Ryba pieczona z orzechami

Pieczony pstrąg z orzechowym farszem to pyszna propozycja na rodzinny obiad lub romantyczną kolację. Rybka wyjdzie delikatna i soczysta. Podaj z opiekanymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Ryba pieczona z orzechamiRyba pieczona z orzechami

Składniki

  • 4 pstrągi
  • plastry cytryny (dowolnie)

Farsz:

  • 4 łyżki oliwy lub oleju jadalnego
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 świeża lub mrożona papryka
  • 10 dkg zmielonych włoskich orzechów
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Marynata

  • 4 łyżki oliwy lub oleju jadalnego
  • sok z dwóch cytryn lub 2 łyżki octu (6 proc.)
  • 8 łyżek wody
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Ryby sprawić (zostawiając łby). W płytkim naczyniu wymieszać składniki marynaty, włożyć pstrągi na 4 godz., kilka razy przełożyć. Z papryki usunąć nasiona, pokrajać w plasterki.

Przepis

Cebulę smażyć w rozgrzanej oliwie na jasnozłoty kolor, dodać paprykę i orzechy, mieszając, smażyć na małym ogniu przez 5 min. Zdjąć z ognia, posypać solą i pieprzem, dodać zieloną pietruszkę, wymieszać, ostudzić. Rybę nadziewać farszem, zaszyć nitką lub spiąć wykałaczkami.

Przepis

Ułożyć rybę w grubo wysmarowanym tłuszczem naczyniu, piec w mocno nagrzanym piekarniku 250 st. C) przez 20-30 min., polewając 2-3 razy marynatą. Ryby są gotowe, gdy płetwy dają się łatwo usunąć.

Przepis

Pstrągi ostrożnie przełożyć na gorący półmisek, usunąć nitkę, wykałaczki, przybrać plasterkami cytryny i zieloną pietruszką. Proporcje dla 4 osób

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia