Pieczona kaczka. Receptura godna Oscara

Tajwański film "Jedz i pij, mężczyzno i kobieto" rozpoczyna się od niezapomnianej sceny kulinarnej: wybitny szef kuchni demonstruje imponującą gamę swoich umiejętności w… domowej kuchni.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Katarzyna Gileta

Życie w tej rodzinie, która składa się z genialnego kucharza i jego trzech dorosłych córek, obraca się wokół świętego rytuału niedzielnego obiadu, podczas którego zawsze przygotowuje się i podaje kaczkę. Bez wyjątku. Nawet jeśli nie hodujecie drobiu na podwórku ani nie zamierzacie migiem rozprawić się z górą warzyw za pomocą noża ze stali damasceńskiej, i tak możecie doświadczyć zapachów i smaków, którymi pan Chu i jego córki cieszyli się każdej niedzieli.

Składniki:

  • 1 kaczka o wadze około 2 kg
  • 2 łyżki cukru
  • 60 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 1,5 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonego anyżu gwiazdkowego
  • ryż ugotowany na parze

Przygotowanie:
Połóż kaczkę na desce do krojenia klatką piersiową w dół. Nożycami kuchennymi lub ząbkowanym nożem usuń kręgosłup kaczki, ale tak, aby nie przeciąć ud. Naciśnij mocno ptaka, aby go spłaszczyć. Usuń wszystkie zbędne fragmenty tłuszczu. W miseczce wymieszaj cukier, sos sojowy, sos hoisin, sos rybny, czosnek, miód, sól, pieprz i anyż i natrzyj tą glazurą całą kaczkę. Kaczkę ułóż na ruszcie brytfanki stroną piersiową do góry i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Ponownie pokryj kaczkę glazurą. Na dno brytfanki wlej 2 cm wody. Naczynie wraz z kaczką przykryj folią aluminiową, pozostawiając trochę miejsca nad kaczką, ale szczelnie zamykając z boków w celu uwięzienia pary. Piecz przez godzinę, następnie zdejmij folię, jeszcze raz posmaruj kaczkę glazurą i piecz bez przykrycia, aż termometr wbity w najgrubszą część uda pokaże 75 stopni. Jeśli skóra się wystarczająco nie przyrumieni, włącz w piekarniku funkcję grilla i przypiecz kaczkę, aż skórka będzie ciemna i chrupiąca. Przełóż kaczkę na deskę do krojenia. Soki z brytfanny przecedź do rondla przez sito o drobnych oczkach. Zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj, aż stanie się gęsty jak syrop. Pokrój kaczkę i ułóż na półmisku. Polej sosem i podawaj z ryżem.

Przepis pochodzi z książki "Filmowe menu"

Obraz
© Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇