Trwa ładowanie...
d3k1g25
15-12-2015 16:38

Piernik przekładany

Przepis

Przekładany piernik z pewnością posmakuje waszym gościom. Dodatkowo ma tę zaletę, że nie trzeba go przygotowywać wiele tygodni przed świętami Wystarczy że upieczecie go na kilka dni przed wigilią. Zdąży zmięknąć i nabrać wyjątkowego smaku i aromatu.

d3k1g25
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
WP
Źródło: WP, fot: Katarzyna Gileta
Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mocnej przestudzonej herbaty (u mnie z dwóch torebek)
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 szklanka cukru

Masa:

  • 9 łyżek błyskawicznej kaszy manny
  • 3/4 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła

Dodatkowo:

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Przepis

Ciasto najlepiej zrobić 3-4 dni wcześniej

Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody; miksujemy. Następnie wlewamy powoli olej, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki. Wlewamy miód, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody. Na koniec wlewamy herbatę oraz wsypujemy przyprawę do piernika. Miksujemy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Blachę o wymiarach 34×24 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy pierwszą część ciasta. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 150 st. W ten sam sposób pieczemy pozostałe dwa ciasta.

Masa: Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje; studzimy. W misce miksujemy miękkie masło i cały czas miksując, dodajemy partiami kaszę mannę.Pierwszą część ciasta smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę masy. Przykrywamy kolejnym ciastem, smarujemy pozostałym dżemem i równo rozsmarowujemy pozostałą masą.

Całość przykrywamy trzecim ciastem.Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby masa zastygła, możemy przycisnąć deską.

Przepis dodał użytkownik Izaa

Piernik przekładany
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3k1g25
d3k1g25
d3k1g25
d3k1g25
Więcej tematów
d3k1g25

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj