Rolada kukurydziana z malinami. Nie pójdzie w boczki
Deser, który można jeść bez wyrzutów sumienia? Tak, to możliwe. Biszkoptowa rolada z kremowym serkiem i sezonowymi owocami z pewnością nie pójdzie w boczki, jeśli tradycyjne składniki zastąpisz zdrowszymi i niskokalorycznymi.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 3 jajka (białka i żółtka osobno)
- 3 łyżki mąki kukurydzianej lub mąki kasztanowej, jaglanej, pszennej pełnoziarnistej, orkiszowej, ryżowej, owsianej
- 3 łyżki ksylitolu lub erytrolu, cukru kokosowego
- kilka kropli olejku waniliowego lub olejku śmietankowego
Krem:
- 180 g jogurtu naturalnego lub stałej części mleczka kokosowego, jogurtu sojowego
- 2 łyżki mascarpone lub ricotty, serka grani, serka homogenizowanego, stałej części mleczka kokosowego, jogurtu sojowego
- 1 łyżki ksylitolu lub erytrolu, cukru kokosowego, miodu
- 30 g odżywki białkowej lub mleka w proszku, mąki kokosowej, migdałowej
- 100 ml wody
- 1 łyżka żelatyny lub agaru
- maliny lub truskawki, borówki, jagody, jeżyny, porzeczki, wiśnie bez pestek
Polewa:
- 2 kostki gorzkiej czekolady 70 proc.
- 1 łyżeczki oleju kokosowego
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i całość miksujemy kilka sekund. Dodajemy mąkę, ksylitol i olejek i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto powinno być bardzo cienkie. Pieczemy je około 10 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe ciasto zwijamy z papierem do pieczenia w rulon (wzdłuż krótszego boku). Studzimy. Jogurt łączymy z ksylitolem, dodajemy mascarpone, składniki mieszamy trzepaczką. Następnie dosypujemy odżywkę białkową i znowu całość energicznie mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy, a gdy wystygnie, dolewamy ją powoli do masy, cały czas pracując trzepaczką. Rozwijamy roladę, rozsmarowujemy na niej krem, układamy owoce i ponownie zwijamy całość w rulon (wzdłuż krótszego boku). Czekoladę i olej kokosowy umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy, podgrzewając na małym ogniu. Dekorujemy ciasto polewą. Wkładamy je na około pół godziny do lodówki.
Przepis pochodzi z książki "Jedz słodycze i nie tyj!"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze