Przybory kuchenne (część 2) 

Często podczas gotowania okazuje się, że ilość, bądź jakość naszych przyborów jest niewystarczająca. Zdarza się też, że prosta czynność pochłania zbyt dużo czasu i wymaga od nas precyzyjnego posługiwania się nożem dla uzyskania pożądanego efektu. Warto więc zaopatrzyć swoją kuchnię w przybory, które zaoszczędzą czas i ułatwią szybkie przygotowanie potrawy.

Przybory kuchenne (część 2)
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Często podczas gotowania okazuje się, że ilość, bądź jakość naszych przyborów jest niewystarczająca. Zdarza się też, że prosta czynność pochłania zbyt dużo czasu i wymaga od nas precyzyjnego posługiwania się nożem dla uzyskania pożądanego efektu. Warto więc zaopatrzyć swoją kuchnię w przybory, które zaoszczędzą czas i ułatwią szybkie przygotowanie potrawy.

Krajacz do jajek

Na pewno nie raz zdarzyło ci się zdenerwować przy krojeniu ugotowanych na twardo jajek, które zazwyczaj po pierwszym cięciu zaczynają się kruszyć. Za pomocą specjalnego krajacza uzyskasz efekt równych plasterków w krótkim czasie.

Krajacz do jabłek w cząstki

To narzędzie nie tylko ułatwi pokrojenie jabłek, ale sprawi, że jednym ruchem pozbędziesz się również niechcianego ogryzka i pokrojone ćwiartki będą gotowe do spożycia.

Patelnie

W twojej kuchni powinny się znaleźć przynajmniej trzy dobre patelnie.

Patelnia teflonowa o standardowych wymiarach, której użyjesz do smażenia jajecznicy, naleśników, czy kotletów. Dzięki powłoce teflonowej jedzenie nie przywiera i można na niej smażyć używając małej ilości oliwy, lub zupełnie beztłuszczowo. Trzeba pamiętać o używaniu drewnianych łopatek i łyżek oraz odpowiedniej pielęgnacji, aby nie zedrzeć delikatnej, teflonowej warstwy.

Patelnia teflonowa mała jest przydatna, gdy smażysz małe ilości (np. podsmażenie cebulki) Posiadanie małej patelni oszczędzi twój czas w przygotowaniu posiłku zwłaszcza w momencie, gdy duża patelnia będzie akurat w użyciu.

Patelnia do grillowania pozwoli ci urozmaicić codzienne posiłki. Znakomicie nadaje się do smażenia beztłuszczowego, można na niej grillować mięso, ryby i warzywa. Mięso przygotowane na takiej patelni jest soczyste i kruche.

Patelnia WOK jest niezbędna do szybkiego przyrządzania chińszczyzny, znakomita to smażenia owoców morza na dużym ogniu, czy zasmażanego ryżu z warzywami. Pozwala na bardzo wydajną obróbkę cieplną. Jednak pamiętaj, że WOK sprawdza się przede wszystkim używany na kuchence gazowej.

Łopatki i łyżki do mieszania

Wybieraj drewniane, lub z tworzywa poliamidowego, które nie uszkodzą teflonowej powłoki patelni i nie porysują garnków. Przy mieszaniu nie wydają nieprzyjemnych dla ucha dźwięków „skrobania”.

Garnki, rondelki

**Ilość garnków, w które zaopatrzona jest kuchnia, to tak naprawdę sprawa indywidualna. Jednak aby sprawnie i szybko uporać się z wielodaniowym posiłkiem warto zaopatrzyć się w następujący zestaw:

- przynajmniej jeden duży garnek do tzw. dań jednogarnkowych, jak fasolka po bretońsku, bigos czy zupa,

- dwa średnie garnki (w jednym przygotujesz np. mięso w sosie, w drugim ugotujesz ryż, ziemniaki, czy makaron)

- dwa małe rondelki (przydają się do odgrzania malej ilości jedzenia, lub przygotowania sosów)

- patelnia głęboka z przykrywką (z łatwością poddusisz w niej mięso, lub warzywa).

Pamiętaj, że garnki z plastikowymi rączkami nadają się głównie do gotowania na płytach elektrycznych, ponieważ na gazie często ulegają przypaleniu wydzielając nieprzyjemny zapach.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy