WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Pierogi z soczewicą – hit jesiennego obiadu

Szukasz pomysłu na smaczną, rozgrzewającą i sycącą potrawę, która dostarczy też cennych składników odżywczych? Przygotuj pyszne pierogi skrywające aromatyczny farsz z soczewicy, smażonej cebuli, czosnku i ziół. Mało kto potrafi się im oprzeć.

Pierogi z soczewicą – hit jesiennego obiadu
Źródło zdjęć: © 123RF

Soczewicę ceniono już w starożytnym Egipcie, gdzie nawet przypisywano jej magiczną moc zatrzymywania na ziemi dusz zmarłych i umieszczano m.in. w grobowcach faraonów. W Polsce pożywne nasiona upowszechniły się w średniowieczu. Rycerze Władysława Łokietka po stłumieniu buntu mieszczan krakowskich w 1312 r., sprawdzali ich polskość nakazując wymawiać trudne dla cudzoziemców słowo "soczewica".

W kolejnych wiekach roślina traciła na znaczeniu, przez długi czas była pogardliwie traktowana jako karma dla ubogich. Najchętniej wykorzystywano ją na wsiach, np. do przygotowywania pożywnych pierogów. Receptury tego typu specjałów rodziły się równolegle w różnych regionach naszego kraju.

Na liście produktów tradycyjnych ministerstwa znajdziemy np. turowskie pierogi z soczewicą, nierozerwalnie związane z niewielką miejscowością Turów na Lubelszczyźnie. Przepis na ten specjał jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, a sekret jego niepowtarzalnego smaku stanowi farsz z soczewicy (którą najpierw się gotuje, a następnie mieli) i podsmażonej cebuli, przyprawiany solą i pieprzem. Przed laty gotowe pierogi, polane tłuszczem ze skwarkami, często stawiano w piecyku kuchni kaflowej, aby były cały czas gotowe do spożycia.

Zobacz też: Jak zrobić rybę po grecku

Innym przysmakiem figurującym na liście produktów tradycyjnych są pierogi z soczewicą, które od lat przyrządza się w podkarpackiej wsi Bieliniec, gdzie już na początku XX wieku wielu gospodarzy uprawiało soczewicę na własny użytek. Wysiewano ją w kwietniu, a ścinano na przełomie czerwca i lipca. Po wymłóceniu dojrzałych strąków, pozyskane z nich ziarna wsypywano do worka i pozostawiano do jesieni i zimy, kiedy były przerabiane m.in. na zupę, pasztet lub pierogowy farsz.

Soczewica – właściwości odżywcze

Soczewica to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, doceniana przede wszystkim przez wegetarian, ponieważ, dzięki bardzo wysokiej zawartości cennego biologicznie i łatwo przyswajalnego białka, zapewnia solidną dawkę energii.

Jednak w tych niepozornych ziarnach znajdziemy znacznie więcej wartościowych składników. Soczewica jest bogatym źródłem żelaza, potasu, fosforu i magnezu, czyli makroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podobnie jak witaminy z grupy B, których roślina również dostarcza bardzo dużo. Wśród nich znajduje się m.in. kwas foliowy, dbający o prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, uczestniczący w powstawaniu czerwonych krwinek, a także usprawniający funkcjonowanie układu pokarmowego. Bez jego udziału organizm nie wyprodukuje hormonów szczęścia – serotoniny i noradrenaliny. Pierwszy działa kojąco i uspokajająco, zapewnia też zdrowy sen. Natomiast noradrenalina odpowiada za aktywność i dynamikę w ciągu dnia.

W soczewicy odkryto równie taniny, czyli związki wykazujące działanie przeciwnowotworowe. Ziarna mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez cukrzyków.

Pierogi z soczewicą – jak je zrobić

Do pierogów tradycyjnie wykorzystuje się najpopularniejszą soczewicę czerwoną, która łatwo się rozgotowuje i jest dobrze przyswajalna przez organizm. W farszu sprawdzi się jednak również soczewica żółta, charakteryzująca się delikatnym smakiem, albo zielona, która zachowuje sypkość nawet po obróbce termicznej.

Jak przyrządzić nadzienie? Szklankę soczewicy kilkakrotnie przelewamy bieżącą wodą, a następnie przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, która powinna sięgać 2-3 centymetrów ponad poziom ziaren. Dosypujemy pół łyżeczki soli i gotujemy soczewicę na małym ogniu, około 30 minut. Ziarna powinny być miękkie, ale nie muszą się rozpadać.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na tłuszczu – niegdyś stosowano przede wszystkim smalec, jednak możemy go zastąpić masłem klarowanym, olejem rzepakowym lub olejem ryżowym. Przekładamy ją do miski z ugotowaną i przestudzoną soczewicą, dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy.

Na koniec kulki farszu umieszczamy na kółku ciasta pierogowego (przygotowujemy je według tradycyjnych przepisów z mąki pszennej z dodatkiem jajka, wody i szczypty soli). Po zaklejeniu wrzucamy do wrzątku, na 3-5 minut, aż do wypłynięcia. Pierogi serwujemy ze zrumienioną cebulką lub skwarkami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom