Pizza z figami i szynką parmeńską. Lepszej nie jadłeś

Cienkie i chrupiące ciasto to podstawa udanej pizzy. Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów", zdradziła swój niezawodny patent na udany spód do pizzy. Do tego niebanalne dodatki i kolacja we włoskim stylu gotowa. Skusicie się?

pizza na cienkim cieściepizza na cienkim cieście
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 400 g mąki typu "00"
  • około 200 ml ciepłej wody
  • 2 g drożdży suszonych lub 5 g świeżych
  • szczypta cukru
  • 8 g soli morskiej
  • 250 g mozzarelli (2 kulki)
  • 4 figi
  • 80 g szynki dojrzewającej w cienkich plasterkach
  • rucola lub roszponka
  • oliwa
  • sól

Przepis

Do miseczki z solą wlać trochę ciepłej wody. Gdy mamy suche drożdże należy wymieszać je z cukrem i mąką, wyrabiając ciasto wlewać ciepłą wodę, mocno wyrabiać, następnie wlać rozpuszczoną sól. Dokładnie wyrobić. Gdy mamy drożdże świeże należy najpierw wymieszać je z cukrem, niewielką ilości wody i 2-3 łyżkami mąki – tak aby otrzymać zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Wlać zaczyn do mąki i mocno wyrabiać, dodać wodę z rozpuszczoną solą i dalej wyrabiać. Wyrobione ciasto ma być elastyczne. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i odstawić, przykryte ściereczką, na dwie godziny do wyrośnięcia. Każdą część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym mąką blacie) na okrągły, w miarę cienki placek z nieco grubszymi rantami.

Przepis

Placki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (u mnie więcej nie ma) na około 2 minuty. Figi pokroić w plasterki. Wyjąć pizzę z piekarnika, ułożyć na niej kawałki mozzarelli i plasterki fig.
Wstawić do piekarnika na około 3 minuty, aż ciasto się lekko przyrumieni. Pizzę wyjąć z piekarnika. Ułożyć na niej kawałki szynki i rukolę lub roszponkę.

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟