Patent na ekspresowy makaron

Bardzo lubię makaron ryżowy, ponieważ nie trzeba go gotować. Wystarczy trochę wrzątku, ulubione dodatki i szybkie, pożywne danie gotowe raz dwa. Niestety nie pasuje on do wszystkich dań. Dobrze sprawdza się jako składnik potraw inspirowanych azjatycka kuchnią, jednak z sosem bolońskim sprawdzi się raczej średnio. Na szczęście znam patent na klasyczny makaron bez gotowania.

Patent na ekspresowy makaron
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Aby ugotować świderki, rurki czy spaghetti, musimy zagotować wodę, osolić ja i wrzucić porcję makaronu. W zależności od kształtu i rodzaju makaronu, musimy czekać od 5 do nawet 14 minut. O wiele szybciej można przygotować go na patelni. Poczytasz o tym tutaj. Jednak to też zajmuje kilka minut. Można jednak przygotować klasyczny makaron bez gotowania. Czasami nawet kilka zaoszczędzonych minut może nas uratować np. od śmierci głodowej.

Nie lubisz czekać, aż makaron się ugotuje? Żaden problem. Jeśli planujesz na obiad np. penne z brokułami czy spaghetti w sosie pomidorowym, namocz przed wyjściem do pracy makaron i zamknij go szczelnie w jakimś pojemniku. Jak wrócisz do domu, wystarczy, że odcedzisz kluski a potem zalejesz je na chwilę wrzątkiem. Możesz także namoczony makaron wrzucić do gotującego się sosu.

Polecamy wideo: Carbonara według przepisu z 1900 roku

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki