WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Popularna przyprawa zwiększa pamięć o 30 proc. Masz ją w swojej kuchni

Jest stosowana od wieków głównie w kuchni indyjskiej, jednak do tej pory nie zdawano sobie sprawy z jej cudownych właściwości. Najnowsze badania wskazują, że kurkuma, bo o niej mowa, może poprawić pamięć nawet o 30 proc. Lecz to jeszcze nie wszystko.

Odkryto cudowne właściwości kurkumy.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Badanie przeprowadzone przez dr Gary'ego Smalla z Universytetu Kalifornijskiego dowiodło, że kurkuma w znaczącym stopniu poprawia ludzką pamięć, a także jest pomocna w zwalczaniu depresji. Wszystko dzięki zawartemu w niej związkowi, zwanemu kurkuminą, która wpływa na zachowanie białek w obszarach mózgu związanych z pamięcią i emocjami.

Co więcej, kurkumina ma właściwości przeciwzapalne, przez co wpływa pozytywnie na nasz organizm. To właśnie ona jest odpowiedzialna za żółty kolor kurkumy. Dr Small przekonuje, że spożywanie kurkumy ma pozytywne skutki długofalowe dla naszego zdrowia psychicznego.

W badaniu wzięło udział 40 osób między 50. a 90. rokiem życia, którzy przez kolejne 18 miesięcy dwa razy dziennie przyjmowali 90 mg kurkuminy bądź neutralnego dla organizmu środka, by wywołać efekt placebo. Wszyscy badani skarżyli się na kłopoty z pamięcią, lecz poza tym byli absolutnie zdrowi.

Co trzy miesiące badano również ich serce, tarczycę i sprawdzano ogólne samopoczucie. W przypadku jednej trzeciej badanych przeprowadzono również skan mózgu. Wyniki opublikowane w American Journal of Geriatric Psychiatry, przerosły najśmielsze oczekiwania naukowców. Okazało się, że pamięć osób przyjmujących kurkuminę poprawiła się o 28 proc. Wielu uczestników stwierdziło również, że łatwiej jest im się skoncentrować.

Dr Small wierzy, że jego testy będą wstępem do szeroko zakrojonych badań na temat sposobów przeciwdziałania demencji. Wygląda na to, że mamy kolejny powód, by częściej wybierać indyjskie potrawy.

Zobacz też: Oto 5 powodów, dla których warto pić wodę z kurkumą

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów