Polacy omijają ten produkt, a jest zdrowszy niż miód. Chroni przed udarem
My, Polacy, uwielbiamy miód. Jest słodki i zdrowszy od zwykłego cukru. Jednak zapominamy o innym produkcie, który jest efektem pracy roju pszczół. Warto jednak po niego sięgnąć, bo jest bogaty w mnóstwo składników odżywczych.
Chcemy czuć się dobrze i zdrowo, dlatego często sięgamy po superfoods, jak na przykład nasiona chia i siemię lniane. Wspomagają one funkcjonowanie naszego organizmu i poprawiają stan skóry. Dobrym pomysłem jest też sięgnięcie po mleczko pszczele. To zapomniany i niedoceniany produkt, który może sporo namieszać. Jego prozdrowotne właściwości zostały potwierdzone przez współczesne badania naukowe. Mleczko może pełnić też bardzo ważną rolę w ochronie organizmu przed udarem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Takich frytek jeszcze nie jadłeś! Miód, feta i szczypiorek
Czym jest mleczko pszczele?
Jak już wiemy, jest to produkt wytwarzany przez pracowite pszczoły. Od wieków znane jest ze swoich wyjątkowych właściwości odżywczych i zdrowotnych. Powstaje ono w gruczołach gardzielowych młodych pszczół robotnic (żyjących na świecie od 5 do 15 dni). Owady jedzą wcześniej pył i nektar, dzięki czemu otrzymują "paliwo" do produkcji mleczka. Następnie z ich otworów gębowych wylatuje gęsta ciecz, którą karmią larwy. Na początku zaszczyt ten spotyka wszystkie czerwie, a po trzech dniach wybierana jest ta najlepsza, która stanie się królową.
Okazuje się, że mleczko pszczele jest także świetnym superfood dla człowieka. Ta gęsta niczym śmietana i nieco kwaśna w smaku ciecz jest pełna najróżniejszych składników odżywczych. Dzięki regularnemu spożyciu możemy wspomóc stan swojego zdrowia. Mało tego, produkt znalazł szczególne miejsce w kosmetyce i medycynie. Znajdziemy je na przykład w kremach regenerujących i nawilżających.
Mleczko pszczele nie tylko chroni przed udarem
Wiedzieliście, że zawiera ponad dwieście różnych związków bioaktywnych? To bardzo duża liczba i przekłada się ona na właściwości tego produktu pszczelego. Znajdziemy w nim przede wszystkim cenne tłuszcze, białka (głównie albuminy i glonuliny) i węglowodany. Oprócz tego w składzie są także witaminy (A, B, C, D, E) oraz sole mineralne.
Mleczko pszczele przede wszystkim rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu tkanki otrzymują odpowiednią ilość krwi i tlenu. Potwierdza to badanie przeprowadzone na osobach dotkniętych udarem niedokrwiennym mózgu. Przez 12 tygodni zażywali oni kapsułki z mleczkiem pszczelim. Wyniki były zdumiewające. Okazało się, że zaobserwowano zmniejszenie wykładników stanu zapalnego. Naukowcy są też zwolennikami teorii, że produkt ten hamuje geny związane z uszkadzaniem lipidów w komórkach mózgowych. Te dwa fakty świadczą o tym, że mleczko pszczele chroni nasz mózg i wpływa pozytywnie na jego pracę.
Mleczko pszczele wspiera też inne narządy
Lista właściwości tego produktu jest niesamowicie długa:
- wspiera układ odpornościowy w walce z wirusami i bakteriami,
- wspomaga pracę serca (ma działanie kardioprotekcyjne),
- może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na miażdżycę i cukrzycę typu 2,
- spowalnia procesy starzenia się skóry.
Warto wiedzieć, że nie jest to produkt trwały, dlatego najlepiej przechowywać go w lodówce w szczelnym pojemniku lub słoiku.