Trwa ładowanie...
d4eihbx
24-10-2017 08:05

Placek po zbójnicku z sosem grzybowym. Pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny

Przepis

Placek ziemniaczany z grzybami i papryką, polany aromatycznym sosem to sycące, porządne danie, w sam raz na jesienny obiad. Pyszny przepis poleca Julia, autorka bloga "Obiad gotowy".

d4eihbx
4.8
(75 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.obiadgotowy.pl
Źródło: www.obiadgotowy.pl
Składniki

Na placki:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • kopiasta łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy
  • olej do smażenia

na sos:

  • 300 g mięsa wieprzowego (szynka, chuda łopatka)
  • 300 g leśnych grzybów (np. podgrzybków)
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • olej do smażenia

do podania: kwaśna śmietana, koperek, natka pietruszki

Przepis

Sos: cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę. Marchew obrać, pokroić w półtalarki. Mięso pokroić w kostkę ok. 2 cm, obsmażyć na rumiano na oleju. Dodać cebulę i marchew, podsmażyć, aż cebula zacznie się rumienić, dorzucić liście laurowe i ziele angielskie. Podlać bulionem, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez ok. 40 minut, aż mięso będzie miękkie.
W osobnym garnku zagotować wodę. Grzyby oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gotującej się wody, gotować 5-10 minut, odcedzić. Grzyby dodać do mięsa, dusić razem 10 minut.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać pół szklanki wody, wsypać szczyptę soli oraz pozostałe przyprawy. Śmietanę wlać do mięsa, wymieszać, zagotować. Sos gotować 5 minut.

Placki: ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z jajkami i mąką, doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć 1/4 ciasta, łyżką rozprowadzić po całej patelni, wyrównując wierzch. Smażyć na złoty kolor, odwrócić na druga stronę i również smażyć na złoto. Po usmażeniu placki można osączyć na papierowym ręczniku.

Sposób podania: na talerzu położyć placek, polać sosem, złożyć na pół. Podawać z kleksem śmietany, posypany siekanym koperkiem i pietruszką. Smacznego!

Zobacz także wideo: Przepis na owsiane placuszki

Placek po zbójnicku z sosem grzybowym. Pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

66
14

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4eihbx
d4eihbx
d4eihbx
d4eihbx
Więcej tematów
d4eihbx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj