Piernik przekładany
Przekładany piernik z pewnością posmakuje waszym gościom. Dodatkowo ma tę zaletę, że nie trzeba go przygotowywać wiele tygodni przed świętami Wystarczy że upieczecie go na kilka dni przed wigilią. Zdąży zmięknąć i nabrać wyjątkowego smaku i aromatu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Masa:
- 9 łyżek błyskawicznej kaszy manny
- 3/4 litra mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Ciasto najlepiej zrobić 3-4 dni wcześniej
Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody; miksujemy. Następnie wlewamy powoli olej, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki. Wlewamy miód, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody. Na koniec wlewamy herbatę oraz wsypujemy przyprawę do piernika. Miksujemy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Blachę o wymiarach 34×24 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy pierwszą część ciasta. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 150 st. W ten sam sposób pieczemy pozostałe dwa ciasta.
Masa: Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje; studzimy. W misce miksujemy miękkie masło i cały czas miksując, dodajemy partiami kaszę mannę.Pierwszą część ciasta smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę masy. Przykrywamy kolejnym ciastem, smarujemy pozostałym dżemem i równo rozsmarowujemy pozostałą masą.
Całość przykrywamy trzecim ciastem.Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby masa zastygła, możemy przycisnąć deską.
Przepis dodał użytkownik Izaa
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze