Pstrąg pieczony w folii. Wyśmienity sposób na rybę
Pstrąg to smaczna i wartościowa ryba. Doskonale smakuje pieczona w folii z dodatkiem aromatycznych przypraw i odrobiną soku z cytryny. Do tego pieczone ziemniaczki, surówka i pyszny obiad gotowy.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Rybę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Delikatnie natrzeć przyprawą. Skropić sokiem z połowy cytryny.Odstawić do lodówki na pół godziny.
- Schłodzonego pstrąga skropić olejem,zawinąć w folię aluminiową i piec w gorącym piekarniku ok. 20 minut.
- Podawać z masłem,z cząstkami cytryny oraz ziemniakami z wody.
- Doskonałym dodatkiem do pieczonego pstrąga jest twarożek homogenizowany z drobno pokrojonymi ogórkami,doprawiony solą i pieprzem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl