Pierogi z mięsem mielonym na różne sposoby

Pierogi to w Polsce jedno z ulubionych dań. Z chęcią zajadamy się ruskimi, cenimy sobie z kapustą i z grzybami, ale w naszych rankingach wysokie miejsce zajmują też pierogi z mięsem mielonym. Danie jest dość pracochłonne, jednak jego smak wart jest tego wysiłku. Jak zrobić pierogi z mięsem mielonym? Jakimi dodatkami możemy je urozmaicić? Poniżej nasze propozycje.

Pierogi to klasyka polskiej kuchni
Źródło zdjęć: © 123RF

Pierogi z mięsem mielonym - jakie dodatki?

Pierogi, jak dobrze wiemy, to kawałki cienkiego i giętkiego ciasta, które napełniamy według uznania ulubionym farszem. Później je gotujemy, smażymy, pieczemy lub grillujemy. Dzisiaj skupimy się na farszu mięsnym. Może wykorzystać w tym celu mięso wieprzowe, wołowe lub drobiowe. Do pierogów z mięsem mielonym możemy dodawać pieczarki, kapustę, szpinak i fetę, kaszę gryczaną, jaglaną czy grzyby. Wybór jest naprawdę ogromny, sprawdź nasze przepisy, na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Tradycyjne pierogi z mięsem mielonym - przepis

Składniki na farsz:

  • 500 g łopatki wieprzowej;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 1 cebula;
  • olej;
  • koperek suszony;
  • sól;
  • pieprz;
  • zioła prowansalskie.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • sól;
  • 1,5 szklanki ciepłej wody.

Dodatkowe składniki:

  • 1 cebula średniej wielkości;
  • mąka do podsypania stolnicy;
  • sól do gotowania;
  • masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

1. Zaczynamy od zrobienia farszu. Mięso, jeśli nie jest zmielone, oczyszczamy, odsączamy z wody i mielimy. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.

2. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek i szklimy, mieszając. Trzeba uważać, aby nie przypiec za bardzo, bo wtedy czosnek staje się gorzki.

3. Do warzyw dodajemy mięso i podsmażamy całość. Podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy, aż wszystkie składniki staną się miękkie.

4. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą i koperkiem. Dusimy, mieszając często, aby zbyt duża ilość wody odparowała.

5. Gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia.

6. Ze składników na ciasto formujemy je, dolewając stopniowo wodę i zagniatamy, aby było elastyczne i miękkie.

7. Robimy z ciasta kulkę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je na stolnicy posypanej mąką i wykrawamy szklanką okręgi.

8. Na okręgi nakładamy farsz i zalepiamy brzegi.

9. Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się wody na około 5 minut, aż wypłyną na wierzch. Aby się nie rozkleiły, wyjmujemy je łyżką cedzakową.

10. Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Gotowe pierogi polewamy cebulką z masłem, na którym się smażyła. Gotowe!

Obraz
© 123RF

Pierogi z mięsem mielonym i kiszoną kapustą - przepis

Składniki na farsz:

  • 400 g kapusty kiszonej;
  • 400 g mięsa z rosołu (najlepiej żeberko i skrzydełko z indyka);
  • 2 cebule;
  • 1 jajko;
  • sól;
  • pieprz.

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody;
  • 3 szklanki mąki;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki oleju;
  • sól.

Sposób przygotowania:

1. Mięso rosołowe wydzielamy od kości i mielimy.

2. Gotujemy kapustę kiszoną, aż stanie się miękka. Gdy wystygnie, odciskamy z wody i siekamy drobno. Mieszamy z mięsem.

3. Drobno kroimy cebulę i szklimy ją na patelni. Mieszamy z kapustą i mięsem, dodajemy jajko i przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę.

4. Z wody i mąki ugniatamy ciasto. Powinno być elastyczne, jeśli za bardzo się klei, posypujemy mąką, jeśli za mało dolewamy wody.

5. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi szklanką i nakładamy na nie farsz, po czym zlepiamy brzegi.

6. Gotowe pierogi z mięsem i kapustą wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy na małym palniku, aż wypłyną na wierzch.

7. Podajemy na gorąco. Gotowe.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości