Pierogi z mięsem mielonym na różne sposoby
Pierogi to w Polsce jedno z ulubionych dań. Z chęcią zajadamy się ruskimi, cenimy sobie z kapustą i z grzybami, ale w naszych rankingach wysokie miejsce zajmują też pierogi z mięsem mielonym. Danie jest dość pracochłonne, jednak jego smak wart jest tego wysiłku. Jak zrobić pierogi z mięsem mielonym? Jakimi dodatkami możemy je urozmaicić? Poniżej nasze propozycje.
Pierogi z mięsem mielonym - jakie dodatki?
Pierogi, jak dobrze wiemy, to kawałki cienkiego i giętkiego ciasta, które napełniamy według uznania ulubionym farszem. Później je gotujemy, smażymy, pieczemy lub grillujemy. Dzisiaj skupimy się na farszu mięsnym. Może wykorzystać w tym celu mięso wieprzowe, wołowe lub drobiowe. Do pierogów z mięsem mielonym możemy dodawać pieczarki, kapustę, szpinak i fetę, kaszę gryczaną, jaglaną czy grzyby. Wybór jest naprawdę ogromny, sprawdź nasze przepisy, na pewno znajdziesz coś dla siebie.
Tradycyjne pierogi z mięsem mielonym - przepis
Składniki na farsz:
- 500 g łopatki wieprzowej;
- 2 ząbki czosnku;
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 1 cebula;
- olej;
- koperek suszony;
- sól;
- pieprz;
- zioła prowansalskie.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej;
- sól;
- 1,5 szklanki ciepłej wody.
Dodatkowe składniki:
- 1 cebula średniej wielkości;
- mąka do podsypania stolnicy;
- sól do gotowania;
- masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
1. Zaczynamy od zrobienia farszu. Mięso, jeśli nie jest zmielone, oczyszczamy, odsączamy z wody i mielimy. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
2. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek i szklimy, mieszając. Trzeba uważać, aby nie przypiec za bardzo, bo wtedy czosnek staje się gorzki.
3. Do warzyw dodajemy mięso i podsmażamy całość. Podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy, aż wszystkie składniki staną się miękkie.
4. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą i koperkiem. Dusimy, mieszając często, aby zbyt duża ilość wody odparowała.
5. Gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia.
6. Ze składników na ciasto formujemy je, dolewając stopniowo wodę i zagniatamy, aby było elastyczne i miękkie.
7. Robimy z ciasta kulkę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je na stolnicy posypanej mąką i wykrawamy szklanką okręgi.
8. Na okręgi nakładamy farsz i zalepiamy brzegi.
9. Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się wody na około 5 minut, aż wypłyną na wierzch. Aby się nie rozkleiły, wyjmujemy je łyżką cedzakową.
10. Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Gotowe pierogi polewamy cebulką z masłem, na którym się smażyła. Gotowe!
Pierogi z mięsem mielonym i kiszoną kapustą - przepis
Składniki na farsz:
- 400 g kapusty kiszonej;
- 400 g mięsa z rosołu (najlepiej żeberko i skrzydełko z indyka);
- 2 cebule;
- 1 jajko;
- sól;
- pieprz.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka wody;
- 3 szklanki mąki;
- 1 jajko;
- 2 łyżki oleju;
- sól.
Sposób przygotowania:
1. Mięso rosołowe wydzielamy od kości i mielimy.
2. Gotujemy kapustę kiszoną, aż stanie się miękka. Gdy wystygnie, odciskamy z wody i siekamy drobno. Mieszamy z mięsem.
3. Drobno kroimy cebulę i szklimy ją na patelni. Mieszamy z kapustą i mięsem, dodajemy jajko i przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę.
4. Z wody i mąki ugniatamy ciasto. Powinno być elastyczne, jeśli za bardzo się klei, posypujemy mąką, jeśli za mało dolewamy wody.
5. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi szklanką i nakładamy na nie farsz, po czym zlepiamy brzegi.
6. Gotowe pierogi z mięsem i kapustą wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy na małym palniku, aż wypłyną na wierzch.
7. Podajemy na gorąco. Gotowe.
Smacznego!