Popularna przyprawa zwiększa pamięć o 30 proc. Masz ją w swojej kuchni

Jest stosowana od wieków głównie w kuchni indyjskiej, jednak do tej pory nie zdawano sobie sprawy z jej cudownych właściwości. Najnowsze badania wskazują, że kurkuma, bo o niej mowa, może poprawić pamięć nawet o 30 proc. Lecz to jeszcze nie wszystko.

Odkryto cudowne właściwości kurkumy.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Badanie przeprowadzone przez dr Gary'ego Smalla z Universytetu Kalifornijskiego dowiodło, że kurkuma w znaczącym stopniu poprawia ludzką pamięć, a także jest pomocna w zwalczaniu depresji. Wszystko dzięki zawartemu w niej związkowi, zwanemu kurkuminą, która wpływa na zachowanie białek w obszarach mózgu związanych z pamięcią i emocjami.

Co więcej, kurkumina ma właściwości przeciwzapalne, przez co wpływa pozytywnie na nasz organizm. To właśnie ona jest odpowiedzialna za żółty kolor kurkumy. Dr Small przekonuje, że spożywanie kurkumy ma pozytywne skutki długofalowe dla naszego zdrowia psychicznego.

W badaniu wzięło udział 40 osób między 50. a 90. rokiem życia, którzy przez kolejne 18 miesięcy dwa razy dziennie przyjmowali 90 mg kurkuminy bądź neutralnego dla organizmu środka, by wywołać efekt placebo. Wszyscy badani skarżyli się na kłopoty z pamięcią, lecz poza tym byli absolutnie zdrowi.

Co trzy miesiące badano również ich serce, tarczycę i sprawdzano ogólne samopoczucie. W przypadku jednej trzeciej badanych przeprowadzono również skan mózgu. Wyniki opublikowane w American Journal of Geriatric Psychiatry, przerosły najśmielsze oczekiwania naukowców. Okazało się, że pamięć osób przyjmujących kurkuminę poprawiła się o 28 proc. Wielu uczestników stwierdziło również, że łatwiej jest im się skoncentrować.

Dr Small wierzy, że jego testy będą wstępem do szeroko zakrojonych badań na temat sposobów przeciwdziałania demencji. Wygląda na to, że mamy kolejny powód, by częściej wybierać indyjskie potrawy.

Zobacz też: Oto 5 powodów, dla których warto pić wodę z kurkumą

Wybrane dla Ciebie

Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać