Proste ciasto jogurtowe
Bardzo proste i szybkie ciasto jogurtowe, które zawsze się udaje. Jest niezwykle delikatne w smaku. Przepis możemy nieco urozmaicić dodając do kakao lub sezonowe owoce.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml oleju roślinnego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki drobnego cukru (można dać mniej, 1 szklankę)
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka cukru wanilinowego
Przepis
- Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym.
- Dodać resztę składników. Wymieszać trzepaczką/łyżką na jednolitą masę. Nie miksować.
- Przełożyć do formy o średnicy około 20 cm.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec przez około 30 min, albo dłużej, do suchego patyczka.
- Gotowe i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl