Piernik przekładany
Jak zamienić zwykły piernik w wyjątkowy świąteczny deser? Wystarczy przełożyć ciasto przepysznym lekkim jak chmurka kremem. Jestem, pewna, że nikt nie przejdzie obok takiego ciacha obojętnie.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- miód
- przyprawa do pierników
- margaryna
- mąka
- cukier
- jajko
- powidła
Krem:
- masło
- cukier puder
- kakao
- spirytus
- aromat rumowy
Przepis
Cukier upalamy na ciemny kolor, dodajemy wody, studzimy, mieszamy resztę składników na ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na trzy równe części, wałkujemy na cienkie prostokątne placki, pieczemy w temperaturze 220 st. C, około 10-15 min. Po ostudzeniu składamy na podgrzane powidła i na przygotowany wcześniej krem.
Przepis
Krem: ubijamy masło na pianę, dodajemy cukier puder, następnie spirytus, esencję rumową oraz kakao. Wykończenie: Możemy zalać rozpuszczoną czekoladą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl