Makaron prosto z... patelni
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
W "Encyklopedii kuchennej nauki, historii i kultury" znajdziemy niezawodny sposób na ugotowanie makaronu. Harold McGe uważa, że wcale nie musimy wrzucać makaronu do garnka z gorąca wodą. Autor proponuje, by przygotować spaghetti na patelni. Jest to dużo prostsza i szybsza metoda niż tradycyjne gotowanie.
Na odpowiednio dużej patelni umieszczamy odmierzoną porcję makaronu. Następnie wlewamy od 1 do 2 litrów zimnej wody, solimy i włączamy średni ogień. Gotujemy makaron przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wchłonie on większość wody, natomiast pozostała zawiesina, zawierającą uwolnioną w trakcie gotowania skrobię, będzie bazą do przygotowania sosu.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.