Rób jogurt w domu. To takie proste
Przygotowywanie własnych jogurtów jest bardzo proste, możesz to zrobić w domowych warunkach bez skomplikowanej maszynerii. Jeśli chcesz jednak uzyskać lepszy efekt, być może warto zainwestować w urządzenie, które pozwoli stworzyć prawdziwy, domowy nabiał z prostych składników. Wystarczy nieco chęci.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Jogurtownica to jedno z tych urządzeń, które mogą zainteresować wszystkich, którzy lubią wiedzieć, co ląduje na ich talerzu. Jeżeli masz dosyć sklepowych jogurtów lub chcesz spróbować czegoś nowego.
Warto jeść jogurt
Pełnowartościowy jogurt stworzysz w domowych warunkach. Będzie on bogaty w probiotyki tak samo jak te, które kupujesz w sklepach. Dzięki temu zadbasz o dobry stan flory bakteryjnej układu pokarmowego, poprawisz trawienie i odporność całego organizmu. Dlatego na robienie jogurtów domowymi sposobami decydują się między innymi osoby z przewlekłymi problemami żołądkowymi.
Jak robi się jogurt
Proces przygotowywania domowego jogurtu nie jest specjalnie trudny, jeśli masz do dyspozycji odpowiednie urządzenie. Liczy się przede wszystkim odpowiednia temperatura Dawniej przygotowywało się jogurt na podobnej zasadzie co zsiadłe mleko. Wystarczyło odstawić mleko na dłuższy czas w jedno miejsce, jednak szanse na powodzenie tej metody nie są zbyt duże.
Do przygotowania jogurtu potrzebny jest przede wszystkim starter czyli zestaw wysuszonych bakterii jogurtowych, które po rozpuszczeniu w mleku zaczynają "pracować". Należy przelać mleko do wyparzonego wcześniej garnka, rozgrzać do temperatury mniej więcej 45 stopni i rozrobić bakterie. Potem możesz już przelać jogurt do słoiczków, zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na około 8 godzin. Po tym czasie jogurt będzie gotowy do spożycia.
A może jogurtownica?
W utrzymaniu odpowiedniej temperatury potrzebny będzie praktyczny, kuchenny termometr lub urządzenie, które zrobi to za ciebie. Jogurtownica ma za zadanie utrzymać idealną temperaturę niezależnie od tego ile mleka wlejesz do środka. Po wymieszaniu produktów urządzenie poporcjuje gotowy jogurt co ułatwi przelanie go do pojemników. W ten sposób możesz przygotować pożywną przekąskę w różnych smakach.
Pamiętaj, że tak przygotowany jogurt nie zachowa świeżości równie długo, co te kupowane w sklepie. Odpowiadają za to głównie wspomniane już probiotyki. Przy zakupie urządzenia musisz więc mieć na uwadze to, by w pełni odpowiadał twoim potrzebom. Single i pary zadowolą się mniejszym modelem, podczas gdy te większe i wydajniejsze przeznaczone są dla całych rodzin.
Nie tylko jogurtownica
Oczywiście nie jest to jedyne urządzenie, w którym będziesz w stanie przygotować jogurt z prawdziwego zdarzenia. Równie dobrze sprawdzi się multicooker lub wolnowar, pod warunkiem że ma odpowiednio regulowaną wysokość temperatury. Poza tym urządzenia te mają o wiele większe możliwości. Z ich pomocą możesz piec, gotować, dusić, gotować na parze i wiele, wiele innych rzeczy. Jeśli więc zależy ci na czymś więcej niż zwykła jogurtownica, zdecydowanie warto pomyśleć o zakupie.
Smacznego! Przepis na uniwersalny sos pomidorowy
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.