Trwa ładowanie...

Pierogi z mięsem mielonym na różne sposoby

Pierogi to w Polsce jedno z ulubionych dań. Z chęcią zajadamy się ruskimi, cenimy sobie z kapustą i z grzybami, ale w naszych rankingach wysokie miejsce zajmują też pierogi z mięsem mielonym. Danie jest dość pracochłonne, jednak jego smak wart jest tego wysiłku. Jak zrobić pierogi z mięsem mielonym? Jakimi dodatkami możemy je urozmaicić? Poniżej nasze propozycje.

Pierogi z mięsem mielonym na różne sposobyŹródło: 123RF
d3qscw2
d3qscw2

Pierogi z mięsem mielonym - jakie dodatki?

Pierogi, jak dobrze wiemy, to kawałki cienkiego i giętkiego ciasta, które napełniamy według uznania ulubionym farszem. Później je gotujemy, smażymy, pieczemy lub grillujemy. Dzisiaj skupimy się na farszu mięsnym. Może wykorzystać w tym celu mięso wieprzowe, wołowe lub drobiowe. Do pierogów z mięsem mielonym możemy dodawać pieczarki, kapustę, szpinak i fetę, kaszę gryczaną, jaglaną czy grzyby. Wybór jest naprawdę ogromny, sprawdź nasze przepisy, na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Tradycyjne pierogi z mięsem mielonym - przepis

Składniki na farsz:

  • 500 g łopatki wieprzowej;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 1 cebula;
  • olej;
  • koperek suszony;
  • sól;
  • pieprz;
  • zioła prowansalskie.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • sól;
  • 1,5 szklanki ciepłej wody.

Dodatkowe składniki:

  • 1 cebula średniej wielkości;
  • mąka do podsypania stolnicy;
  • sól do gotowania;
  • masło klarowane do smażenia.
d3qscw2

Sposób przygotowania:

1. Zaczynamy od zrobienia farszu. Mięso, jeśli nie jest zmielone, oczyszczamy, odsączamy z wody i mielimy. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.

2. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek i szklimy, mieszając. Trzeba uważać, aby nie przypiec za bardzo, bo wtedy czosnek staje się gorzki.

3. Do warzyw dodajemy mięso i podsmażamy całość. Podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy, aż wszystkie składniki staną się miękkie.

4. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą i koperkiem. Dusimy, mieszając często, aby zbyt duża ilość wody odparowała.

d3qscw2

5. Gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia.

6. Ze składników na ciasto formujemy je, dolewając stopniowo wodę i zagniatamy, aby było elastyczne i miękkie.

7. Robimy z ciasta kulkę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je na stolnicy posypanej mąką i wykrawamy szklanką okręgi.

8. Na okręgi nakładamy farsz i zalepiamy brzegi.

9. Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się wody na około 5 minut, aż wypłyną na wierzch. Aby się nie rozkleiły, wyjmujemy je łyżką cedzakową.

d3qscw2

10. Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Gotowe pierogi polewamy cebulką z masłem, na którym się smażyła. Gotowe!

123RF
Źródło: 123RF

Pierogi z mięsem mielonym i kiszoną kapustą - przepis

Składniki na farsz:

  • 400 g kapusty kiszonej;
  • 400 g mięsa z rosołu (najlepiej żeberko i skrzydełko z indyka);
  • 2 cebule;
  • 1 jajko;
  • sól;
  • pieprz.

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody;
  • 3 szklanki mąki;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki oleju;
  • sól.

Sposób przygotowania:

1. Mięso rosołowe wydzielamy od kości i mielimy.

d3qscw2

2. Gotujemy kapustę kiszoną, aż stanie się miękka. Gdy wystygnie, odciskamy z wody i siekamy drobno. Mieszamy z mięsem.

3. Drobno kroimy cebulę i szklimy ją na patelni. Mieszamy z kapustą i mięsem, dodajemy jajko i przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę.

4. Z wody i mąki ugniatamy ciasto. Powinno być elastyczne, jeśli za bardzo się klei, posypujemy mąką, jeśli za mało dolewamy wody.

5. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi szklanką i nakładamy na nie farsz, po czym zlepiamy brzegi.

6. Gotowe pierogi z mięsem i kapustą wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy na małym palniku, aż wypłyną na wierzch.

7. Podajemy na gorąco. Gotowe.

Smacznego!

d3qscw2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3qscw2
Więcej tematów