Proste i pyszne ciasto drożdżowe z jabłkami. Idealne do kawy
Mięciutkie i pełne sezonowych owoców – po prostu pyszne! Takie właśnie jest to ciasto drożdżowe jabłkami. Będzie idealnym dodatkiem do aromatycznej, popołudniowej kawy. Nie zostanie nawet okruszek!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- ½ kg mąki pszennej,
- 7 g suchych drożdży,
- ¾ szklanki mleka,
- ½ kostki masła,
- 3 jajka,
- opakowanie cukru waniliowego,
- ½ szklanki cukru,
- ½ kg jabłek.
W garnuszku rozpuść masło i odstaw, aby ostygło. Mleko podgrzej, by było lekko ciepłe. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, cukier, suche drożdże, cukier waniliowy. Dodaj jajka, mleko, masło, wszystko wymieszaj i zagnieć ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
W tym czasie blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jabłka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne. Nie musisz obierać owoców – kiedy się upieką, ich skórka będzie miękka.
Ciasto przełóż na blaszkę do pieczenia, a na wierzchu poukładaj owoce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40-50 minut.
Zobacz także wideo: Racuchy na kefirze jak u babci
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze