Pierogi z soczewicą – hit jesiennego obiadu

Szukasz pomysłu na smaczną, rozgrzewającą i sycącą potrawę, która dostarczy też cennych składników odżywczych? Przygotuj pyszne pierogi skrywające aromatyczny farsz z soczewicy, smażonej cebuli, czosnku i ziół. Mało kto potrafi się im oprzeć.

Pierogi z soczewicą – hit jesiennego obiadu
Źródło zdjęć: © 123RF

Soczewicę ceniono już w starożytnym Egipcie, gdzie nawet przypisywano jej magiczną moc zatrzymywania na ziemi dusz zmarłych i umieszczano m.in. w grobowcach faraonów. W Polsce pożywne nasiona upowszechniły się w średniowieczu. Rycerze Władysława Łokietka po stłumieniu buntu mieszczan krakowskich w 1312 r., sprawdzali ich polskość nakazując wymawiać trudne dla cudzoziemców słowo "soczewica".

W kolejnych wiekach roślina traciła na znaczeniu, przez długi czas była pogardliwie traktowana jako karma dla ubogich. Najchętniej wykorzystywano ją na wsiach, np. do przygotowywania pożywnych pierogów. Receptury tego typu specjałów rodziły się równolegle w różnych regionach naszego kraju.

Na liście produktów tradycyjnych ministerstwa znajdziemy np. turowskie pierogi z soczewicą, nierozerwalnie związane z niewielką miejscowością Turów na Lubelszczyźnie. Przepis na ten specjał jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, a sekret jego niepowtarzalnego smaku stanowi farsz z soczewicy (którą najpierw się gotuje, a następnie mieli) i podsmażonej cebuli, przyprawiany solą i pieprzem. Przed laty gotowe pierogi, polane tłuszczem ze skwarkami, często stawiano w piecyku kuchni kaflowej, aby były cały czas gotowe do spożycia.

Zobacz też: Jak zrobić rybę po grecku

Innym przysmakiem figurującym na liście produktów tradycyjnych są pierogi z soczewicą, które od lat przyrządza się w podkarpackiej wsi Bieliniec, gdzie już na początku XX wieku wielu gospodarzy uprawiało soczewicę na własny użytek. Wysiewano ją w kwietniu, a ścinano na przełomie czerwca i lipca. Po wymłóceniu dojrzałych strąków, pozyskane z nich ziarna wsypywano do worka i pozostawiano do jesieni i zimy, kiedy były przerabiane m.in. na zupę, pasztet lub pierogowy farsz.

Soczewica – właściwości odżywcze

Soczewica to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, doceniana przede wszystkim przez wegetarian, ponieważ, dzięki bardzo wysokiej zawartości cennego biologicznie i łatwo przyswajalnego białka, zapewnia solidną dawkę energii.

Jednak w tych niepozornych ziarnach znajdziemy znacznie więcej wartościowych składników. Soczewica jest bogatym źródłem żelaza, potasu, fosforu i magnezu, czyli makroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podobnie jak witaminy z grupy B, których roślina również dostarcza bardzo dużo. Wśród nich znajduje się m.in. kwas foliowy, dbający o prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, uczestniczący w powstawaniu czerwonych krwinek, a także usprawniający funkcjonowanie układu pokarmowego. Bez jego udziału organizm nie wyprodukuje hormonów szczęścia – serotoniny i noradrenaliny. Pierwszy działa kojąco i uspokajająco, zapewnia też zdrowy sen. Natomiast noradrenalina odpowiada za aktywność i dynamikę w ciągu dnia.

W soczewicy odkryto równie taniny, czyli związki wykazujące działanie przeciwnowotworowe. Ziarna mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez cukrzyków.

Pierogi z soczewicą – jak je zrobić

Do pierogów tradycyjnie wykorzystuje się najpopularniejszą soczewicę czerwoną, która łatwo się rozgotowuje i jest dobrze przyswajalna przez organizm. W farszu sprawdzi się jednak również soczewica żółta, charakteryzująca się delikatnym smakiem, albo zielona, która zachowuje sypkość nawet po obróbce termicznej.

Jak przyrządzić nadzienie? Szklankę soczewicy kilkakrotnie przelewamy bieżącą wodą, a następnie przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, która powinna sięgać 2-3 centymetrów ponad poziom ziaren. Dosypujemy pół łyżeczki soli i gotujemy soczewicę na małym ogniu, około 30 minut. Ziarna powinny być miękkie, ale nie muszą się rozpadać.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na tłuszczu – niegdyś stosowano przede wszystkim smalec, jednak możemy go zastąpić masłem klarowanym, olejem rzepakowym lub olejem ryżowym. Przekładamy ją do miski z ugotowaną i przestudzoną soczewicą, dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy.

Na koniec kulki farszu umieszczamy na kółku ciasta pierogowego (przygotowujemy je według tradycyjnych przepisów z mąki pszennej z dodatkiem jajka, wody i szczypty soli). Po zaklejeniu wrzucamy do wrzątku, na 3-5 minut, aż do wypłynięcia. Pierogi serwujemy ze zrumienioną cebulką lub skwarkami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀