Po pierwsze: nie dojadaj. Naukowcy znaleźli darmowy sposób na wieczną młodość

Okinawa - to japońska wyspa, na której żyją najstarsi ludzie na świecie. Ich sposobem na długowieczność jest m.in.pozostawianie niedosytu i zjadanie ok. 80 proc. standardowej porcji. Teraz ich idee zostały potwierdzone naukowo.

Naukowcy potwierdzają - kaloryczność diety zmniejszona o 15 proc. to sposób na długowieczność
Źródło zdjęć: © iStock.com | Anchiy

Do tej pory dietetycy przekonywali, że to nie ilość kalorii ma wpływ na nasze zdrowie i sylwetkę, lecz ich jakość - kaloryczna potrawa ze zdrowych składników jest lepszym wyborem niż mniej kaloryczny fast food. Tymczasem pierwsze badania mające na celu ustalenie, czy ilość pochłanianych kalorii ma wpływ na nasze zdrowie przynoszą zaskakujące wyniki – im ich mniej, tym dłużej pożyjemy.

Badania przeprowadzili naukowcy z Pennington Biomedical Research Center w Louisianie, a ich wyniki zostały opublikowane w najnowszym numerze czasopisma "Cell Metabolism". Kluczowe dla długości ludzkiego życia okazało się tempo przemiany materii podczas snu. Jeśli ograniczymy kaloryczność diety poniżej normy, tempo to spada. A im jest mniejsze, tym mniej powstaje niekorzystnych produktów metabolizmu, m.in. takich, które uszkadzają komórki wolnych rodników.

Zobacz też: Jedzenie, które postarza. Te produkty dodadzą Ci lat

Dietę niskokaloryczną przetestowano na 53 ochotnikach w wieku od 21 do 50 lat, z czego 34 osoby jadły o 15 proc. mniej niż powinny aż przez dwa lata. Pozostali zaś stanowili grupę kontrolną – jedli "normalnie". Po pierwszym i drugim roku eksperymentu wszystkich uczestników przebadano pod kątem tempa przemiany materii oraz starzenia się komórek.

Okazało się, że osoby, które jadły mniej, wydajniej korzystają z energii oraz lepiej radzą sobie ze stresem – aż o 20 proc. zmniejszyły się objawy uszkodzenia komórek, które uznaje się za symptomy starzenia. Naukowcy planują sprawdzić również działanie diety uboższej w kalorie, jednak wzbogaconej w produkty zawierające duże dawki przeciwutleniaczy. Ta metoda żywienia może spotęgować efekt odmłodzenia organizmu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło: twojezdrowie.rmf24.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości