Pekan - najzdrowsze orzechy. Wystarczy kilka dziennie
Według najnowszych badań orzechy pekan mogą chronić osoby z nadwagą przed zawałem serca. Naukowcy odkryli, że dieta, w której 15 procent kalorii pochodzi z meksykańskiego orzecha, poprawiła wrażliwość insulinową uczestników badania.
Specjaliści z Uniwersytetu Tufts w stanie Massachusetts uważają, że zdrowe tłuszcze znajdujące się w orzechach mogą być szczególnie skuteczne w zapobieganiu chorobom sercowo-metabolicznym. Próbę przeprowadzono jednak na niewielkiej grupie (26 osób), dlatego konieczne są dalsze badania.
Naukowcy obserwowali uczestników (kobiety i mężczyzn), którzy poza nadwagą, nie uskarżali się na żadne problemy zdrowotne. Osoby biorące udział w eksperymencie stosowały przez cztery tygodnie specjalną dietę. Zawierała mało błonnika, owoców i warzyw. Po czterech tygodniach do diety wprowadzono orzechy pekan. Stanowiły one 15 proc. dziennej dawki kalorii.
Okazało się, że u uczestników poprawiła się wrażliwość insulinowa oraz funkcje komórek beta. Naukowcy twierdzą, że zdrowe tłuszcze zawarte w orzechach mogą zapewnić lepsze zdrowie. - Orzechy pekan są bogate w tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone. Zastąpienie części tłuszczów nasyconych w diecie tymi zdrowszymi wpłynęło pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy – mówi Diane McKay z Uniwersytetu Tufts. – Orzechy zawierają także wiele bioaktywnych związków roślinnych oraz witaminy i minerały. Wystarczyła niewielka zmiana diety - zjedzenie kilku pekan dziennie, by znacząco poprawić stan zdrowia – dodaje.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl