Trwa ładowanie...

Pieczona kaczka. Receptura godna Oscara

Tajwański film "Jedz i pij, mężczyzno i kobieto" rozpoczyna się od niezapomnianej sceny kulinarnej: wybitny szef kuchni demonstruje imponującą gamę swoich umiejętności w… domowej kuchni.

Pieczona kaczka. Receptura godna OscaraŹródło: Materiały prasowe
d47p1ze
d47p1ze

Życie w tej rodzinie, która składa się z genialnego kucharza i jego trzech dorosłych córek, obraca się wokół świętego rytuału niedzielnego obiadu, podczas którego zawsze przygotowuje się i podaje kaczkę. Bez wyjątku. Nawet jeśli nie hodujecie drobiu na podwórku ani nie zamierzacie migiem rozprawić się z górą warzyw za pomocą noża ze stali damasceńskiej, i tak możecie doświadczyć zapachów i smaków, którymi pan Chu i jego córki cieszyli się każdej niedzieli.

Składniki:

  • 1 kaczka o wadze około 2 kg
  • 2 łyżki cukru
  • 60 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 1,5 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonego anyżu gwiazdkowego
  • ryż ugotowany na parze

Przygotowanie:
Połóż kaczkę na desce do krojenia klatką piersiową w dół. Nożycami kuchennymi lub ząbkowanym nożem usuń kręgosłup kaczki, ale tak, aby nie przeciąć ud. Naciśnij mocno ptaka, aby go spłaszczyć. Usuń wszystkie zbędne fragmenty tłuszczu. W miseczce wymieszaj cukier, sos sojowy, sos hoisin, sos rybny, czosnek, miód, sól, pieprz i anyż i natrzyj tą glazurą całą kaczkę. Kaczkę ułóż na ruszcie brytfanki stroną piersiową do góry i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Ponownie pokryj kaczkę glazurą. Na dno brytfanki wlej 2 cm wody. Naczynie wraz z kaczką przykryj folią aluminiową, pozostawiając trochę miejsca nad kaczką, ale szczelnie zamykając z boków w celu uwięzienia pary. Piecz przez godzinę, następnie zdejmij folię, jeszcze raz posmaruj kaczkę glazurą i piecz bez przykrycia, aż termometr wbity w najgrubszą część uda pokaże 75 stopni. Jeśli skóra się wystarczająco nie przyrumieni, włącz w piekarniku funkcję grilla i przypiecz kaczkę, aż skórka będzie ciemna i chrupiąca. Przełóż kaczkę na deskę do krojenia. Soki z brytfanny przecedź do rondla przez sito o drobnych oczkach. Zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj, aż stanie się gęsty jak syrop. Pokrój kaczkę i ułóż na półmisku. Polej sosem i podawaj z ryżem.

Przepis pochodzi z książki "Filmowe menu"

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d47p1ze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47p1ze
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj