Popularna przyprawa zwiększa pamięć o 30 proc. Masz ją w swojej kuchni

Jest stosowana od wieków głównie w kuchni indyjskiej, jednak do tej pory nie zdawano sobie sprawy z jej cudownych właściwości. Najnowsze badania wskazują, że kurkuma, bo o niej mowa, może poprawić pamięć nawet o 30 proc. Lecz to jeszcze nie wszystko.

Odkryto cudowne właściwości kurkumy.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Badanie przeprowadzone przez dr Gary'ego Smalla z Universytetu Kalifornijskiego dowiodło, że kurkuma w znaczącym stopniu poprawia ludzką pamięć, a także jest pomocna w zwalczaniu depresji. Wszystko dzięki zawartemu w niej związkowi, zwanemu kurkuminą, która wpływa na zachowanie białek w obszarach mózgu związanych z pamięcią i emocjami.

Co więcej, kurkumina ma właściwości przeciwzapalne, przez co wpływa pozytywnie na nasz organizm. To właśnie ona jest odpowiedzialna za żółty kolor kurkumy. Dr Small przekonuje, że spożywanie kurkumy ma pozytywne skutki długofalowe dla naszego zdrowia psychicznego.

W badaniu wzięło udział 40 osób między 50. a 90. rokiem życia, którzy przez kolejne 18 miesięcy dwa razy dziennie przyjmowali 90 mg kurkuminy bądź neutralnego dla organizmu środka, by wywołać efekt placebo. Wszyscy badani skarżyli się na kłopoty z pamięcią, lecz poza tym byli absolutnie zdrowi.

Co trzy miesiące badano również ich serce, tarczycę i sprawdzano ogólne samopoczucie. W przypadku jednej trzeciej badanych przeprowadzono również skan mózgu. Wyniki opublikowane w American Journal of Geriatric Psychiatry, przerosły najśmielsze oczekiwania naukowców. Okazało się, że pamięć osób przyjmujących kurkuminę poprawiła się o 28 proc. Wielu uczestników stwierdziło również, że łatwiej jest im się skoncentrować.

Dr Small wierzy, że jego testy będą wstępem do szeroko zakrojonych badań na temat sposobów przeciwdziałania demencji. Wygląda na to, że mamy kolejny powód, by częściej wybierać indyjskie potrawy.

Zobacz też: Oto 5 powodów, dla których warto pić wodę z kurkumą

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód