Prawidłowe przechowywanie jajek. Lodówka to dobry pomysł

Po świętach został ci zapas surowych jaj? Pamiętaj, by przechowywać je w odpowiednich warunkach, wówczas dłużej zachowają świeżość. Gdzie powinniśmy trzymać jajka? W lodówce? W spiżarni? A może na kuchennym blacie?

Przechowywanie jajek w temperaturze wyższej niż 8 stopni przyspiesza proces psucia
Źródło zdjęć: © WP.PL | Izabela Trzaska
Katarzyna Gileta

Jeśli masz jajka od własnych kur, nie musisz ich od razu po przyniesieniu z kurnika chować do lodówki. Pamiętaj jednak, by ich nie myć. Jajka mają na skorupce naturalną powłokę, która chroni wnętrze przed dostępem powietrza oraz bakterii. W temperaturze pokojowej zachowają świeżość przez kilka dni. Po umyciu bakterie łatwiej wnikają do wnętrza jaja, ponieważ skorupka ma porowatą strukturę. Konieczne jest więc przechowywanie w warunkach chłodniczych.

A co z jajkami kupionymi w sklepie? Po przyniesieniu do domu schowaj je do lodówki. Wielu producentów jaj (nawet tych ekologicznych) myje skorupki. W ten sposób zmniejszają ryzyko zakażenia salmonellą. Takie jajka znajdziemy w sklepowych chłodniach. Z kolei te, które są wystawione w temperaturze pokojowej najprawdopodobniej nie były myte.

Pamiętajmy jednak, że przechowywanie jajek w temperaturze wyższej niż 8 stopni, przyspiesza proces psucia. Podobno jeden dzień na kuchennym blacie równa się siedmiu dniom w lodówce. Mimo że w każdej lodówce są specjalne miejsca na jajka, to lepiej jaj nie wyjmować z tekturowego opakowania. Zabezpiecza ono przed przejęciem zapachów od innych produktów oraz rozprzestrzenianiem się bakterii. Zwróćmy również uwagę, by jajka były ułożone węższym końcem do dołu. Hamuje to proces wysychania wewnątrz skorupki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach