Trwa ładowanie...
d4eihbx
05-09-2018 10:40

Rolada kukurydziana z malinami. Nie pójdzie w boczki

Przepis

Deser, który można jeść bez wyrzutów sumienia? Tak, to możliwe. Biszkoptowa rolada z kremowym serkiem i sezonowymi owocami z pewnością nie pójdzie w boczki, jeśli tradycyjne składniki zastąpisz zdrowszymi i niskokalorycznymi.

d4eihbx
5.0
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki

Biszkopt:

  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej lub mąki kasztanowej, jaglanej, pszennej pełnoziarnistej, orkiszowej, ryżowej, owsianej
  • 3 łyżki ksylitolu lub erytrolu, cukru kokosowego
  • kilka kropli olejku waniliowego lub olejku śmietankowego

Krem:

  • 180 g jogurtu naturalnego lub stałej części mleczka kokosowego, jogurtu sojowego
  • 2 łyżki mascarpone lub ricotty, serka grani, serka homogenizowanego, stałej części mleczka kokosowego, jogurtu sojowego
  • 1 łyżki ksylitolu lub erytrolu, cukru kokosowego, miodu
  • 30 g odżywki białkowej lub mleka w proszku, mąki kokosowej, migdałowej
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka żelatyny lub agaru
  • maliny lub truskawki, borówki, jagody, jeżyny, porzeczki, wiśnie bez pestek

Polewa:

  • 2 kostki gorzkiej czekolady 70 proc.
  • 1 łyżeczki oleju kokosowego
Przepis

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i całość miksujemy kilka sekund. Dodajemy mąkę, ksylitol i olejek i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto powinno być bardzo cienkie. Pieczemy je około 10 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe ciasto zwijamy z papierem do pieczenia w rulon (wzdłuż krótszego boku). Studzimy. Jogurt łączymy z ksylitolem, dodajemy mascarpone, składniki mieszamy trzepaczką. Następnie dosypujemy odżywkę białkową i znowu całość energicznie mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy, a gdy wystygnie, dolewamy ją powoli do masy, cały czas pracując trzepaczką. Rozwijamy roladę, rozsmarowujemy na niej krem, układamy owoce i ponownie zwijamy całość w rulon (wzdłuż krótszego boku). Czekoladę i olej kokosowy umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy, podgrzewając na małym ogniu. Dekorujemy ciasto polewą. Wkładamy je na około pół godziny do lodówki.

Przepis pochodzi z książki "Jedz słodycze i nie tyj!"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Rolada kukurydziana z malinami. Nie pójdzie w boczki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
14

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4eihbx
d4eihbx
d4eihbx
d4eihbx
Więcej tematów
d4eihbx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj