Proziaki. Smaczny symbol Podkarpacia

Różne są powody, dla których ruszamy się z domu. Czasem w nowe miejsca przyciągają piękne widoki, czasem ciekawe miasta. A czasem kuchnia, z której słynie jakiś region. Turystyka kulinarna zyskuje na znaczeniu – bo czym jest dobra wycieczka bez uczty. Bywa też tak, że to sam przysmak staje się magnesem i przyciąga tam, gdzie nas jeszcze nie było.

Źródło zdjęć: © materiały partnera

Tak może być z proziakami, najpopularniejszym podkarpackim specjałem, mało znanym w innych regionach Polski. To niewielkie kawałki ciasta, rodzaj chlebka, które można zjeść na słodko – z miodem, cukrem czy dżemem – lub na wytrawnie, z sosem czosnkowym lub solonym masłem.

Z czego zrobić proziaki?

By je przygotować, potrzeba mąki, kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka, odrobiny soli i cukru, czasem jajka. Oraz składnika najważniejszego: sody oczyszczonej, na którą na Podkarpaciu mówią "proza". I to właśnie od prozy to ciasto wzięło swoją nazwę. Po raz pierwszy w źródłach pisanych proziaki pojawiają się ponad 150 lat temu, ale bardzo prawdopodobne, że wypiekano je na tych ziemiach dużo wcześniej, gdy tylko pojawiła się tam soda oczyszczona – dziś główny składnik proszku do pieczenia, mająca właściwości spulchniające i powodująca, że ciasto jest wyrośnięte i puszyste. Precyzyjny przepis na proziaki różnił się w zależności od gospodarstwa w którym je wypiekano, ale podstawowe składniki – kwaśny nabiał, mąka, jajko i soda – należały do kanonu i w każdym proziaku znaleźć się po prostu musiały.

Okrągłe pyszności prosto z pieca

© materiały partnera

Skąd wziął się ten specjał w podkarpackiej kuchni? Najprościej mówiąc, po części z biedy – w XIX w. chleb pieczono w domach, nie częściej niż raz w tygodniu. Zapas wystarczał na kilka dni, a gdy go już zabrakło, w piecach kaflowych wypiekano proziaki – tańszy i mniej pracochłonny w przygotowaniu substytut chleba, którym pachniało w całym domu. W dawnych czasach popijano je najczęściej mlekiem, czasem smarowano masłem. Od 2006 r. proziaki są oficjalnym produktem wpisanym na listę wyrobów tradycyjnych w kategorii "wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie podkarpackim".

Jak wyglądają? Najczęściej są okrągłe, choć zdarzają się i proziaki owalne. Mają od 10 do 15 cm średnicy, są grube na 1,5 – 2 cm. Po przekrojeniu nożem widać jak są puszyste – to robota spulchniającej ciasto sody. Gdy są ciepłe i pachnące, trudno im się oprzeć. I by je spałaszować, nie trzeba żadnych dodatków – świeże doskonale smakują same.

Podkarpackie smaki w Dubaju

W marcu województwo podkarpackie zaprezentuje swoje atuty gospodarcze, biznesowe, turystyczne, a także kulinarne na Expo w Dubaju. W ramach pokazów kulinarnych dla odwiedzających Pawilon Polski, każdy będzie mógł posmakować tradycyjnych podkarpackich przysmaków przygotowywanych na żywo przez Michała Korkosza, autora książek kucharskich i prowadzonego przez niego bloga "Rozkoszny". Proziaków z pewnością tam nie zabraknie.

Artykuł sponsorowany
Źródło artykułu: Artykuł sponsorowany
Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯