Puszysta pianka do kawy i nie tylko. Jakie spieniacze do mleka wybrać?

Niektóre rodzaje kawy, np. cappuccino czy latte macchiato, wymagają mleka w odpowiedniej proporcji. Jeśli w ekspresie nie ma wbudowanego spieniacza i podgrzewacza, możemy skorzystać z osobnego urządzenia. Jaki spieniacz do mleka wybrać?

Pyszne, ciepłe mleko nadaje się nie tylko do kawy, ale też do herbaty, kakao i koktajli
Źródło zdjęć: © iStock.com | ArtRachen01
Sylwia Ścibak

Spieniacz doprowadza do denaturacji białek i napowietrzenia mleka. Dzięki temu tworzy się delikatna, niemal sztywna pianka. Zazwyczaj lepiej sprawdza się ciepłe mleko, które łatwiej się spienia i nie schładza kawy, ale zimne też możemy napowietrzyć (będzie to jednak trwało nieco dłużej). Do spieniania lepsze będzie mleko o wyższej zawartości tłuszczu (3,2 proc. powinno wystarczyć). Z produktem odtłuszczonym lub o obniżonej zawartości tłuszczu możemy mieć problemy.

Rodzaje spieniaczy do mleka

Spieniacze do mleka dzielą się na kilka rodzajów względem konstrukcji i sposobu spieniania. Najprostszym urządzeniem jest spieniacz ręczny, który ma długi drucik zakończony sprężyną wprawiającą płyn w ruch. Taki egzemplarz jest zasilany bateriami i zazwyczaj kosztuje najmniej. Elektryczny model automatyczny jest o wiele bardziej funkcjonalny i wydajny (może też podgrzewać mleko). Wygląda jak zwyczajny dzbanek z pokrywką. Wystarczy wlać płyn do środka, nacisnąć przycisk i odczekać chwilę. Można z niego korzystać w każdych warunkach, trzeba mieć jednak w pobliżu gniazdko elektryczne. Podobnie działa spieniacz indukcyjny, który z kolei wykorzystuje zjawisko indukcji, czyli wydzielania ciepła za pomocą wytwarzającego się strumienia pola magnetycznego. Jest to jednak dość drogie urządzenie.

Kawa z dodatkamo
© 123RF

W sklepach znajdziemy także spieniacz tłokowy. Jest to typ obsługiwany ręcznie, jednak różni się od prostego egzemplarza z drucikiem i sprężyną. Do naczynia wlewa się mleko, a w środek wkłada tłok z okrągłym zakończeniem. Spienianie odbywa się w podobny sposób jak pompowanie powietrza w kole roweru, a więc poruszamy tłokiem w górę i w dół, by wpompować powietrze do środka i w ten sposób stworzyć piankę.

Na co zwracać uwagę przy kupnie?

Przy zakupie spieniacza do mleka oczywiście liczą się nasze własne potrzeby, cena i czas, który chcemy przeznaczyć na przygotowanie kawy. Automatyczne modele na prąd ograniczają nasze zaangażowanie do minimum i mogą być też wykorzystywane tylko do podgrzania mleka (np. do kakao). Jednak trzeba wiedzieć, że są to urządzenia dość drogie, często kosztujące kilkaset złotych. Jeśli chcemy wydać mniej, wybierzmy raczej spieniacz manualny tłokowy albo ręczny z drucikiem (ten drugi może kosztować nawet mniej niż 100 zł). Jeśli lubimy ciepłe mleko, będziemy musieli je wpierw podgrzać w osobnym naczyniu, co też zajmuje więcej czasu.

Elektryczne modele wyposażone są często w dodatkowe funkcje, np. system zapobiegający przed przegrzaniem czy wyświetlacz temperatury mleka. Niektóre urządzenia zawierają także różne nasadki pozwalające na spienienie mleka w odpowiednim stopniu, co z kolei przyda się do przygotowania konkretnego rodzaju kawy. Zwróćmy też uwagę na pojemność spieniacza. Producenci podają dwie wartości, czyli pojemność mleka podgrzanego i pojemność mleka spienionego (ta druga jest mniejsza).

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce