WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Rób jogurt w domu. To takie proste

Przygotowywanie własnych jogurtów jest bardzo proste, możesz to zrobić w domowych warunkach bez skomplikowanej maszynerii. Jeśli chcesz jednak uzyskać lepszy efekt, być może warto zainwestować w urządzenie, które pozwoli stworzyć prawdziwy, domowy nabiał z prostych składników. Wystarczy nieco chęci.

jogurtPyszny jogurt z ulubionymi składnikami
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Jogurtownica to jedno z tych urządzeń, które mogą zainteresować wszystkich, którzy lubią wiedzieć, co ląduje na ich talerzu. Jeżeli masz dosyć sklepowych jogurtów lub chcesz spróbować czegoś nowego.

Warto jeść jogurt

Pełnowartościowy jogurt stworzysz w domowych warunkach. Będzie on bogaty w probiotyki tak samo jak te, które kupujesz w sklepach. Dzięki temu zadbasz o dobry stan flory bakteryjnej układu pokarmowego, poprawisz trawienie i odporność całego organizmu. Dlatego na robienie jogurtów domowymi sposobami decydują się między innymi osoby z przewlekłymi problemami żołądkowymi.

Jak robi się jogurt

Proces przygotowywania domowego jogurtu nie jest specjalnie trudny, jeśli masz do dyspozycji odpowiednie urządzenie. Liczy się przede wszystkim odpowiednia temperatura Dawniej przygotowywało się jogurt na podobnej zasadzie co zsiadłe mleko. Wystarczyło odstawić mleko na dłuższy czas w jedno miejsce, jednak szanse na powodzenie tej metody nie są zbyt duże.

Do przygotowania jogurtu potrzebny jest przede wszystkim starter czyli zestaw wysuszonych bakterii jogurtowych, które po rozpuszczeniu w mleku zaczynają "pracować". Należy przelać mleko do wyparzonego wcześniej garnka, rozgrzać do temperatury mniej więcej 45 stopni i rozrobić bakterie. Potem możesz już przelać jogurt do słoiczków, zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na około 8 godzin. Po tym czasie jogurt będzie gotowy do spożycia.

A może jogurtownica?

W utrzymaniu odpowiedniej temperatury potrzebny będzie praktyczny, kuchenny termometr lub urządzenie, które zrobi to za ciebie. Jogurtownica ma za zadanie utrzymać idealną temperaturę niezależnie od tego ile mleka wlejesz do środka. Po wymieszaniu produktów urządzenie poporcjuje gotowy jogurt co ułatwi przelanie go do pojemników. W ten sposób możesz przygotować pożywną przekąskę w różnych smakach.

Pamiętaj, że tak przygotowany jogurt nie zachowa świeżości równie długo, co te kupowane w sklepie. Odpowiadają za to głównie wspomniane już probiotyki. Przy zakupie urządzenia musisz więc mieć na uwadze to, by w pełni odpowiadał twoim potrzebom. Single i pary zadowolą się mniejszym modelem, podczas gdy te większe i wydajniejsze przeznaczone są dla całych rodzin.

Nie tylko jogurtownica

Oczywiście nie jest to jedyne urządzenie, w którym będziesz w stanie przygotować jogurt z prawdziwego zdarzenia. Równie dobrze sprawdzi się multicooker lub wolnowar, pod warunkiem że ma odpowiednio regulowaną wysokość temperatury. Poza tym urządzenia te mają o wiele większe możliwości. Z ich pomocą możesz piec, gotować, dusić, gotować na parze i wiele, wiele innych rzeczy. Jeśli więc zależy ci na czymś więcej niż zwykła jogurtownica, zdecydowanie warto pomyśleć o zakupie.

Smacznego! Przepis na uniwersalny sos pomidorowy

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki