Przekąski z pastą
Wspólne oglądanie filmu, babskie pogaduchy lub męskie spotkania przy kuflu piwa. Spotkania ze znajomymi zawsze można urozmaicić lekkimi przekąskami.
Wspólne oglądanie filmu, babskie pogaduchy lub męskie spotkania przy kuflu piwa. Spotkania ze znajomymi zawsze można urozmaicić lekkimi przekąskami.
Takimi właśnie dodatkami są kanapki z różnego rodzaju pastami. Pomysłów na ich przygotowanie jest całe mnóstwo. Wiele osób zajada się pastami jajecznymi, które przygotowujemy z ugotowanych jaj. Nic dziwnego. Są pyszne, a do tego łatwe do przygotowania. Jaja ugotowane na twardo kroimy w kostkę i mieszamy z drobno pokrojoną cebulą. Całość doprawiamy olejem, solą i pieprzem. To wszystko.
Po prostu zmieszać wszystko
Miłośnikom ryb polecamy pasty w makreli. Oprócz obranej makreli potrzebujemy 5 ugotowanych na twardo jajek, 1 cebulę i 4 średnie ogórki konserwowe. Wszystko kroimy w kostkę, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku. Taką pastę możemy także wykonać w wersji z serem feta. Rybę i ser rozcieramy, dodajemy szczypiorek, przyprawy i majonez. Prawda, że proste?
Ciekawą propozycją jest wykonanie pasty z soczewicy. Nie wierzycie? Spróbujcie! Wypłukaną soczewicę (1 szklankę) zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do niemal całkowitego wygotowania (czyli ok. 40 minut). Na 3-5 minut przed zakończeniem dodajemy 1 płaską łyżkę mąki kukurydzianej. Odstawiamy do wystygnięcia. Do wystudzonej soczewicy dodajemy 4 ząbki posiekanego czosnku, olej roślinny, sos sojowy, pieprz i przyprawy. Całość mieszamy i rozgniatamy widelcem. Naprawdę doskonale smakuje z pokrojonym pomidorem lub surówką z pomidorów.
Bardzo niewiele potrzeba też do przygotowania pasty z tuńczyka. Musimy mieć 4 ugotowane jaja, 2 puszki tuńczyka (polecamy w sosie własnym), majonez, sól, pieprz i ostrą paprykę. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy. Koniec. Pasta gotowa.
Smakosze oliwek także mogą przyrządzić z nich pyszną pastę. Potrzeba 30 dag wydrylowanych oliwek, 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 filety z anchois, 2 ząbki czosnku i 2 cebulki szalotki. Wszystkie składniki należy zmiksować na średnio jednolitą masę i posolić. Naprawdę ciekawa pasta na wyjątkowe okazje!
Smakowy przekładaniec
Przepisy na pasty można mnożyć. Powyższe mogą stać się inspiracją do wymyślenia innych, o jeszcze ciekawszym smaku. Naprawdę warto poeksperymentować.
Oczywiście przygotowując taką pastę należy się zastanowić, z czym ją podać. Doskonałym dodatkiem mogą być krakersy w kształcie trójkątów, prostokątów czy małych kółek. Jeśli nie ma się w domu takich dodatków, można wykorzystać zwykły chleb. Wystarczy pokroić go w trójkąciki. Będą stanowiły dobrą bazę pod zrobione pasty.
Pomysłowe jest też wykonanie „chlebowego przekładańca". Najlepiej posłużyć się tu ciemnym, razowym chlebem. Kroimy go wzdłuż na 4 części i smarujemy masłem. Pierwszą „kromkę" smarujemy grubą warstwą pasty i przykrywamy kolejną warstwą chleba, który znów pokrywamy inną pastą... Tak stworzony przekładaniec wkłada się do lodówki, a kiedy się schłodzi - wystarczy pokroić go na dwucentymetrowe kromki, tworzące oryginalne koreczki. Oczywiście w tym przypadku pasty należy tak dobrać, aby pasowały do siebie smakowo.
Reasumując: pasty to doskonały pomysł dla tych, którzy nie wierzą w swoje zdolności kulinarne. Wystarczy zmieszać składniki, doprawić i podać np. z pomysłowo pokrojonym chlebem. A gdy wykona się kilka rodzajów past - można je podać w dekoracyjnych miseczkach i pozwolić, aby każdy łączył je według własnych smakowych upodobań. Słowem - smacznego!
qk