WAŻNE
TERAZ

Troje Polaków uwolnionych na Białorusi

Proziaki. Smaczny symbol Podkarpacia

Różne są powody, dla których ruszamy się z domu. Czasem w nowe miejsca przyciągają piękne widoki, czasem ciekawe miasta. A czasem kuchnia, z której słynie jakiś region. Turystyka kulinarna zyskuje na znaczeniu – bo czym jest dobra wycieczka bez uczty. Bywa też tak, że to sam przysmak staje się magnesem i przyciąga tam, gdzie nas jeszcze nie było.

Źródło zdjęć: © materiały partnera
SKOMENTUJ

Tak może być z proziakami, najpopularniejszym podkarpackim specjałem, mało znanym w innych regionach Polski. To niewielkie kawałki ciasta, rodzaj chlebka, które można zjeść na słodko – z miodem, cukrem czy dżemem – lub na wytrawnie, z sosem czosnkowym lub solonym masłem.

Z czego zrobić proziaki?

By je przygotować, potrzeba mąki, kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka, odrobiny soli i cukru, czasem jajka. Oraz składnika najważniejszego: sody oczyszczonej, na którą na Podkarpaciu mówią "proza". I to właśnie od prozy to ciasto wzięło swoją nazwę. Po raz pierwszy w źródłach pisanych proziaki pojawiają się ponad 150 lat temu, ale bardzo prawdopodobne, że wypiekano je na tych ziemiach dużo wcześniej, gdy tylko pojawiła się tam soda oczyszczona – dziś główny składnik proszku do pieczenia, mająca właściwości spulchniające i powodująca, że ciasto jest wyrośnięte i puszyste. Precyzyjny przepis na proziaki różnił się w zależności od gospodarstwa w którym je wypiekano, ale podstawowe składniki – kwaśny nabiał, mąka, jajko i soda – należały do kanonu i w każdym proziaku znaleźć się po prostu musiały.

Okrągłe pyszności prosto z pieca

© materiały partnera

Skąd wziął się ten specjał w podkarpackiej kuchni? Najprościej mówiąc, po części z biedy – w XIX w. chleb pieczono w domach, nie częściej niż raz w tygodniu. Zapas wystarczał na kilka dni, a gdy go już zabrakło, w piecach kaflowych wypiekano proziaki – tańszy i mniej pracochłonny w przygotowaniu substytut chleba, którym pachniało w całym domu. W dawnych czasach popijano je najczęściej mlekiem, czasem smarowano masłem. Od 2006 r. proziaki są oficjalnym produktem wpisanym na listę wyrobów tradycyjnych w kategorii "wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie podkarpackim".

Jak wyglądają? Najczęściej są okrągłe, choć zdarzają się i proziaki owalne. Mają od 10 do 15 cm średnicy, są grube na 1,5 – 2 cm. Po przekrojeniu nożem widać jak są puszyste – to robota spulchniającej ciasto sody. Gdy są ciepłe i pachnące, trudno im się oprzeć. I by je spałaszować, nie trzeba żadnych dodatków – świeże doskonale smakują same.

Podkarpackie smaki w Dubaju

W marcu województwo podkarpackie zaprezentuje swoje atuty gospodarcze, biznesowe, turystyczne, a także kulinarne na Expo w Dubaju. W ramach pokazów kulinarnych dla odwiedzających Pawilon Polski, każdy będzie mógł posmakować tradycyjnych podkarpackich przysmaków przygotowywanych na żywo przez Michała Korkosza, autora książek kucharskich i prowadzonego przez niego bloga "Rozkoszny". Proziaków z pewnością tam nie zabraknie.

Artykuł sponsorowany
Źródło artykułu: Artykuł sponsorowany

Wybrane dla Ciebie

Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka