ycipk-45623x

Pieczona kaczka. Receptura godna Oscara

Tajwański film "Jedz i pij, mężczyzno i kobieto" rozpoczyna się od niezapomnianej sceny kulinarnej: wybitny szef kuchni demonstruje imponującą gamę swoich umiejętności w… domowej kuchni.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Pieczona kaczka. Receptura godna Oscara
(Materiały prasowe)
ycipk-45623x

Życie w tej rodzinie, która składa się z genialnego kucharza i jego trzech dorosłych córek, obraca się wokół świętego rytuału niedzielnego obiadu, podczas którego zawsze przygotowuje się i podaje kaczkę. Bez wyjątku. Nawet jeśli nie hodujecie drobiu na podwórku ani nie zamierzacie migiem rozprawić się z górą warzyw za pomocą noża ze stali damasceńskiej, i tak możecie doświadczyć zapachów i smaków, którymi pan Chu i jego córki cieszyli się każdej niedzieli.

Składniki:

  • 1 kaczka o wadze około 2 kg
  • 2 łyżki cukru
  • 60 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 1,5 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonego anyżu gwiazdkowego
  • ryż ugotowany na parze

Przygotowanie:
Połóż kaczkę na desce do krojenia klatką piersiową w dół. Nożycami kuchennymi lub ząbkowanym nożem usuń kręgosłup kaczki, ale tak, aby nie przeciąć ud. Naciśnij mocno ptaka, aby go spłaszczyć. Usuń wszystkie zbędne fragmenty tłuszczu. W miseczce wymieszaj cukier, sos sojowy, sos hoisin, sos rybny, czosnek, miód, sól, pieprz i anyż i natrzyj tą glazurą całą kaczkę. Kaczkę ułóż na ruszcie brytfanki stroną piersiową do góry i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

ycipk-45623x

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Ponownie pokryj kaczkę glazurą. Na dno brytfanki wlej 2 cm wody. Naczynie wraz z kaczką przykryj folią aluminiową, pozostawiając trochę miejsca nad kaczką, ale szczelnie zamykając z boków w celu uwięzienia pary. Piecz przez godzinę, następnie zdejmij folię, jeszcze raz posmaruj kaczkę glazurą i piecz bez przykrycia, aż termometr wbity w najgrubszą część uda pokaże 75 stopni. Jeśli skóra się wystarczająco nie przyrumieni, włącz w piekarniku funkcję grilla i przypiecz kaczkę, aż skórka będzie ciemna i chrupiąca. Przełóż kaczkę na deskę do krojenia. Soki z brytfanny przecedź do rondla przez sito o drobnych oczkach. Zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj, aż stanie się gęsty jak syrop. Pokrój kaczkę i ułóż na półmisku. Polej sosem i podawaj z ryżem.
Przepis pochodzi z książki "Filmowe menu"

Materiały prasowe
Podziel się

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-45623x

ycipk-45623x
ycipk-45623x