Przekąski, które nakarmią nasz mózg. Warto mieć je zawsze pod ręką
Smacznie i zdrowo
Dla większości z nas skończyły się wakacje i urlopy. Wracamy do szkół, na uczelnie, do pracy. Dlatego potrzebujemy więcej energii dla naszych szarych komórek. W jaki sposób poprawić pracę mózgu? Odpowiednio się odżywiając. Oto sześć przekąsek, które zawsze możemy mieć pod ręką i które pomogą nam w sprawnym działaniu na co dzień.
Przygotowany z ziaren słonecznika, dyni, wiórków kokosowych, płatków owsianych czy jęczmiennych i miodu batonik to nie tylko bardzo zdrowa bomba energetyczna, która uratuje nas w trudnych chwilach w ciągu dnia, ale także znakomity wspomagacz dla mózgu. Surowe ziarna zawierają mnóstwo mikroelementów, które poprawiają koncentrację i zdolność logicznego myślenia. A batonik bez problemu zmieścimy nawet w kieszeni.
Zobacz także wideo: Włoska przekąska na weekend
Kiwi
Ten owoc znany jest głównie z wysokiej zawartości witaminy C. Jedno kiwi dostarcza jej mniej więcej tyle, ile wynosi zalecana dawka dobowego spożycia. Kiwi zawiera również substancje, które przyspieszają wydzielanie serotoniny. Hormon ten nie tylko uspokaja, ale również reguluje rytm dobowy. Dzięki temu rano będziemy wypoczęci i gotowi do nauki czy pracy, a w ciągu dnia nie stracimy energii.
Popcorn
Popcorn niesolony i bez tłuszczu bardzo łatwo przygotować w domu. Zawiera on węglowodany, które pobudzą organizm do produkcji serotoniny – hormonu, dzięki któremu poczujemy się o wiele lepiej, będziemy bardziej spokojni, opanowani i zrelaksowani. Popcorn wspomaga także koncentrację, co jest istotne, gdy mamy do wykonania jakieś wymagające zadanie.
Gorzka czekolada
Gorzka czekolada to jedna z najzdrowszych przekąsek. Zawiera nie tylko mnóstwo antyoksydantów korzystnych dla zdrowia, ale również magnez, niezbędny do prawidłowej pracy mózgu. Naukowcy z Wielkiej Brytanii udowodnili, że umiarkowane spożycie czekolady wpływa zbawiennie na mózg człowieka, a zwłaszcza na jego umiejętności matematyczne. Warto zawsze mieć kilka kostek gorzkiej czekolady przy sobie.
Garść orzechów
Orzechy włoskie dostarczają naszemu mózgowi naturalny tłuszcz, witaminę E, C oraz kwas lanolinowy, który jest niezbędny dla pracy komórek nerwowych. Z orzechami dostarczamy do naszego organizmu także sole mineralne, potas, fosfor, wapń i magnez. Spożywanie orzechów w większych ilościach zalecane jest osobom chorym na depresję, nadpobudliwym czy przemęczonym. Orzechy należy jednak jeść z umiarem, ponieważ są bardzo kaloryczne.
Suszone owoce
Suszone śliwki, jabłka czy gruszki to świetna przekąska, bo dostarcza nam dużo energii w trakcie pracowitego dnia. Czasem, gdy rzucamy się w wir nauki czy pracy, zapominamy o jedzeniu, a to spowalnia pracę mózgu. Owoce suszone idealnie nadają się do naprawy tego stanu. Zawierają one wapń, magnez i cynk oraz witaminy z grupy B, które regulują pracę znajdującego się w mózgu ośrodka głodu i sytości. W dodatku są bardzo energetyczne i zdrowe. Pamiętajmy jednak, że owoce zawierają sporo cukrów, nie przesadzajmy więc z ilością tej smacznej i energetycznej przekąski.