Pieczone pierogi z jabłkami

Pieczone pierogi z jabłkami w kształcie uroczych serduszek oddają wszystko to, co w pasji do pichcenia najważniejsze. Są idealnie domowe, aromatyczne, pyszne i w sam raz do obdarowywania nimi tych, którzy są dla nas ważni. Można je zabrać ze sobą w drogę i zjadać trzymając w dłoni, można je również zjeść w ramach tradycyjnego obiadu lub jako przekąskę w ciągu dnia, np. w szkole.

Pieczone pierogi z jabłkami
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Pieczone pierogi z jabłkami w kształcie uroczych serduszek oddają wszystko to, co w pasji do pichcenia najważniejsze. Są idealnie domowe, aromatyczne, pyszne i w sam raz do obdarowywania nimi tych, którzy są dla nas ważni. Można je zabrać ze sobą w drogę i zjadać trzymając w dłoni, można je również zjeść w ramach tradycyjnego obiadu lub jako przekąskę w ciągu dnia, np. w szkole.

Składniki na ciasto na pierogi (około 60 sztuk): około 550 g mąki żytniej, około 250 ml bardzo ciepłej wody, 1 łyżka oliwy z oliwek.

Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolite, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkuj je na obsypanej mąką powierzchni i wykrawaj z niego dowolne kształty (np. przy pomocy foremek do ciasteczek).

Nadzienie: około 5 jabłek, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka cynamonu. Dodatkowo: 1 jajko.

Pozbawione gniazd nasiennych jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj je z cukrem i cynamonem, a następnie gotowe nadzienie nakładaj na wykrojone ciasto, przykryj drugą częścią i dokładnie zlep boki. Wierzch pierogów posmaruj odrobiną roztrzepanego jajka. Piecz w 180 stopniach C przez około 20 minut do czasu, aż pierogi będą złociste i delikatnie chrupiące.

Sugestie: brzegi pierogów możesz docisnąć widelcem, aby jeszcze lepiej się trzymały i aby powstał charakterystyczny wzorek paseczków. Wybierz twarde i raczej kwaśne jabłka, idealne będą Granny Smith. Jeśli chcesz, do ciasta możesz dodać jedno jajko. W razie potrzeby dodaj do ciasta mniej/więcej wody lub mniej/więcej mąki.

Wersja light: Użyj cukru trzcinowego, zastąp go stewią w proszku lub ksylitolem. Możesz też zmniejszyć jego ilość lub zupełnie z niego zrezygnować.

Obraz
© (fot. Justmydelicious)

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów