Prawidłowe przechowywanie jajek. Lodówka to dobry pomysł
Po świętach został ci zapas surowych jaj? Pamiętaj, by przechowywać je w odpowiednich warunkach, wówczas dłużej zachowają świeżość. Gdzie powinniśmy trzymać jajka? W lodówce? W spiżarni? A może na kuchennym blacie?
Jeśli masz jajka od własnych kur, nie musisz ich od razu po przyniesieniu z kurnika chować do lodówki. Pamiętaj jednak, by ich nie myć. Jajka mają na skorupce naturalną powłokę, która chroni wnętrze przed dostępem powietrza oraz bakterii. W temperaturze pokojowej zachowają świeżość przez kilka dni. Po umyciu bakterie łatwiej wnikają do wnętrza jaja, ponieważ skorupka ma porowatą strukturę. Konieczne jest więc przechowywanie w warunkach chłodniczych.
A co z jajkami kupionymi w sklepie? Po przyniesieniu do domu schowaj je do lodówki. Wielu producentów jaj (nawet tych ekologicznych) myje skorupki. W ten sposób zmniejszają ryzyko zakażenia salmonellą. Takie jajka znajdziemy w sklepowych chłodniach. Z kolei te, które są wystawione w temperaturze pokojowej najprawdopodobniej nie były myte.
Pamiętajmy jednak, że przechowywanie jajek w temperaturze wyższej niż 8 stopni, przyspiesza proces psucia. Podobno jeden dzień na kuchennym blacie równa się siedmiu dniom w lodówce. Mimo że w każdej lodówce są specjalne miejsca na jajka, to lepiej jaj nie wyjmować z tekturowego opakowania. Zabezpiecza ono przed przejęciem zapachów od innych produktów oraz rozprzestrzenianiem się bakterii. Zwróćmy również uwagę, by jajka były ułożone węższym końcem do dołu. Hamuje to proces wysychania wewnątrz skorupki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl