Podwójnie czekoladowe ciasto z owocami - bez glutenu
- Ciasto:
- mąka kukurydziana - 125 g
- jajka - 4 szt.
- drobny cukier - 125 g
- kakao - 3 łyżki
- olej - 3 łyżki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Krem:
- kremówka - 200 ml
- czekolada mleczna - 100 g
- Dodatkowo:
- owoce - spora garść
- kruszonka - 3/4 szklanki
Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dosypać partiami cukier, cały czas ubijając.
Dodać żółtka, wymieszać i nie zaprzestając mieszania, wlać olej.
Mąkę kukurydzianą wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i przesiać do masy.
Całość delikatnie wymieszać i przelać do małej tortownicy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (bądź wysmarowanej masłem i oprószoną mąką).
Piec przez około 25 minut (lub do suchego patyczka) i zostawić w formie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 5 minut.
Następnie wyłożyć z formy na kratę i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Wydrążyć środek (ostrożnie, by nie zrobić dziury w spodzie), a kruszonkę odłożyć na później.
Krem:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a kremówkę ubić.
Do ubitej kremówki dodać czekoladę i dokładnie wymieszać.
Przygotowanie:
Do ciasta z wydrążonym środkiem nałożyć czekoladowy krem, dodać umyte owoce i posypać kruszonką z ciasta.
Przepis dodał użytkownik krainamiodemplynaca.blogspot.com
Podziel się opinią
Komentarze