Ryba po grecku. Co roku króluje na wigilijnym stole
Sprawdzony tradycyjny przepis na rybę po grecku. Ryba po grecku smakuje nie tylko od święta. Sprawdzi się również na obiad. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Rybę pokroić na mniejsze porcje, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na oleju.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
- Marchew i seler zetrzeć na małych oczkach, dodać do cebuli. Dodać ziele, liście laurowe i przecier. Podlać odrobiną wody, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Dusić na małym ogniu ok. 10 min. Rybę przełożyć sosem, schłodzić.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl