Przybory kuchenne (część 2) 

Często podczas gotowania okazuje się, że ilość, bądź jakość naszych przyborów jest niewystarczająca. Zdarza się też, że prosta czynność pochłania zbyt dużo czasu i wymaga od nas precyzyjnego posługiwania się nożem dla uzyskania pożądanego efektu. Warto więc zaopatrzyć swoją kuchnię w przybory, które zaoszczędzą czas i ułatwią szybkie przygotowanie potrawy.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Często podczas gotowania okazuje się, że ilość, bądź jakość naszych przyborów jest niewystarczająca. Zdarza się też, że prosta czynność pochłania zbyt dużo czasu i wymaga od nas precyzyjnego posługiwania się nożem dla uzyskania pożądanego efektu. Warto więc zaopatrzyć swoją kuchnię w przybory, które zaoszczędzą czas i ułatwią szybkie przygotowanie potrawy.

Krajacz do jajek

Na pewno nie raz zdarzyło ci się zdenerwować przy krojeniu ugotowanych na twardo jajek, które zazwyczaj po pierwszym cięciu zaczynają się kruszyć. Za pomocą specjalnego krajacza uzyskasz efekt równych plasterków w krótkim czasie.

Krajacz do jabłek w cząstki

To narzędzie nie tylko ułatwi pokrojenie jabłek, ale sprawi, że jednym ruchem pozbędziesz się również niechcianego ogryzka i pokrojone ćwiartki będą gotowe do spożycia.

Patelnie

W twojej kuchni powinny się znaleźć przynajmniej trzy dobre patelnie.

Patelnia teflonowa o standardowych wymiarach, której użyjesz do smażenia jajecznicy, naleśników, czy kotletów. Dzięki powłoce teflonowej jedzenie nie przywiera i można na niej smażyć używając małej ilości oliwy, lub zupełnie beztłuszczowo. Trzeba pamiętać o używaniu drewnianych łopatek i łyżek oraz odpowiedniej pielęgnacji, aby nie zedrzeć delikatnej, teflonowej warstwy.

Patelnia teflonowa mała jest przydatna, gdy smażysz małe ilości (np. podsmażenie cebulki) Posiadanie małej patelni oszczędzi twój czas w przygotowaniu posiłku zwłaszcza w momencie, gdy duża patelnia będzie akurat w użyciu.

Patelnia do grillowania pozwoli ci urozmaicić codzienne posiłki. Znakomicie nadaje się do smażenia beztłuszczowego, można na niej grillować mięso, ryby i warzywa. Mięso przygotowane na takiej patelni jest soczyste i kruche.

Patelnia WOK jest niezbędna do szybkiego przyrządzania chińszczyzny, znakomita to smażenia owoców morza na dużym ogniu, czy zasmażanego ryżu z warzywami. Pozwala na bardzo wydajną obróbkę cieplną. Jednak pamiętaj, że WOK sprawdza się przede wszystkim używany na kuchence gazowej.

Łopatki i łyżki do mieszania

Wybieraj drewniane, lub z tworzywa poliamidowego, które nie uszkodzą teflonowej powłoki patelni i nie porysują garnków. Przy mieszaniu nie wydają nieprzyjemnych dla ucha dźwięków „skrobania”.

Garnki, rondelki

**Ilość garnków, w które zaopatrzona jest kuchnia, to tak naprawdę sprawa indywidualna. Jednak aby sprawnie i szybko uporać się z wielodaniowym posiłkiem warto zaopatrzyć się w następujący zestaw:

- przynajmniej jeden duży garnek do tzw. dań jednogarnkowych, jak fasolka po bretońsku, bigos czy zupa,

- dwa średnie garnki (w jednym przygotujesz np. mięso w sosie, w drugim ugotujesz ryż, ziemniaki, czy makaron)

- dwa małe rondelki (przydają się do odgrzania malej ilości jedzenia, lub przygotowania sosów)

- patelnia głęboka z przykrywką (z łatwością poddusisz w niej mięso, lub warzywa).

Pamiętaj, że garnki z plastikowymi rączkami nadają się głównie do gotowania na płytach elektrycznych, ponieważ na gazie często ulegają przypaleniu wydzielając nieprzyjemny zapach.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja