Prawidłowe przechowywanie jajek. Lodówka to dobry pomysł

Po świętach został ci zapas surowych jaj? Pamiętaj, by przechowywać je w odpowiednich warunkach, wówczas dłużej zachowają świeżość. Gdzie powinniśmy trzymać jajka? W lodówce? W spiżarni? A może na kuchennym blacie?

Przechowywanie jajek w temperaturze wyższej niż 8 stopni przyspiesza proces psucia
Źródło zdjęć: © WP.PL | Izabela Trzaska
Katarzyna Gileta

Jeśli masz jajka od własnych kur, nie musisz ich od razu po przyniesieniu z kurnika chować do lodówki. Pamiętaj jednak, by ich nie myć. Jajka mają na skorupce naturalną powłokę, która chroni wnętrze przed dostępem powietrza oraz bakterii. W temperaturze pokojowej zachowają świeżość przez kilka dni. Po umyciu bakterie łatwiej wnikają do wnętrza jaja, ponieważ skorupka ma porowatą strukturę. Konieczne jest więc przechowywanie w warunkach chłodniczych.

A co z jajkami kupionymi w sklepie? Po przyniesieniu do domu schowaj je do lodówki. Wielu producentów jaj (nawet tych ekologicznych) myje skorupki. W ten sposób zmniejszają ryzyko zakażenia salmonellą. Takie jajka znajdziemy w sklepowych chłodniach. Z kolei te, które są wystawione w temperaturze pokojowej najprawdopodobniej nie były myte.

Pamiętajmy jednak, że przechowywanie jajek w temperaturze wyższej niż 8 stopni, przyspiesza proces psucia. Podobno jeden dzień na kuchennym blacie równa się siedmiu dniom w lodówce. Mimo że w każdej lodówce są specjalne miejsca na jajka, to lepiej jaj nie wyjmować z tekturowego opakowania. Zabezpiecza ono przed przejęciem zapachów od innych produktów oraz rozprzestrzenianiem się bakterii. Zwróćmy również uwagę, by jajka były ułożone węższym końcem do dołu. Hamuje to proces wysychania wewnątrz skorupki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy