Trwa ładowanie...
d1ecquu
d1ecquu

Podwójnie czekoladowe ciasto z owocami - bez glutenu

Przepis
4.2
(27 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • Ciasto:
    • mąka kukurydziana - 125 g
    • jajka - 4 szt.
    • drobny cukier - 125 g
    • kakao - 3 łyżki
    • olej - 3 łyżki
    • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    • Krem:
    • kremówka - 200 ml
    • czekolada mleczna - 100 g
    • Dodatkowo:
    • owoce - spora garść
    • kruszonka - 3/4 szklanki
Przepis

Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dosypać partiami cukier, cały czas ubijając.
Dodać żółtka, wymieszać i nie zaprzestając mieszania, wlać olej.
Mąkę kukurydzianą wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i przesiać do masy.
Całość delikatnie wymieszać i przelać do małej tortownicy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (bądź wysmarowanej masłem i oprószoną mąką).
Piec przez około 25 minut (lub do suchego patyczka) i zostawić w formie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 5 minut.
Następnie wyłożyć z formy na kratę i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Wydrążyć środek (ostrożnie, by nie zrobić dziury w spodzie), a kruszonkę odłożyć na później.

Krem:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a kremówkę ubić.
Do ubitej kremówki dodać czekoladę i dokładnie wymieszać.

Przygotowanie:
Do ciasta z wydrążonym środkiem nałożyć czekoladowy krem, dodać umyte owoce i posypać kruszonką z ciasta.

Przepis dodał użytkownik krainamiodemplynaca.blogspot.com

Podziel się opinią

Share
d1ecquu
d1ecquu

d1ecquu
d1ecquu
d1ecquu