WAŻNE
TERAZ

Akcja służb w Krakowie. Rosjanin podejrzany o "poważne przestępstwa"

Polacy omijają ten produkt, a jest zdrowszy niż miód. Chroni przed udarem

My, Polacy, uwielbiamy miód. Jest słodki i zdrowszy od zwykłego cukru. Jednak zapominamy o innym produkcie, który jest efektem pracy roju pszczół. Warto jednak po niego sięgnąć, bo jest bogaty w mnóstwo składników odżywczych.

Mleczko pszczeleMleczko pszczele
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brekke
Paulina Hermann

Chcemy czuć się dobrze i zdrowo, dlatego często sięgamy po superfoods, jak na przykład nasiona chia i siemię lniane. Wspomagają one funkcjonowanie naszego organizmu i poprawiają stan skóry. Dobrym pomysłem jest też sięgnięcie po mleczko pszczele. To zapomniany i niedoceniany produkt, który może sporo namieszać. Jego prozdrowotne właściwości zostały potwierdzone przez współczesne badania naukowe. Mleczko może pełnić też bardzo ważną rolę w ochronie organizmu przed udarem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich frytek jeszcze nie jadłeś! Miód, feta i szczypiorek

Czym jest mleczko pszczele?

Jak już wiemy, jest to produkt wytwarzany przez pracowite pszczoły. Od wieków znane jest ze swoich wyjątkowych właściwości odżywczych i zdrowotnych. Powstaje ono w gruczołach gardzielowych młodych pszczół robotnic (żyjących na świecie od 5 do 15 dni). Owady jedzą wcześniej pył i nektar, dzięki czemu otrzymują "paliwo" do produkcji mleczka. Następnie z ich otworów gębowych wylatuje gęsta ciecz, którą karmią larwy. Na początku zaszczyt ten spotyka wszystkie czerwie, a po trzech dniach wybierana jest ta najlepsza, która stanie się królową.

Okazuje się, że mleczko pszczele jest także świetnym superfood dla człowieka. Ta gęsta niczym śmietana i nieco kwaśna w smaku ciecz jest pełna najróżniejszych składników odżywczych. Dzięki regularnemu spożyciu możemy wspomóc stan swojego zdrowia. Mało tego, produkt znalazł szczególne miejsce w kosmetyce i medycynie. Znajdziemy je na przykład w kremach regenerujących i nawilżających.

Mleczko pszczele nie tylko chroni przed udarem

Wiedzieliście, że zawiera ponad dwieście różnych związków bioaktywnych? To bardzo duża liczba i przekłada się ona na właściwości tego produktu pszczelego. Znajdziemy w nim przede wszystkim cenne tłuszcze, białka (głównie albuminy i glonuliny) i węglowodany. Oprócz tego w składzie są także witaminy (A, B, C, D, E) oraz sole mineralne.

Mleczko pszczele przede wszystkim rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu tkanki otrzymują odpowiednią ilość krwi i tlenu. Potwierdza to badanie przeprowadzone na osobach dotkniętych udarem niedokrwiennym mózgu. Przez 12 tygodni zażywali oni kapsułki z mleczkiem pszczelim. Wyniki były zdumiewające. Okazało się, że zaobserwowano zmniejszenie wykładników stanu zapalnego. Naukowcy są też zwolennikami teorii, że produkt ten hamuje geny związane z uszkadzaniem lipidów w komórkach mózgowych. Te dwa fakty świadczą o tym, że mleczko pszczele chroni nasz mózg i wpływa pozytywnie na jego pracę.

Mleczko pszczele wspiera też inne narządy

Lista właściwości tego produktu jest niesamowicie długa:

  • wspiera układ odpornościowy w walce z wirusami i bakteriami,
  • wspomaga pracę serca (ma działanie kardioprotekcyjne),
  • może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na miażdżycę i cukrzycę typu 2,
  • spowalnia procesy starzenia się skóry.


Warto wiedzieć, że nie jest to produkt trwały, dlatego najlepiej przechowywać go w lodówce w szczelnym pojemniku lub słoiku.

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥