Prawidłowe przechowywanie jajek. Lodówka to dobry pomysł

Po świętach został ci zapas surowych jaj? Pamiętaj, by przechowywać je w odpowiednich warunkach, wówczas dłużej zachowają świeżość. Gdzie powinniśmy trzymać jajka? W lodówce? W spiżarni? A może na kuchennym blacie?

Przechowywanie jajek w temperaturze wyższej niż 8 stopni przyspiesza proces psucia
Źródło zdjęć: © WP.PL | Izabela Trzaska
Katarzyna Gileta

Jeśli masz jajka od własnych kur, nie musisz ich od razu po przyniesieniu z kurnika chować do lodówki. Pamiętaj jednak, by ich nie myć. Jajka mają na skorupce naturalną powłokę, która chroni wnętrze przed dostępem powietrza oraz bakterii. W temperaturze pokojowej zachowają świeżość przez kilka dni. Po umyciu bakterie łatwiej wnikają do wnętrza jaja, ponieważ skorupka ma porowatą strukturę. Konieczne jest więc przechowywanie w warunkach chłodniczych.

A co z jajkami kupionymi w sklepie? Po przyniesieniu do domu schowaj je do lodówki. Wielu producentów jaj (nawet tych ekologicznych) myje skorupki. W ten sposób zmniejszają ryzyko zakażenia salmonellą. Takie jajka znajdziemy w sklepowych chłodniach. Z kolei te, które są wystawione w temperaturze pokojowej najprawdopodobniej nie były myte.

Pamiętajmy jednak, że przechowywanie jajek w temperaturze wyższej niż 8 stopni, przyspiesza proces psucia. Podobno jeden dzień na kuchennym blacie równa się siedmiu dniom w lodówce. Mimo że w każdej lodówce są specjalne miejsca na jajka, to lepiej jaj nie wyjmować z tekturowego opakowania. Zabezpiecza ono przed przejęciem zapachów od innych produktów oraz rozprzestrzenianiem się bakterii. Zwróćmy również uwagę, by jajka były ułożone węższym końcem do dołu. Hamuje to proces wysychania wewnątrz skorupki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów