Pierogi ruskie
Pierogi ruskie to klasyk kuchni polskiej. Twarogowo-ziemniaczany farsz z dodatkiem złocistej cebulki i solidnej porcji pieprzu to połowa sukcesu. Dopełnieniem jest cienkie i elastyczne ciasto.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Ciasto:
Nadzienie:
- 75 dag ziemniaków
- 25 dag twarogu
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Przepis
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle i połączyć z ugotowanymi, przetartymi i przestudzonymi ziemniakami.
Twaróg przetrzeć przez sito na przygotowane ziemniaki z cebulą, wymieszać nadzienie doprawić do smaku solą i pieprzem(dość dużo).
Wyrobić ciasto rozwałkować, wyciąć kółka i nałożyć na każde łyżkę farszu, skleić ugotować. podawać z podsmażoną cebulką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl