Polski przysmak podbija Stany Zjednoczone. "Zwykle jem tylko jednego"

Są pyszne, lukrowane i mają słodkie nadzienie. Raz w roku możemy delektować się nimi do woli. Nic dziwnego, że tradycja jedzenia pączków podczas Tłustego Czwartku tak spodobała się Amerykanom. Polskie pączki ma w swojej ofercie coraz więcej cukierni i piekarni.

Polskie pączki różnią się od tych amerykańskich.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

W Stanach Zjednoczonych żyje ponad 9 milionów Polaków. Wielu z nich nie zapomniało o polskiej kuchni i tradycjach, i chętnie dzieli się nimi z Amerykanami. Nic więc dziwnego, że w amerykańskich sklepach coraz częściej możemy spotkać nie tylko kiełbasę i nasze alkohole, ale również pączki. W przeciwieństwie do tych amerykańskich, nie mają w środku dziurki, ale nadzienie.

Chicago, New Jersey, Nowy Jork... wszędzie, gdzie mieszkają Polacy, tam w Tłusty Czwartek jada się pączki. – Zatrzymałam się w lokalnym sklepie spożywczym i zobaczyłam duże opakowanie pączków – pisze na Twitterze jedna z Amerykanek polskiego pochodzenia i wyjaśnia, na czym polega to wyjątkowe święto. – Zwykle jem tylko jednego pączka, ale gdy chcę zrobić niespodziankę przyjaciołom, kupuję pudełko z tuzinem – wyjaśnia.

– Jak można argumentować z Tłustym Czwartkiem, świętem ustanowionym po to, żeby jeść? – możemy przeczytać na Twitterze. Internauci dzielą się zdjęciami pączków, które kupili tego dnia. Niektóre są z lukrem, inne posypane cukrem pudrem. Jak widać, amatorzy pączków za granicą są równie wybredni, co ci w Polsce.

Zobacz też: Najlepsze pączki według Lary Gessler. Przebiją wszystkie inne

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów