Sernik krakowski Pierre’a Herme

Delikatny, ale nie zbyt puszysty. Lekko wilgotny. O idealnie wyważonej słodkości. Taki, jaki powinien być tradycyjny sernik. Propozycja prosto z bloga "Cukrowa wróżka" smakuje wyjątkowo.

Sernik krakowski Pierre’a HermeSernik krakowski Pierre’a Herme
oprac. Magdalena Pomorska

Spód:

  • 250 g mąki
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 125 g masła
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 8 jajek
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 żółtko, roztrzepane
  • lukier ( z 1 szklanki cukru pudru z kilkoma łyżkami wody)

Przepis

Ze składników na spód szybko zagniatamy ciasto. Można pomóc sobie mikserem. Ważne, żeby nie wyrabiać go zbyt długo. Gotowe zawijamy w folię i odstawiamy na 30-40 minut do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę (ok. 25×30 cm). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w 180 stopniach C.

Przepis

W tym czasie przygotowujemy masę serową: masło ucieramy z 200 g cukru pudru i wanilią. Dodajemy po jednym żółtku, a następnie po łyżce twarogu. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostały cukier puder. Pianę delikatnie, ale dokładnie trzeba wmieszać w masę żółtkową. Najlepiej posłużyć się dużą szpatułką albo drewnianą łyżką. Gotową masę wylewamy na spód. Układamy na wierzchu kratkę wyciętą z reszty ciasta. Sernik pieczemy ok. 50-60 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i tak pozwalamy ciastu ostygnąć. Gotowe lukrujemy.
Zobacz także: Blondies z masłem orzechowym i Michałkami

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja