Polski przysmak podbija Stany Zjednoczone. "Zwykle jem tylko jednego"
Są pyszne, lukrowane i mają słodkie nadzienie. Raz w roku możemy delektować się nimi do woli. Nic dziwnego, że tradycja jedzenia pączków podczas Tłustego Czwartku tak spodobała się Amerykanom. Polskie pączki ma w swojej ofercie coraz więcej cukierni i piekarni.
W Stanach Zjednoczonych żyje ponad 9 milionów Polaków. Wielu z nich nie zapomniało o polskiej kuchni i tradycjach, i chętnie dzieli się nimi z Amerykanami. Nic więc dziwnego, że w amerykańskich sklepach coraz częściej możemy spotkać nie tylko kiełbasę i nasze alkohole, ale również pączki. W przeciwieństwie do tych amerykańskich, nie mają w środku dziurki, ale nadzienie.
Trwa ładowanie wpisu: twitter
Chicago, New Jersey, Nowy Jork... wszędzie, gdzie mieszkają Polacy, tam w Tłusty Czwartek jada się pączki. – Zatrzymałam się w lokalnym sklepie spożywczym i zobaczyłam duże opakowanie pączków – pisze na Twitterze jedna z Amerykanek polskiego pochodzenia i wyjaśnia, na czym polega to wyjątkowe święto. – Zwykle jem tylko jednego pączka, ale gdy chcę zrobić niespodziankę przyjaciołom, kupuję pudełko z tuzinem – wyjaśnia.
Trwa ładowanie wpisu: twitter
Trwa ładowanie wpisu: twitter
– Jak można argumentować z Tłustym Czwartkiem, świętem ustanowionym po to, żeby jeść? – możemy przeczytać na Twitterze. Internauci dzielą się zdjęciami pączków, które kupili tego dnia. Niektóre są z lukrem, inne posypane cukrem pudrem. Jak widać, amatorzy pączków za granicą są równie wybredni, co ci w Polsce.