Patent na ekspresowy makaron

Bardzo lubię makaron ryżowy, ponieważ nie trzeba go gotować. Wystarczy trochę wrzątku, ulubione dodatki i szybkie, pożywne danie gotowe raz dwa. Niestety nie pasuje on do wszystkich dań. Dobrze sprawdza się jako składnik potraw inspirowanych azjatycka kuchnią, jednak z sosem bolońskim sprawdzi się raczej średnio. Na szczęście znam patent na klasyczny makaron bez gotowania.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Aby ugotować świderki, rurki czy spaghetti, musimy zagotować wodę, osolić ja i wrzucić porcję makaronu. W zależności od kształtu i rodzaju makaronu, musimy czekać od 5 do nawet 14 minut. O wiele szybciej można przygotować go na patelni. Poczytasz o tym tutaj. Jednak to też zajmuje kilka minut. Można jednak przygotować klasyczny makaron bez gotowania. Czasami nawet kilka zaoszczędzonych minut może nas uratować np. od śmierci głodowej.

Nie lubisz czekać, aż makaron się ugotuje? Żaden problem. Jeśli planujesz na obiad np. penne z brokułami czy spaghetti w sosie pomidorowym, namocz przed wyjściem do pracy makaron i zamknij go szczelnie w jakimś pojemniku. Jak wrócisz do domu, wystarczy, że odcedzisz kluski a potem zalejesz je na chwilę wrzątkiem. Możesz także namoczony makaron wrzucić do gotującego się sosu.

Polecamy wideo: Carbonara według przepisu z 1900 roku

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯