Pizza razowa – włoski placek (nie) tylko dla dbających o linię
Jaki jest sekret dobrej pizzy o autentycznym smaku? To bez wątpienia ciasto. Cienkie i chrupiące? A może grubsze i bardziej puszyste? Wszystko zależy od Twoich preferencji. Niemniej jednak – smak i konsystencja placka muszą być idealne, aby włoskie danie smakowało tak, jak sobie wymarzysz.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Co jednak, jeśli chcesz, aby Twoja pizza była bardziej fit? Wówczas dobrym pomysłem jest przygotowania ciasta razowego. Sprawdź, jak to zrobić i dlaczego warto.
Klasyczny przepis na ciasto do pizzy wymaga sięgnięcia po jak najbardziej zmieloną mąkę – w oryginalnej włoskiej recepturze to mąka "00". To mąka pszenna, o śnieżnobiałym kolorze i bardzo delikatnej konsystencji przypominającej nieco popiół. To ona sprawia, że placek staje się chrupiący i idealnie rośnie. Niemniej jednak, mocno przemielona mąka – gdy spojrzeć na nią z perspektywy zdrowego odżywiania – nie jest produktem dietetycznym. Dlaczego? Ponieważ proces mielenia ziarna na pył sprawia, że mąkę pozbawia się cennych witamin i minerałów, a przede wszystkim – błonnika. To nie wszystko. Warto również zwrócić uwagę na indeks glikemiczny – istotny zarówno dla osób odchudzających się, jak i zmagających się z cukrzycą. Mąkę razową wyróżnia niski IG, zaś białą, drobną zmieloną mąkę z ziaren pszenicy – wysoki (ok. 60). Wniosek? Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy dla białej mąki – sięgnij po tę pełnoziarnistą. Co ważne, spisze się także na pizzy.
Jak smakuje pizza z ciastem z mąki razowej?
Nie da się ukryć, że istnieje różnica między pizzą razową a tą klasyczną – i wynika ona nie tylko z wartości odżywczych obu potraw. Placek ze standardowej mąki, np. taki, który oferuje Pizza Dominium, ma bardziej delikatny i neutralny smak. Ten z mąki orkiszowej, żytniej czy innej pełnoziarnistej zaś – zyskuje dodatkowy, nieco orzechowy posmak. Aby zrozumieć tę różnicę, wystarczy porównać ze sobą smak białego pieczywa z aromatem pełnoziarnistego. To drugie jest po prostu bardziej wyraziste i ma nieco inną, bogatszą teksturę.
Jak przyrządzić pizzę razową?
Przygotowanie razowego ciasta na pizzę jest stosunkowo łatwe. Jeśli radzisz sobie z tym klasycznym – z pełnoziarnistym również nie będziesz mieć najmniejszych problemów. Czego potrzebujesz? Po pierwsze – dobrej mąki. Czyli jakiej?
Dobra wiadomość jest taka, że mąk razowych, a więc pełnoziarnistych (mniej przemielonych niż klasyczna, biała mąka) znajdziesz w sklepach dość sporo. Zła – że na którąś z nich trzeba się zdecydować. Nie ma jednego, dobrego wyboru. Najlepiej zatem gdy – podobnie jak ze składnikami na pizzy – po prostu poeksperymentujesz. Zacznij od pszennej mąki razowej, która będzie najbardziej zbliżona smakiem do tej klasycznej. Następnie możesz wypróbować mąki: żytnią, orkiszową czy też mieszanki typu graham. Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na oznaczenie typu mąki. Im wyższe (np. 1850 czy 2000) – tym mniej przemielona jest mąka. Dla porównania – mąka na klasyczną pizzę to typ 400 / 450.
Mąka wybrana? Czas zatem przejść do przygotowania pysznej pizzy. Przepis jest bardzo podobny do tego na "zwykłą pizzę". Na jeden placek potrzebujesz:
- 1 szklankę mąki razowej,
- 7 g drożdży instant lub 20 g droższy świeżych,
- 100 ml ciepłej (ale nie gorącej!) wody,
- szczyptę soli,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
opcjonalnie: przyprawy – np. oregano, słodką paprykę czy szczyptę chilli, dla ubogacenia aromatu ciasta.
Zacznij od przygotowania zaczynu drożdży – rozpuść je w ciepłej wodzie i dodaj cukier. Po kilku minutach, gdy drożdże zaczną pracować, możesz przystąpić do pracy. Dodaj do mąki sól, przyprawy oraz oliwę, połącz z zaczynem i wyrabiaj, aż uzyskasz gładkie, jednolite ciasto, które będzie się z łatwością odklejało od dłoni. Przykryj miskę lnianą ściereczką i odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jest gotowe do wypiekania. Pizzę piecz na najniższym poziomie piekarnika, w temperaturze ok. 230 st. C przez ok. 9-11 minut, w zależności od tego, jak gruby będzie Twój placek.
Zdrowe ciasto – zdrowe dodatki
Skoro już przygotowujesz pizzę razową, zadbaj o to, aby cała kompozycja była bardziej fit. Warto – zwłaszcza że zdrowe dodatki mogą smakować równie dobrze, jak te bardzo kaloryczne. Aby się o tym przekonać, spójrz na bardziej dietetyczne wersje potrawy dostępne w menu lokali takich jak Pizza Dominium. Wystarczy kilka drobnych zmian, aby cieszyć się naprawdę fenomenalnym smakiem sycącej potrawy bez wyrzutów sumienia. Co zatem może trafić na Twoją zdrową pizzę?
- Własnoręcznie przyrządzony sos pomidorowy – w wersji podstawowej przygotujesz go z przecieru połączonego z przyprawami. Możesz również na spód pizzy ułożyć po prostu plastry pomidora (pozbawione gniazd nasiennych).
- Mięso z kurczaka lub chuda, drobiowa wędlina – delikatniejsze i o niższej zawartości tłuszczu.
- Mozzarella w wersji "light" – o obniżonej kaloryczności.
- Warzywa – w dowolnej ilości – dodają smaku, a nie wartości energetycznej. Jeśli szukasz inspiracji, zerknij na przykład na menu Pizza Dominium lub podobnych lokali – tam znajdziesz inspirujące receptury, które odtworzysz w domu, ale na własnym, razowym cieście. Smacznego!
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.