Prawidłowe przechowywanie jajek. Lodówka to dobry pomysł

Po świętach został ci zapas surowych jaj? Pamiętaj, by przechowywać je w odpowiednich warunkach, wówczas dłużej zachowają świeżość. Gdzie powinniśmy trzymać jajka? W lodówce? W spiżarni? A może na kuchennym blacie?

Przechowywanie jajek w temperaturze wyższej niż 8 stopni przyspiesza proces psucia
Źródło zdjęć: © WP.PL | Izabela Trzaska
Katarzyna Gileta

Jeśli masz jajka od własnych kur, nie musisz ich od razu po przyniesieniu z kurnika chować do lodówki. Pamiętaj jednak, by ich nie myć. Jajka mają na skorupce naturalną powłokę, która chroni wnętrze przed dostępem powietrza oraz bakterii. W temperaturze pokojowej zachowają świeżość przez kilka dni. Po umyciu bakterie łatwiej wnikają do wnętrza jaja, ponieważ skorupka ma porowatą strukturę. Konieczne jest więc przechowywanie w warunkach chłodniczych.

A co z jajkami kupionymi w sklepie? Po przyniesieniu do domu schowaj je do lodówki. Wielu producentów jaj (nawet tych ekologicznych) myje skorupki. W ten sposób zmniejszają ryzyko zakażenia salmonellą. Takie jajka znajdziemy w sklepowych chłodniach. Z kolei te, które są wystawione w temperaturze pokojowej najprawdopodobniej nie były myte.

Pamiętajmy jednak, że przechowywanie jajek w temperaturze wyższej niż 8 stopni, przyspiesza proces psucia. Podobno jeden dzień na kuchennym blacie równa się siedmiu dniom w lodówce. Mimo że w każdej lodówce są specjalne miejsca na jajka, to lepiej jaj nie wyjmować z tekturowego opakowania. Zabezpiecza ono przed przejęciem zapachów od innych produktów oraz rozprzestrzenianiem się bakterii. Zwróćmy również uwagę, by jajka były ułożone węższym końcem do dołu. Hamuje to proces wysychania wewnątrz skorupki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇