Polacy najchętniej wybierają polską kuchnię. Oto, dlaczego tak jest

Cudze chwalimy, ale swoje kochamy. Zwłaszcza gdy chodzi o polską kuchnię, która słynie z różnorodności. Jednak to, co czyni ją tak wyjątkową to niepowtarzalne aromaty potraw, które każdy Polak rozpozna z zamkniętymi oczami. To bardzo ważny element tożsamości kulturowej, który kojarzy się z domem, dlatego od wieków jest pielęgnowany oraz z czasem przekazywany kolejnym pokoleniom.

Źródło zdjęć: © materiały partnera

Według licznych raportów polska kuchnia nadal wiedzie prym na talerzach rodaków. Zapachy takich dań, jak: rosół, grzybowy bigos, pierogi z patelni czy mięsa w przyprawach, znane są każdemu z nas. To właśnie te intensywne aromaty pobudzają nasze zmysły i sprawiają, że jedzenie staje się jeszcze bardziej apetyczne. Zresztą najlepsi szefowie kuchni chętnie korzystają z tej wiedzy, komponując restauracyjne menu, bowiem zapachy rodzimej kuchni przywodzą wspomnienie spotkań przy stole, której zawsze towarzyszy atmosfera ciepła i bliskości.

- Od dziewięciu lat, odkąd organizujemy Restaurant Week w Polsce, uważnie przyglądamy się preferencjom kulinarnym naszych Gości i widzimy, że niezmiennie kochają oni polską kuchnię. Choć eksperymentują, kosztując dań kuchni świata, które co edycję cieszą się dużym zainteresowaniem, tradycyjne potrawy w nowoczesnym wydaniu zdają się nie mieć sobie równych - mówi Marta Wysocka Head of Relations Restaurant Club. - Tej jesieni dużą popularnością cieszą się ulubione polskie i aromatyczne składniki jak pachnące pieczywo, kojarzące się z domowym ciepłem, pomidory, polskie masło, grzyby no i oczywiście ziemniaki oraz drób. Tradycyjnie, lecz gdy spojrzymy na całość dania, okaże się, że składniki te pojawiają się w takim wydaniu jak tatar z pomidora, conficie z grzybów leśnych, fondancie ziemniaczanym czy mięsach i rybach w najbardziej nietypowych połączeniach. Zwłaszcza w tym roku widać, że Goście dają się uwieść zapachom polskiej kuchni, odkrywając ją na nowo w różnego rodzaju puree warzywnym, sosach i musach – dodaje Marta Wysocka.

© materiały partnera

Jakość tworzy zapach i smak

Tradycja to jednak niejedyny czynnik, jaki przyciąga nas do rodzimej kuchni. Aromat dawnych potraw zapewniały przede wszystkim świeże i jakościowe produkty. Wszak polska kuchnia słynie z wykorzystywania naturalnych składników, takich jak sezonowe warzywa i owoce, zioła mięso czy ryby. To właśnie te składniki nadają potrawom niepowtarzalny zapach, który wyróżnia polskie potrawy na tle innych kuchni świata. Jak zaznacza ekspert, zwracanie uwagi na nie tylko zdrowe, ale także i jakościowe odżywianie jest coraz ważniejsze dla Polaków, co widać także w festiwalowych wyborach.

- Coraz więcej osób przykłada wagę do jakości spożywanych produktów, unikając sztucznych dodatków i konserwantów. Na przykład wolimy pachnące, sezonowe warzywa z lokalnych targów, od tych z supermarketów. Dlatego restauracje biorące udział w Restaurant Weeku są przez nas starannie wyselekcjonowane pod względem jakości składników. Obecnie trwająca edycja odbywa się pod hasłem #FoodSmellsGood, co oznacza, że każdy, kto skusi się na rezerwację stolika, ma pewność, że aromaty potraw, w tym różnych wariacji polskiej kuchni, będą wyraziste, wpływające na smak i odbiór całego doświadczenia restauracyjnego – zaznacza ekspertka.

Świeże produkty nie mają długiego terminu przydatności, co zresztą wspiera ideę zero waste Festiwalu. Rezerwacji można dokonać maksymalnie z jednodniowym wyprzedzeniem, aby restauracje mogły przygotować odpowiednią ilość składników na konkretne menu. - W ten sposób mamy pewność, że potrawy będą przygotowane z dobrych produktów, które się zresztą nie zmarnują, choć żartujemy, że byłoby to i tak trudne, bo szefowie kuchni w tej edycji Festiwalu stworzyli tak świetne menu, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale również obłędnie pachną - podsumowuje Marta Wysocka.

© materiały partnera

Nie ma jak w domu

Choć wpływy innych kultur na upodobania kulinarne Polaków jest widoczny, jedno jest pewne: smak i różnorodność będą zawsze kluczowymi elementami polskiej kuchni. Bo to coś znacznie więcej niż tylko jedzenie. To niepowtarzalna atmosfera, która sprawia, że niezależnie od tego, czy jesteśmy w kraju, czy za granicą, zapachy polskiej kuchni zawsze będą kojarzyć nam się z domem.

Jesienna edycja Restaurant Week wystartowała potrwa już tylko do 12 listopada. Festiwal się odbywa dwa razy do roku w około 30 miastach w 12 regionach w kraju. M.in. w Białymstoku, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Rzeszowie, Śląsku, Szczecinie, Trójmieście, Warszawie, czy we Wrocławiu. Restauracje biorące udział w Festiwalu są starannie selekcjonowane w oparciu o wysoką jakość kuchni i produktów, poziom autorskiego menu, poziom obsługi kelnerskiej. Rezerwacji można dokonać na www.RestaurantWeek.pl m.in. w restauracji LAS, Prodiż Warszawski, Fort Bistro, Orzo, Blue Cactus czy San Thai.

Najlepsze stoliki szybko znikają - do zobaczenia przy stole!

Termin Festiwalu: 04 października – 12 listopada 2023

Kontakt: iwona@restaurantclub.pl

Materiał sponsorowany przez Restaurant Club

Wybrane dla Ciebie

Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka