Trwa ładowanie...
d3wgnau
d3wgnau
x-news/RUPTLY

Placek po zbójnicku z sosem grzybowym. Pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny

Przepis

Placek ziemniaczany z grzybami i papryką, polany aromatycznym sosem to sycące, porządne danie, w sam raz na jesienny obiad. Pyszny przepis poleca Julia, autorka bloga "Obiad gotowy".

3.2
(73 głosy)
Oceń:
d3wgnau
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Placek po zbójnicku z sosem grzybowym. Pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny
www.obiadgotowy.pl
Placek po zbójnicku z sosem grzybowym. Pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny
Składniki

Na placki:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • kopiasta łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy
  • olej do smażenia

na sos:

  • 300 g mięsa wieprzowego (szynka, chuda łopatka)
  • 300 g leśnych grzybów (np. podgrzybków)
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • olej do smażenia

do podania: kwaśna śmietana, koperek, natka pietruszki

Przepis

Sos: cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę. Marchew obrać, pokroić w półtalarki. Mięso pokroić w kostkę ok. 2 cm, obsmażyć na rumiano na oleju. Dodać cebulę i marchew, podsmażyć, aż cebula zacznie się rumienić, dorzucić liście laurowe i ziele angielskie. Podlać bulionem, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez ok. 40 minut, aż mięso będzie miękkie.
W osobnym garnku zagotować wodę. Grzyby oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gotującej się wody, gotować 5-10 minut, odcedzić. Grzyby dodać do mięsa, dusić razem 10 minut.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać pół szklanki wody, wsypać szczyptę soli oraz pozostałe przyprawy. Śmietanę wlać do mięsa, wymieszać, zagotować. Sos gotować 5 minut.

Placki: ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z jajkami i mąką, doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć 1/4 ciasta, łyżką rozprowadzić po całej patelni, wyrównując wierzch. Smażyć na złoty kolor, odwrócić na druga stronę i również smażyć na złoto. Po usmażeniu placki można osączyć na papierowym ręczniku.

Sposób podania: na talerzu położyć placek, polać sosem, złożyć na pół. Podawać z kleksem śmietany, posypany siekanym koperkiem i pietruszką. Smacznego!

Polecamy także przepis na domowy paprykarz

Zobacz także wideo: Przepis na owsiane placuszki

d3wgnau
Placek po zbójnicku z sosem grzybowym. Pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

65
12
Share
d3wgnau
d3wgnau

d3wgnau
d3wgnau
d3wgnau