Pizza razowa – włoski placek (nie) tylko dla dbających o linię

Jaki jest sekret dobrej pizzy o autentycznym smaku? To bez wątpienia ciasto. Cienkie i chrupiące? A może grubsze i bardziej puszyste? Wszystko zależy od Twoich preferencji. Niemniej jednak – smak i konsystencja placka muszą być idealne, aby włoskie danie smakowało tak, jak sobie wymarzysz.

Pizza razowa – włoski placek (nie) tylko dla dbających o linię
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
SKOMENTUJ

Co jednak, jeśli chcesz, aby Twoja pizza była bardziej fit? Wówczas dobrym pomysłem jest przygotowania ciasta razowego. Sprawdź, jak to zrobić i dlaczego warto.
Klasyczny przepis na ciasto do pizzy wymaga sięgnięcia po jak najbardziej zmieloną mąkę – w oryginalnej włoskiej recepturze to mąka "00". To mąka pszenna, o śnieżnobiałym kolorze i bardzo delikatnej konsystencji przypominającej nieco popiół. To ona sprawia, że placek staje się chrupiący i idealnie rośnie. Niemniej jednak, mocno przemielona mąka – gdy spojrzeć na nią z perspektywy zdrowego odżywiania – nie jest produktem dietetycznym. Dlaczego? Ponieważ proces mielenia ziarna na pył sprawia, że mąkę pozbawia się cennych witamin i minerałów, a przede wszystkim – błonnika. To nie wszystko. Warto również zwrócić uwagę na indeks glikemiczny – istotny zarówno dla osób odchudzających się, jak i zmagających się z cukrzycą. Mąkę razową wyróżnia niski IG, zaś białą, drobną zmieloną mąkę z ziaren pszenicy – wysoki (ok. 60). Wniosek? Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy dla białej mąki – sięgnij po tę pełnoziarnistą. Co ważne, spisze się także na pizzy.

Jak smakuje pizza z ciastem z mąki razowej?

Nie da się ukryć, że istnieje różnica między pizzą razową a tą klasyczną – i wynika ona nie tylko z wartości odżywczych obu potraw. Placek ze standardowej mąki, np. taki, który oferuje Pizza Dominium, ma bardziej delikatny i neutralny smak. Ten z mąki orkiszowej, żytniej czy innej pełnoziarnistej zaś – zyskuje dodatkowy, nieco orzechowy posmak. Aby zrozumieć tę różnicę, wystarczy porównać ze sobą smak białego pieczywa z aromatem pełnoziarnistego. To drugie jest po prostu bardziej wyraziste i ma nieco inną, bogatszą teksturę.

Jak przyrządzić pizzę razową?

Przygotowanie razowego ciasta na pizzę jest stosunkowo łatwe. Jeśli radzisz sobie z tym klasycznym – z pełnoziarnistym również nie będziesz mieć najmniejszych problemów. Czego potrzebujesz? Po pierwsze – dobrej mąki. Czyli jakiej?
Dobra wiadomość jest taka, że mąk razowych, a więc pełnoziarnistych (mniej przemielonych niż klasyczna, biała mąka) znajdziesz w sklepach dość sporo. Zła – że na którąś z nich trzeba się zdecydować. Nie ma jednego, dobrego wyboru. Najlepiej zatem gdy – podobnie jak ze składnikami na pizzy – po prostu poeksperymentujesz. Zacznij od pszennej mąki razowej, która będzie najbardziej zbliżona smakiem do tej klasycznej. Następnie możesz wypróbować mąki: żytnią, orkiszową czy też mieszanki typu graham. Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na oznaczenie typu mąki. Im wyższe (np. 1850 czy 2000) – tym mniej przemielona jest mąka. Dla porównania – mąka na klasyczną pizzę to typ 400 / 450.

Mąka wybrana? Czas zatem przejść do przygotowania pysznej pizzy. Przepis jest bardzo podobny do tego na "zwykłą pizzę". Na jeden placek potrzebujesz:

  • 1 szklankę mąki razowej,
  • 7 g drożdży instant lub 20 g droższy świeżych,
  • 100 ml ciepłej (ale nie gorącej!) wody,
  • szczyptę soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, opcjonalnie: przyprawy – np. oregano, słodką paprykę czy szczyptę chilli, dla ubogacenia aromatu ciasta. Zacznij od przygotowania zaczynu drożdży – rozpuść je w ciepłej wodzie i dodaj cukier. Po kilku minutach, gdy drożdże zaczną pracować, możesz przystąpić do pracy. Dodaj do mąki sól, przyprawy oraz oliwę, połącz z zaczynem i wyrabiaj, aż uzyskasz gładkie, jednolite ciasto, które będzie się z łatwością odklejało od dłoni. Przykryj miskę lnianą ściereczką i odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jest gotowe do wypiekania. Pizzę piecz na najniższym poziomie piekarnika, w temperaturze ok. 230 st. C przez ok. 9-11 minut, w zależności od tego, jak gruby będzie Twój placek.

    Zdrowe ciasto – zdrowe dodatki

Skoro już przygotowujesz pizzę razową, zadbaj o to, aby cała kompozycja była bardziej fit. Warto – zwłaszcza że zdrowe dodatki mogą smakować równie dobrze, jak te bardzo kaloryczne. Aby się o tym przekonać, spójrz na bardziej dietetyczne wersje potrawy dostępne w menu lokali takich jak Pizza Dominium. Wystarczy kilka drobnych zmian, aby cieszyć się naprawdę fenomenalnym smakiem sycącej potrawy bez wyrzutów sumienia. Co zatem może trafić na Twoją zdrową pizzę?

  • Własnoręcznie przyrządzony sos pomidorowy – w wersji podstawowej przygotujesz go z przecieru połączonego z przyprawami. Możesz również na spód pizzy ułożyć po prostu plastry pomidora (pozbawione gniazd nasiennych).
  • Mięso z kurczaka lub chuda, drobiowa wędlina – delikatniejsze i o niższej zawartości tłuszczu.
  • Mozzarella w wersji "light" – o obniżonej kaloryczności.
  • Warzywa – w dowolnej ilości – dodają smaku, a nie wartości energetycznej. Jeśli szukasz inspiracji, zerknij na przykład na menu Pizza Dominium lub podobnych lokali – tam znajdziesz inspirujące receptury, które odtworzysz w domu, ale na własnym, razowym cieście. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier