Popularna przyprawa zwiększa pamięć o 30 proc. Masz ją w swojej kuchni
Jest stosowana od wieków głównie w kuchni indyjskiej, jednak do tej pory nie zdawano sobie sprawy z jej cudownych właściwości. Najnowsze badania wskazują, że kurkuma, bo o niej mowa, może poprawić pamięć nawet o 30 proc. Lecz to jeszcze nie wszystko.
Badanie przeprowadzone przez dr Gary'ego Smalla z Universytetu Kalifornijskiego dowiodło, że kurkuma w znaczącym stopniu poprawia ludzką pamięć, a także jest pomocna w zwalczaniu depresji. Wszystko dzięki zawartemu w niej związkowi, zwanemu kurkuminą, która wpływa na zachowanie białek w obszarach mózgu związanych z pamięcią i emocjami.
Co więcej, kurkumina ma właściwości przeciwzapalne, przez co wpływa pozytywnie na nasz organizm. To właśnie ona jest odpowiedzialna za żółty kolor kurkumy. Dr Small przekonuje, że spożywanie kurkumy ma pozytywne skutki długofalowe dla naszego zdrowia psychicznego.
W badaniu wzięło udział 40 osób między 50. a 90. rokiem życia, którzy przez kolejne 18 miesięcy dwa razy dziennie przyjmowali 90 mg kurkuminy bądź neutralnego dla organizmu środka, by wywołać efekt placebo. Wszyscy badani skarżyli się na kłopoty z pamięcią, lecz poza tym byli absolutnie zdrowi.
Co trzy miesiące badano również ich serce, tarczycę i sprawdzano ogólne samopoczucie. W przypadku jednej trzeciej badanych przeprowadzono również skan mózgu. Wyniki opublikowane w American Journal of Geriatric Psychiatry, przerosły najśmielsze oczekiwania naukowców. Okazało się, że pamięć osób przyjmujących kurkuminę poprawiła się o 28 proc. Wielu uczestników stwierdziło również, że łatwiej jest im się skoncentrować.
Dr Small wierzy, że jego testy będą wstępem do szeroko zakrojonych badań na temat sposobów przeciwdziałania demencji. Wygląda na to, że mamy kolejny powód, by częściej wybierać indyjskie potrawy.