Polacy omijają ten produkt, a jest zdrowszy niż miód. Chroni przed udarem

My, Polacy, uwielbiamy miód. Jest słodki i zdrowszy od zwykłego cukru. Jednak zapominamy o innym produkcie, który jest efektem pracy roju pszczół. Warto jednak po niego sięgnąć, bo jest bogaty w mnóstwo składników odżywczych.

Mleczko pszczeleMleczko pszczele
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brekke
Paulina Hermann
15

Chcemy czuć się dobrze i zdrowo, dlatego często sięgamy po superfoods, jak na przykład nasiona chia i siemię lniane. Wspomagają one funkcjonowanie naszego organizmu i poprawiają stan skóry. Dobrym pomysłem jest też sięgnięcie po mleczko pszczele. To zapomniany i niedoceniany produkt, który może sporo namieszać. Jego prozdrowotne właściwości zostały potwierdzone przez współczesne badania naukowe. Mleczko może pełnić też bardzo ważną rolę w ochronie organizmu przed udarem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich frytek jeszcze nie jadłeś! Miód, feta i szczypiorek

Czym jest mleczko pszczele?

Jak już wiemy, jest to produkt wytwarzany przez pracowite pszczoły. Od wieków znane jest ze swoich wyjątkowych właściwości odżywczych i zdrowotnych. Powstaje ono w gruczołach gardzielowych młodych pszczół robotnic (żyjących na świecie od 5 do 15 dni). Owady jedzą wcześniej pył i nektar, dzięki czemu otrzymują "paliwo" do produkcji mleczka. Następnie z ich otworów gębowych wylatuje gęsta ciecz, którą karmią larwy. Na początku zaszczyt ten spotyka wszystkie czerwie, a po trzech dniach wybierana jest ta najlepsza, która stanie się królową.

Okazuje się, że mleczko pszczele jest także świetnym superfood dla człowieka. Ta gęsta niczym śmietana i nieco kwaśna w smaku ciecz jest pełna najróżniejszych składników odżywczych. Dzięki regularnemu spożyciu możemy wspomóc stan swojego zdrowia. Mało tego, produkt znalazł szczególne miejsce w kosmetyce i medycynie. Znajdziemy je na przykład w kremach regenerujących i nawilżających.

Mleczko pszczele nie tylko chroni przed udarem

Wiedzieliście, że zawiera ponad dwieście różnych związków bioaktywnych? To bardzo duża liczba i przekłada się ona na właściwości tego produktu pszczelego. Znajdziemy w nim przede wszystkim cenne tłuszcze, białka (głównie albuminy i glonuliny) i węglowodany. Oprócz tego w składzie są także witaminy (A, B, C, D, E) oraz sole mineralne.

Mleczko pszczele przede wszystkim rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu tkanki otrzymują odpowiednią ilość krwi i tlenu. Potwierdza to badanie przeprowadzone na osobach dotkniętych udarem niedokrwiennym mózgu. Przez 12 tygodni zażywali oni kapsułki z mleczkiem pszczelim. Wyniki były zdumiewające. Okazało się, że zaobserwowano zmniejszenie wykładników stanu zapalnego. Naukowcy są też zwolennikami teorii, że produkt ten hamuje geny związane z uszkadzaniem lipidów w komórkach mózgowych. Te dwa fakty świadczą o tym, że mleczko pszczele chroni nasz mózg i wpływa pozytywnie na jego pracę.

Mleczko pszczele wspiera też inne narządy

Lista właściwości tego produktu jest niesamowicie długa:

  • wspiera układ odpornościowy w walce z wirusami i bakteriami,
  • wspomaga pracę serca (ma działanie kardioprotekcyjne),
  • może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na miażdżycę i cukrzycę typu 2,
  • spowalnia procesy starzenia się skóry.


Warto wiedzieć, że nie jest to produkt trwały, dlatego najlepiej przechowywać go w lodówce w szczelnym pojemniku lub słoiku.

Wybrane dla Ciebie

W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach