Rób jogurt w domu. To takie proste

Przygotowywanie własnych jogurtów jest bardzo proste, możesz to zrobić w domowych warunkach bez skomplikowanej maszynerii. Jeśli chcesz jednak uzyskać lepszy efekt, być może warto zainwestować w urządzenie, które pozwoli stworzyć prawdziwy, domowy nabiał z prostych składników. Wystarczy nieco chęci.

jogurtPyszny jogurt z ulubionymi składnikami
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Jogurtownica to jedno z tych urządzeń, które mogą zainteresować wszystkich, którzy lubią wiedzieć, co ląduje na ich talerzu. Jeżeli masz dosyć sklepowych jogurtów lub chcesz spróbować czegoś nowego.

Warto jeść jogurt

Pełnowartościowy jogurt stworzysz w domowych warunkach. Będzie on bogaty w probiotyki tak samo jak te, które kupujesz w sklepach. Dzięki temu zadbasz o dobry stan flory bakteryjnej układu pokarmowego, poprawisz trawienie i odporność całego organizmu. Dlatego na robienie jogurtów domowymi sposobami decydują się między innymi osoby z przewlekłymi problemami żołądkowymi.

Jak robi się jogurt

Proces przygotowywania domowego jogurtu nie jest specjalnie trudny, jeśli masz do dyspozycji odpowiednie urządzenie. Liczy się przede wszystkim odpowiednia temperatura Dawniej przygotowywało się jogurt na podobnej zasadzie co zsiadłe mleko. Wystarczyło odstawić mleko na dłuższy czas w jedno miejsce, jednak szanse na powodzenie tej metody nie są zbyt duże.

Do przygotowania jogurtu potrzebny jest przede wszystkim starter czyli zestaw wysuszonych bakterii jogurtowych, które po rozpuszczeniu w mleku zaczynają "pracować". Należy przelać mleko do wyparzonego wcześniej garnka, rozgrzać do temperatury mniej więcej 45 stopni i rozrobić bakterie. Potem możesz już przelać jogurt do słoiczków, zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na około 8 godzin. Po tym czasie jogurt będzie gotowy do spożycia.

A może jogurtownica?

W utrzymaniu odpowiedniej temperatury potrzebny będzie praktyczny, kuchenny termometr lub urządzenie, które zrobi to za ciebie. Jogurtownica ma za zadanie utrzymać idealną temperaturę niezależnie od tego ile mleka wlejesz do środka. Po wymieszaniu produktów urządzenie poporcjuje gotowy jogurt co ułatwi przelanie go do pojemników. W ten sposób możesz przygotować pożywną przekąskę w różnych smakach.

Pamiętaj, że tak przygotowany jogurt nie zachowa świeżości równie długo, co te kupowane w sklepie. Odpowiadają za to głównie wspomniane już probiotyki. Przy zakupie urządzenia musisz więc mieć na uwadze to, by w pełni odpowiadał twoim potrzebom. Single i pary zadowolą się mniejszym modelem, podczas gdy te większe i wydajniejsze przeznaczone są dla całych rodzin.

Nie tylko jogurtownica

Oczywiście nie jest to jedyne urządzenie, w którym będziesz w stanie przygotować jogurt z prawdziwego zdarzenia. Równie dobrze sprawdzi się multicooker lub wolnowar, pod warunkiem że ma odpowiednio regulowaną wysokość temperatury. Poza tym urządzenia te mają o wiele większe możliwości. Z ich pomocą możesz piec, gotować, dusić, gotować na parze i wiele, wiele innych rzeczy. Jeśli więc zależy ci na czymś więcej niż zwykła jogurtownica, zdecydowanie warto pomyśleć o zakupie.

Smacznego! Przepis na uniwersalny sos pomidorowy

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce