Trwa ładowanie...
14-11-2008 13:24

Przekąski z pastą

Wspólne oglądanie filmu, babskie pogaduchy lub męskie spotkania przy kuflu piwa. Spotkania ze znajomymi zawsze można urozmaicić lekkimi przekąskami.

Przekąski z pastąŹródło: archiwum, fot: archiwum
d1gfj40
d1gfj40

Wspólne oglądanie filmu, babskie pogaduchy lub męskie spotkania przy kuflu piwa. Spotkania ze znajomymi zawsze można urozmaicić lekkimi przekąskami.

Takimi właśnie dodatkami są kanapki z różnego rodzaju pastami. Pomysłów na ich przygotowanie jest całe mnóstwo. Wiele osób zajada się pastami jajecznymi, które przygotowujemy z ugotowanych jaj. Nic dziwnego. Są pyszne, a do tego łatwe do przygotowania. Jaja ugotowane na twardo kroimy w kostkę i mieszamy z drobno pokrojoną cebulą. Całość doprawiamy olejem, solą i pieprzem. To wszystko.

Po prostu zmieszać wszystko

Miłośnikom ryb polecamy pasty w makreli. Oprócz obranej makreli potrzebujemy 5 ugotowanych na twardo jajek, 1 cebulę i 4 średnie ogórki konserwowe. Wszystko kroimy w kostkę, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku. Taką pastę możemy także wykonać w wersji z serem feta. Rybę i ser rozcieramy, dodajemy szczypiorek, przyprawy i majonez. Prawda, że proste?

Ciekawą propozycją jest wykonanie pasty z soczewicy. Nie wierzycie? Spróbujcie! Wypłukaną soczewicę (1 szklankę) zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do niemal całkowitego wygotowania (czyli ok. 40 minut). Na 3-5 minut przed zakończeniem dodajemy 1 płaską łyżkę mąki kukurydzianej. Odstawiamy do wystygnięcia. Do wystudzonej soczewicy dodajemy 4 ząbki posiekanego czosnku, olej roślinny, sos sojowy, pieprz i przyprawy. Całość mieszamy i rozgniatamy widelcem. Naprawdę doskonale smakuje z pokrojonym pomidorem lub surówką z pomidorów.

Bardzo niewiele potrzeba też do przygotowania pasty z tuńczyka. Musimy mieć 4 ugotowane jaja, 2 puszki tuńczyka (polecamy w sosie własnym), majonez, sól, pieprz i ostrą paprykę. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy. Koniec. Pasta gotowa.

d1gfj40

Smakosze oliwek także mogą przyrządzić z nich pyszną pastę. Potrzeba 30 dag wydrylowanych oliwek, 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 filety z anchois, 2 ząbki czosnku i 2 cebulki szalotki. Wszystkie składniki należy zmiksować na średnio jednolitą masę i posolić. Naprawdę ciekawa pasta na wyjątkowe okazje!

Smakowy przekładaniec

Przepisy na pasty można mnożyć. Powyższe mogą stać się inspiracją do wymyślenia innych, o jeszcze ciekawszym smaku. Naprawdę warto poeksperymentować.

Oczywiście przygotowując taką pastę należy się zastanowić, z czym ją podać. Doskonałym dodatkiem mogą być krakersy w kształcie trójkątów, prostokątów czy małych kółek. Jeśli nie ma się w domu takich dodatków, można wykorzystać zwykły chleb. Wystarczy pokroić go w trójkąciki. Będą stanowiły dobrą bazę pod zrobione pasty.

Pomysłowe jest też wykonanie „chlebowego przekładańca". Najlepiej posłużyć się tu ciemnym, razowym chlebem. Kroimy go wzdłuż na 4 części i smarujemy masłem. Pierwszą „kromkę" smarujemy grubą warstwą pasty i przykrywamy kolejną warstwą chleba, który znów pokrywamy inną pastą... Tak stworzony przekładaniec wkłada się do lodówki, a kiedy się schłodzi - wystarczy pokroić go na dwucentymetrowe kromki, tworzące oryginalne koreczki. Oczywiście w tym przypadku pasty należy tak dobrać, aby pasowały do siebie smakowo.

Reasumując: pasty to doskonały pomysł dla tych, którzy nie wierzą w swoje zdolności kulinarne. Wystarczy zmieszać składniki, doprawić i podać np. z pomysłowo pokrojonym chlebem. A gdy wykona się kilka rodzajów past - można je podać w dekoracyjnych miseczkach i pozwolić, aby każdy łączył je według własnych smakowych upodobań. Słowem - smacznego!

qk

d1gfj40
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1gfj40
Więcej tematów