Pieczona kaczka. Receptura godna Oscara

Tajwański film "Jedz i pij, mężczyzno i kobieto" rozpoczyna się od niezapomnianej sceny kulinarnej: wybitny szef kuchni demonstruje imponującą gamę swoich umiejętności w… domowej kuchni.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Katarzyna Gileta

Życie w tej rodzinie, która składa się z genialnego kucharza i jego trzech dorosłych córek, obraca się wokół świętego rytuału niedzielnego obiadu, podczas którego zawsze przygotowuje się i podaje kaczkę. Bez wyjątku. Nawet jeśli nie hodujecie drobiu na podwórku ani nie zamierzacie migiem rozprawić się z górą warzyw za pomocą noża ze stali damasceńskiej, i tak możecie doświadczyć zapachów i smaków, którymi pan Chu i jego córki cieszyli się każdej niedzieli.

Składniki:

  • 1 kaczka o wadze około 2 kg
  • 2 łyżki cukru
  • 60 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 1,5 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonego anyżu gwiazdkowego
  • ryż ugotowany na parze

Przygotowanie:
Połóż kaczkę na desce do krojenia klatką piersiową w dół. Nożycami kuchennymi lub ząbkowanym nożem usuń kręgosłup kaczki, ale tak, aby nie przeciąć ud. Naciśnij mocno ptaka, aby go spłaszczyć. Usuń wszystkie zbędne fragmenty tłuszczu. W miseczce wymieszaj cukier, sos sojowy, sos hoisin, sos rybny, czosnek, miód, sól, pieprz i anyż i natrzyj tą glazurą całą kaczkę. Kaczkę ułóż na ruszcie brytfanki stroną piersiową do góry i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Ponownie pokryj kaczkę glazurą. Na dno brytfanki wlej 2 cm wody. Naczynie wraz z kaczką przykryj folią aluminiową, pozostawiając trochę miejsca nad kaczką, ale szczelnie zamykając z boków w celu uwięzienia pary. Piecz przez godzinę, następnie zdejmij folię, jeszcze raz posmaruj kaczkę glazurą i piecz bez przykrycia, aż termometr wbity w najgrubszą część uda pokaże 75 stopni. Jeśli skóra się wystarczająco nie przyrumieni, włącz w piekarniku funkcję grilla i przypiecz kaczkę, aż skórka będzie ciemna i chrupiąca. Przełóż kaczkę na deskę do krojenia. Soki z brytfanny przecedź do rondla przez sito o drobnych oczkach. Zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj, aż stanie się gęsty jak syrop. Pokrój kaczkę i ułóż na półmisku. Polej sosem i podawaj z ryżem.

Przepis pochodzi z książki "Filmowe menu"

Obraz
© Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji