozpływa się w ustach.

3.8
(5 głosów)
Oceń:
dbd2pjh
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Sernik z rosą
123RF
Składniki

Na ciasto:

  • 30 dag mąki tortowej
  • 1 szkl. cukru
  • 15 dag margaryny Kasia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę serową:

  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 jajka
  • 4 żółtka jaj
  • 0,5 szkl. oleju
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. mleka
  • 1 kg twarogu

Piana:

  • 4 białka
  • 1 łyżeczka octu
  • 10 dkg cukru
Przepis

Mąkę mieszamy z proszkiem. Dodajemy miękką margarynę, żółtka, jajko i cukier. Zagniatamy ciasto. Ciastem wylepiamy natłuszczoną blachę.

Jajka, żółtka i cukier ubijamy, dodajemy zmielony twaróg i resztę składników. Miksujemy i wylewamy na ciasto. Pieczemy 60 minut w 190 stopniach.

Białka ubijamy z cukrem, na koniec wlewamy łyżeczkę octu. Wykładamy na gorące ciasto i pieczemy jeszcze 15-20 minut.

Przepis dodał użytkownik sylwia.chmielek

dbd2pjh
Sernik z rosą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
dbd2pjh
dbd2pjh
dbd2pjh
dbd2pjh
dbd2pjh