Sałatka Basi. Smakowity pomysł na kolację
Sałatka brokułowo-kalafiorowa świetnie sprawdzi się na kolację lub obiad do pracy. Przepis jest banalnie prosty. Do jej przygotowania możesz wykorzystać mrożone warzywa.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Cząstki kalafiora i brokuła zblanszować w osolonej wodzie i wystudzić.
- Pomidory i jajka pokroić w cząstki, a ogórki w pólplasterki. Fasolkę przepłukać w zimnej wodzie i odcedzić.
- Koper i szczypiorek posiekać wymieszać z majonezem i sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem (może być opcja z oliwą zamiast majonezu,).
- Układać składniki na przemian w 4 salaterkach bez mieszania.
- Zalać sosem majonezowym nie mieszać, sos i tak przejdzie przez wszystkie warstwy.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl