Sernik krakowski Pierre’a Herme

Delikatny, ale nie zbyt puszysty. Lekko wilgotny. O idealnie wyważonej słodkości. Taki, jaki powinien być tradycyjny sernik. Propozycja prosto z bloga "Cukrowa wróżka" smakuje wyjątkowo.

Sernik krakowski Pierre’a HermeSernik krakowski Pierre’a Herme
oprac. Magdalena Pomorska

Spód:

  • 250 g mąki
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 125 g masła
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 8 jajek
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 żółtko, roztrzepane
  • lukier ( z 1 szklanki cukru pudru z kilkoma łyżkami wody)

Przepis

Ze składników na spód szybko zagniatamy ciasto. Można pomóc sobie mikserem. Ważne, żeby nie wyrabiać go zbyt długo. Gotowe zawijamy w folię i odstawiamy na 30-40 minut do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę (ok. 25×30 cm). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w 180 stopniach C.

Przepis

W tym czasie przygotowujemy masę serową: masło ucieramy z 200 g cukru pudru i wanilią. Dodajemy po jednym żółtku, a następnie po łyżce twarogu. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostały cukier puder. Pianę delikatnie, ale dokładnie trzeba wmieszać w masę żółtkową. Najlepiej posłużyć się dużą szpatułką albo drewnianą łyżką. Gotową masę wylewamy na spód. Układamy na wierzchu kratkę wyciętą z reszty ciasta. Sernik pieczemy ok. 50-60 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i tak pozwalamy ciastu ostygnąć. Gotowe lukrujemy.
Zobacz także: Blondies z masłem orzechowym i Michałkami

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść