Pierogi z mięsem mielonym na różne sposoby

Pierogi to w Polsce jedno z ulubionych dań. Z chęcią zajadamy się ruskimi, cenimy sobie z kapustą i z grzybami, ale w naszych rankingach wysokie miejsce zajmują też pierogi z mięsem mielonym. Danie jest dość pracochłonne, jednak jego smak wart jest tego wysiłku. Jak zrobić pierogi z mięsem mielonym? Jakimi dodatkami możemy je urozmaicić? Poniżej nasze propozycje.

Pierogi to klasyka polskiej kuchni
Źródło zdjęć: © 123RF

Pierogi z mięsem mielonym - jakie dodatki?

Pierogi, jak dobrze wiemy, to kawałki cienkiego i giętkiego ciasta, które napełniamy według uznania ulubionym farszem. Później je gotujemy, smażymy, pieczemy lub grillujemy. Dzisiaj skupimy się na farszu mięsnym. Może wykorzystać w tym celu mięso wieprzowe, wołowe lub drobiowe. Do pierogów z mięsem mielonym możemy dodawać pieczarki, kapustę, szpinak i fetę, kaszę gryczaną, jaglaną czy grzyby. Wybór jest naprawdę ogromny, sprawdź nasze przepisy, na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Tradycyjne pierogi z mięsem mielonym - przepis

Składniki na farsz:

  • 500 g łopatki wieprzowej;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 1 cebula;
  • olej;
  • koperek suszony;
  • sól;
  • pieprz;
  • zioła prowansalskie.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • sól;
  • 1,5 szklanki ciepłej wody.

Dodatkowe składniki:

  • 1 cebula średniej wielkości;
  • mąka do podsypania stolnicy;
  • sól do gotowania;
  • masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

1. Zaczynamy od zrobienia farszu. Mięso, jeśli nie jest zmielone, oczyszczamy, odsączamy z wody i mielimy. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.

2. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek i szklimy, mieszając. Trzeba uważać, aby nie przypiec za bardzo, bo wtedy czosnek staje się gorzki.

3. Do warzyw dodajemy mięso i podsmażamy całość. Podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy, aż wszystkie składniki staną się miękkie.

4. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą i koperkiem. Dusimy, mieszając często, aby zbyt duża ilość wody odparowała.

5. Gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia.

6. Ze składników na ciasto formujemy je, dolewając stopniowo wodę i zagniatamy, aby było elastyczne i miękkie.

7. Robimy z ciasta kulkę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je na stolnicy posypanej mąką i wykrawamy szklanką okręgi.

8. Na okręgi nakładamy farsz i zalepiamy brzegi.

9. Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się wody na około 5 minut, aż wypłyną na wierzch. Aby się nie rozkleiły, wyjmujemy je łyżką cedzakową.

10. Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Gotowe pierogi polewamy cebulką z masłem, na którym się smażyła. Gotowe!

Obraz
© 123RF

Pierogi z mięsem mielonym i kiszoną kapustą - przepis

Składniki na farsz:

  • 400 g kapusty kiszonej;
  • 400 g mięsa z rosołu (najlepiej żeberko i skrzydełko z indyka);
  • 2 cebule;
  • 1 jajko;
  • sól;
  • pieprz.

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody;
  • 3 szklanki mąki;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki oleju;
  • sól.

Sposób przygotowania:

1. Mięso rosołowe wydzielamy od kości i mielimy.

2. Gotujemy kapustę kiszoną, aż stanie się miękka. Gdy wystygnie, odciskamy z wody i siekamy drobno. Mieszamy z mięsem.

3. Drobno kroimy cebulę i szklimy ją na patelni. Mieszamy z kapustą i mięsem, dodajemy jajko i przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę.

4. Z wody i mąki ugniatamy ciasto. Powinno być elastyczne, jeśli za bardzo się klei, posypujemy mąką, jeśli za mało dolewamy wody.

5. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi szklanką i nakładamy na nie farsz, po czym zlepiamy brzegi.

6. Gotowe pierogi z mięsem i kapustą wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy na małym palniku, aż wypłyną na wierzch.

7. Podajemy na gorąco. Gotowe.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw