Pizza z figami i szynką parmeńską. Lepszej nie jadłeś
Cienkie i chrupiące ciasto to podstawa udanej pizzy. Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów", zdradziła swój niezawodny patent na udany spód do pizzy. Do tego niebanalne dodatki i kolacja we włoskim stylu gotowa. Skusicie się?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 400 g mąki typu "00"
- około 200 ml ciepłej wody
- 2 g drożdży suszonych lub 5 g świeżych
- szczypta cukru
- 8 g soli morskiej
- 250 g mozzarelli (2 kulki)
- 4 figi
- 80 g szynki dojrzewającej w cienkich plasterkach
- rucola lub roszponka
- oliwa
- sól
Do miseczki z solą wlać trochę ciepłej wody. Gdy mamy suche drożdże należy wymieszać je z cukrem i mąką, wyrabiając ciasto wlewać ciepłą wodę, mocno wyrabiać, następnie wlać rozpuszczoną sól. Dokładnie wyrobić. Gdy mamy drożdże świeże należy najpierw wymieszać je z cukrem, niewielką ilości wody i 2-3 łyżkami mąki – tak aby otrzymać zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Wlać zaczyn do mąki i mocno wyrabiać, dodać wodę z rozpuszczoną solą i dalej wyrabiać. Wyrobione ciasto ma być elastyczne. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i odstawić, przykryte ściereczką, na dwie godziny do wyrośnięcia. Każdą część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym mąką blacie) na okrągły, w miarę cienki placek z nieco grubszymi rantami.
Placki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (u mnie więcej nie ma) na około 2 minuty. Figi pokroić w plasterki. Wyjąć pizzę z piekarnika, ułożyć na niej kawałki mozzarelli i plasterki fig.
Wstawić do piekarnika na około 3 minuty, aż ciasto się lekko przyrumieni. Pizzę wyjąć z piekarnika. Ułożyć na niej kawałki szynki i rukolę lub roszponkę.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze