Makaron prosto z... patelni
Nie ma włoskiej kuchni bez makaronu. Jednak ugotowanie idealnego spaghetti nie jest wcale takie proste, nic tak nie psuje smaku dania jak makaron, który jest zbyt twardy lub rozgotowany. Aby efekt finalny był zadowalający, należy pamiętać o kilku zasadach – dużym garnku, odpowiedniej ilości wody i soli. Harold McGee, autor książki "Encyklopedia kuchennej nauki, historii i kultury" zdradza, jak w prosty sposób ugotować doskonały makaron.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
W "Encyklopedii kuchennej nauki, historii i kultury" znajdziemy niezawodny sposób na ugotowanie makaronu. Harold McGe uważa, że wcale nie musimy wrzucać makaronu do garnka z gorąca wodą. Autor proponuje, by przygotować spaghetti na patelni. Jest to dużo prostsza i szybsza metoda niż tradycyjne gotowanie.
Na odpowiednio dużej patelni umieszczamy odmierzoną porcję makaronu. Następnie wlewamy od 1 do 2 litrów zimnej wody, solimy i włączamy średni ogień. Gotujemy makaron przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wchłonie on większość wody, natomiast pozostała zawiesina, zawierającą uwolnioną w trakcie gotowania skrobię, będzie bazą do przygotowania sosu.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.