Powraca sezonowe pytanie. Sprawdzamy, czy należy myć maliny

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 4Odwieczny dylemat

Obraz
© 123RF

Maliny to jedne z najdelikatniejszych owoców. Najlepiej smakują prosto z krzaczka. Nadają się na soki, konfitury, galaretki i inne przetwory. Są niezastąpione jako dodatek do letnich deserów. Co roku powraca pytanie, czy powinniśmy myć maliny przed jedzeniem?

/ 4Delikatne owoce

Obraz
© 123RF

Maliny najlepiej jeść prosto z krzaka. Są wtedy nie tylko najsmaczniejsze, ale również najbardziej wartościowe. Pamiętajmy jednak, by wcześniej sprawdzić, czy w owocach nie ma lokatorów. Jeśli jednak zdecydujemy się na zakup malin na targowisku lub w warzywniaku i nie mamy pewności, skąd pochodzą, powinniśmy przestrzegać zasad higieny.

/ 4Myć czy nie?

Obraz
© 123RF

Maliny wymagają specjalnego traktowania. Woda zdecydowanie im nie służy. Tracą smak, i zapach. Łatwo się gniotą, ponieważ są w środku puste. Dlatego nie należy ich namaczać ani traktować silnym strumieniem wody. Płuczemy je bezpośrednio przed użyciem. Przed myciem przebieramy i oczyszczamy owoce. Usuwamy liście i suche gałązki. Następnie zanurzamy maliny na chwilę w wodzie i wyławiamy delikatnie sitkiem lub łyżką cedzakową na papierowy ręcznik i osuszamy.

/ 4Przechowywanie malin

Obraz
© 123RF

Maliny możemy przechować przez 1-2 dni w lodówce. Niemyte owoce przekładamy do płaskiego pojemnika wyłożonego papierowym ręcznikiem. By rozwinęły swój aromat, wyjmujemy je z chłodziarki na ok. 30 minut przed podaniem. Maliny można też mrozić. Suche owoce układamy na tacy i wkładamy do zamrażalnika. Potem przekładamy je do pudełka. Swoje wartości zachowają nawet przez 12 miesięcy.

Wybrane dla Ciebie
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita