Pieczona kaczka. Receptura godna Oscara

Tajwański film "Jedz i pij, mężczyzno i kobieto" rozpoczyna się od niezapomnianej sceny kulinarnej: wybitny szef kuchni demonstruje imponującą gamę swoich umiejętności w… domowej kuchni.

Pieczona kaczka. Receptura godna Oscara
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Katarzyna Gileta

Życie w tej rodzinie, która składa się z genialnego kucharza i jego trzech dorosłych córek, obraca się wokół świętego rytuału niedzielnego obiadu, podczas którego zawsze przygotowuje się i podaje kaczkę. Bez wyjątku. Nawet jeśli nie hodujecie drobiu na podwórku ani nie zamierzacie migiem rozprawić się z górą warzyw za pomocą noża ze stali damasceńskiej, i tak możecie doświadczyć zapachów i smaków, którymi pan Chu i jego córki cieszyli się każdej niedzieli.

Składniki:

  • 1 kaczka o wadze około 2 kg
  • 2 łyżki cukru
  • 60 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 1,5 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonego anyżu gwiazdkowego
  • ryż ugotowany na parze

Przygotowanie:
Połóż kaczkę na desce do krojenia klatką piersiową w dół. Nożycami kuchennymi lub ząbkowanym nożem usuń kręgosłup kaczki, ale tak, aby nie przeciąć ud. Naciśnij mocno ptaka, aby go spłaszczyć. Usuń wszystkie zbędne fragmenty tłuszczu. W miseczce wymieszaj cukier, sos sojowy, sos hoisin, sos rybny, czosnek, miód, sól, pieprz i anyż i natrzyj tą glazurą całą kaczkę. Kaczkę ułóż na ruszcie brytfanki stroną piersiową do góry i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Ponownie pokryj kaczkę glazurą. Na dno brytfanki wlej 2 cm wody. Naczynie wraz z kaczką przykryj folią aluminiową, pozostawiając trochę miejsca nad kaczką, ale szczelnie zamykając z boków w celu uwięzienia pary. Piecz przez godzinę, następnie zdejmij folię, jeszcze raz posmaruj kaczkę glazurą i piecz bez przykrycia, aż termometr wbity w najgrubszą część uda pokaże 75 stopni. Jeśli skóra się wystarczająco nie przyrumieni, włącz w piekarniku funkcję grilla i przypiecz kaczkę, aż skórka będzie ciemna i chrupiąca. Przełóż kaczkę na deskę do krojenia. Soki z brytfanny przecedź do rondla przez sito o drobnych oczkach. Zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj, aż stanie się gęsty jak syrop. Pokrój kaczkę i ułóż na półmisku. Polej sosem i podawaj z ryżem.

Przepis pochodzi z książki "Filmowe menu"

Obraz
© Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm