Sandwiche ze śledziem. Przepis Ewy Wachowicz
Sandwiche ze śledziem to świetny pomysł na smakowitą przekąskę lub na kolację. Dobrze wypieczona bułeczka, kawałki pysznej rybki, konfitura z cebuli i aromatyczny sos koperkowi tworzą połączenie idealne. Przepis Ewy Wachowicz.
Ewa Wachowicz
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Przekąski
 - Sposób przygotowania: Na zimno
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 4 filety śledziowe (najlepiej matiasy)
 - 4 podłużne bułki
 
Konfitura z cebuli:
- 3 cebule czerwone
 - 2 łyżki cukru trzcinowego
 - 1 kieliszek białego wina wytrawnego
 - 2 łyżki miodu
 - 3 łyżki octu jabłkowego
 - sól
 - pieprz
 
* Sos koperkowy:*
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu
 - 1 łyżka majonezu
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - koperek
 - sól
 - pieprz
 
Przepis
- Przygotowanie kanapki zacząć od konfitury. Na patelnię wsypać cukier i poczekać, aż się roztopi.
 - Następnie wrzucić pokrojone w piórka cebule, wymieszać i podsmażyć. Gdy się skarmelizują, podlać winem. Dusić tak długo, aż trunek odparuje. Posłodzić miodem, zakwasić octem jabłkowym. Posolić, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć jeszcze przez chwilę, po czym odstawić do wystudzenia.
 - Zrobić sos koperkowy – śmietanę lub jogurt wymieszać z majonezem, doprawić sokiem z cytryny, wsypać koperek, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
 - Złożyć kanapkę. Pieczywo rozciąć (nie docinając jednak do końca), podgrzać z obu stron na ruszcie lub patelni grillowej. Posmarować sosem koperkowym. Ułożyć śledzia i konfiturę z cebuli.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl