Pizza razowa – włoski placek (nie) tylko dla dbających o linię

Jaki jest sekret dobrej pizzy o autentycznym smaku? To bez wątpienia ciasto. Cienkie i chrupiące? A może grubsze i bardziej puszyste? Wszystko zależy od Twoich preferencji. Niemniej jednak – smak i konsystencja placka muszą być idealne, aby włoskie danie smakowało tak, jak sobie wymarzysz.

Pizza razowa – włoski placek (nie) tylko dla dbających o linię
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Co jednak, jeśli chcesz, aby Twoja pizza była bardziej fit? Wówczas dobrym pomysłem jest przygotowania ciasta razowego. Sprawdź, jak to zrobić i dlaczego warto.
Klasyczny przepis na ciasto do pizzy wymaga sięgnięcia po jak najbardziej zmieloną mąkę – w oryginalnej włoskiej recepturze to mąka "00". To mąka pszenna, o śnieżnobiałym kolorze i bardzo delikatnej konsystencji przypominającej nieco popiół. To ona sprawia, że placek staje się chrupiący i idealnie rośnie. Niemniej jednak, mocno przemielona mąka – gdy spojrzeć na nią z perspektywy zdrowego odżywiania – nie jest produktem dietetycznym. Dlaczego? Ponieważ proces mielenia ziarna na pył sprawia, że mąkę pozbawia się cennych witamin i minerałów, a przede wszystkim – błonnika. To nie wszystko. Warto również zwrócić uwagę na indeks glikemiczny – istotny zarówno dla osób odchudzających się, jak i zmagających się z cukrzycą. Mąkę razową wyróżnia niski IG, zaś białą, drobną zmieloną mąkę z ziaren pszenicy – wysoki (ok. 60). Wniosek? Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy dla białej mąki – sięgnij po tę pełnoziarnistą. Co ważne, spisze się także na pizzy.

Jak smakuje pizza z ciastem z mąki razowej?

Nie da się ukryć, że istnieje różnica między pizzą razową a tą klasyczną – i wynika ona nie tylko z wartości odżywczych obu potraw. Placek ze standardowej mąki, np. taki, który oferuje Pizza Dominium, ma bardziej delikatny i neutralny smak. Ten z mąki orkiszowej, żytniej czy innej pełnoziarnistej zaś – zyskuje dodatkowy, nieco orzechowy posmak. Aby zrozumieć tę różnicę, wystarczy porównać ze sobą smak białego pieczywa z aromatem pełnoziarnistego. To drugie jest po prostu bardziej wyraziste i ma nieco inną, bogatszą teksturę.

Jak przyrządzić pizzę razową?

Przygotowanie razowego ciasta na pizzę jest stosunkowo łatwe. Jeśli radzisz sobie z tym klasycznym – z pełnoziarnistym również nie będziesz mieć najmniejszych problemów. Czego potrzebujesz? Po pierwsze – dobrej mąki. Czyli jakiej?
Dobra wiadomość jest taka, że mąk razowych, a więc pełnoziarnistych (mniej przemielonych niż klasyczna, biała mąka) znajdziesz w sklepach dość sporo. Zła – że na którąś z nich trzeba się zdecydować. Nie ma jednego, dobrego wyboru. Najlepiej zatem gdy – podobnie jak ze składnikami na pizzy – po prostu poeksperymentujesz. Zacznij od pszennej mąki razowej, która będzie najbardziej zbliżona smakiem do tej klasycznej. Następnie możesz wypróbować mąki: żytnią, orkiszową czy też mieszanki typu graham. Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na oznaczenie typu mąki. Im wyższe (np. 1850 czy 2000) – tym mniej przemielona jest mąka. Dla porównania – mąka na klasyczną pizzę to typ 400 / 450.

Mąka wybrana? Czas zatem przejść do przygotowania pysznej pizzy. Przepis jest bardzo podobny do tego na "zwykłą pizzę". Na jeden placek potrzebujesz:

  • 1 szklankę mąki razowej,
  • 7 g drożdży instant lub 20 g droższy świeżych,
  • 100 ml ciepłej (ale nie gorącej!) wody,
  • szczyptę soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, opcjonalnie: przyprawy – np. oregano, słodką paprykę czy szczyptę chilli, dla ubogacenia aromatu ciasta. Zacznij od przygotowania zaczynu drożdży – rozpuść je w ciepłej wodzie i dodaj cukier. Po kilku minutach, gdy drożdże zaczną pracować, możesz przystąpić do pracy. Dodaj do mąki sól, przyprawy oraz oliwę, połącz z zaczynem i wyrabiaj, aż uzyskasz gładkie, jednolite ciasto, które będzie się z łatwością odklejało od dłoni. Przykryj miskę lnianą ściereczką i odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jest gotowe do wypiekania. Pizzę piecz na najniższym poziomie piekarnika, w temperaturze ok. 230 st. C przez ok. 9-11 minut, w zależności od tego, jak gruby będzie Twój placek.

    Zdrowe ciasto – zdrowe dodatki

Skoro już przygotowujesz pizzę razową, zadbaj o to, aby cała kompozycja była bardziej fit. Warto – zwłaszcza że zdrowe dodatki mogą smakować równie dobrze, jak te bardzo kaloryczne. Aby się o tym przekonać, spójrz na bardziej dietetyczne wersje potrawy dostępne w menu lokali takich jak Pizza Dominium. Wystarczy kilka drobnych zmian, aby cieszyć się naprawdę fenomenalnym smakiem sycącej potrawy bez wyrzutów sumienia. Co zatem może trafić na Twoją zdrową pizzę?

  • Własnoręcznie przyrządzony sos pomidorowy – w wersji podstawowej przygotujesz go z przecieru połączonego z przyprawami. Możesz również na spód pizzy ułożyć po prostu plastry pomidora (pozbawione gniazd nasiennych).
  • Mięso z kurczaka lub chuda, drobiowa wędlina – delikatniejsze i o niższej zawartości tłuszczu.
  • Mozzarella w wersji "light" – o obniżonej kaloryczności.
  • Warzywa – w dowolnej ilości – dodają smaku, a nie wartości energetycznej. Jeśli szukasz inspiracji, zerknij na przykład na menu Pizza Dominium lub podobnych lokali – tam znajdziesz inspirujące receptury, które odtworzysz w domu, ale na własnym, razowym cieście. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce