Polacy omijają ten produkt, a jest zdrowszy niż miód. Chroni przed udarem

My, Polacy, uwielbiamy miód. Jest słodki i zdrowszy od zwykłego cukru. Jednak zapominamy o innym produkcie, który jest efektem pracy roju pszczół. Warto jednak po niego sięgnąć, bo jest bogaty w mnóstwo składników odżywczych.

Mleczko pszczeleMleczko pszczele
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brekke
Paulina Hermann
15

Chcemy czuć się dobrze i zdrowo, dlatego często sięgamy po superfoods, jak na przykład nasiona chia i siemię lniane. Wspomagają one funkcjonowanie naszego organizmu i poprawiają stan skóry. Dobrym pomysłem jest też sięgnięcie po mleczko pszczele. To zapomniany i niedoceniany produkt, który może sporo namieszać. Jego prozdrowotne właściwości zostały potwierdzone przez współczesne badania naukowe. Mleczko może pełnić też bardzo ważną rolę w ochronie organizmu przed udarem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich frytek jeszcze nie jadłeś! Miód, feta i szczypiorek

Czym jest mleczko pszczele?

Jak już wiemy, jest to produkt wytwarzany przez pracowite pszczoły. Od wieków znane jest ze swoich wyjątkowych właściwości odżywczych i zdrowotnych. Powstaje ono w gruczołach gardzielowych młodych pszczół robotnic (żyjących na świecie od 5 do 15 dni). Owady jedzą wcześniej pył i nektar, dzięki czemu otrzymują "paliwo" do produkcji mleczka. Następnie z ich otworów gębowych wylatuje gęsta ciecz, którą karmią larwy. Na początku zaszczyt ten spotyka wszystkie czerwie, a po trzech dniach wybierana jest ta najlepsza, która stanie się królową.

Okazuje się, że mleczko pszczele jest także świetnym superfood dla człowieka. Ta gęsta niczym śmietana i nieco kwaśna w smaku ciecz jest pełna najróżniejszych składników odżywczych. Dzięki regularnemu spożyciu możemy wspomóc stan swojego zdrowia. Mało tego, produkt znalazł szczególne miejsce w kosmetyce i medycynie. Znajdziemy je na przykład w kremach regenerujących i nawilżających.

Mleczko pszczele nie tylko chroni przed udarem

Wiedzieliście, że zawiera ponad dwieście różnych związków bioaktywnych? To bardzo duża liczba i przekłada się ona na właściwości tego produktu pszczelego. Znajdziemy w nim przede wszystkim cenne tłuszcze, białka (głównie albuminy i glonuliny) i węglowodany. Oprócz tego w składzie są także witaminy (A, B, C, D, E) oraz sole mineralne.

Mleczko pszczele przede wszystkim rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu tkanki otrzymują odpowiednią ilość krwi i tlenu. Potwierdza to badanie przeprowadzone na osobach dotkniętych udarem niedokrwiennym mózgu. Przez 12 tygodni zażywali oni kapsułki z mleczkiem pszczelim. Wyniki były zdumiewające. Okazało się, że zaobserwowano zmniejszenie wykładników stanu zapalnego. Naukowcy są też zwolennikami teorii, że produkt ten hamuje geny związane z uszkadzaniem lipidów w komórkach mózgowych. Te dwa fakty świadczą o tym, że mleczko pszczele chroni nasz mózg i wpływa pozytywnie na jego pracę.

Mleczko pszczele wspiera też inne narządy

Lista właściwości tego produktu jest niesamowicie długa:

  • wspiera układ odpornościowy w walce z wirusami i bakteriami,
  • wspomaga pracę serca (ma działanie kardioprotekcyjne),
  • może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na miażdżycę i cukrzycę typu 2,
  • spowalnia procesy starzenia się skóry.


Warto wiedzieć, że nie jest to produkt trwały, dlatego najlepiej przechowywać go w lodówce w szczelnym pojemniku lub słoiku.

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne