Pasztet świąteczny
Przygotowanie pasztetu świątecznego w domu to prawdziwa sztuka, jednak warto zadać sobie nieco trudu, ponieważ smak wszystko nam wynagrodzi. Domowy pasztet smakuje o niebo lepiej niż wersje sklepowe.
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Mięso z kilkoma ziarnami ziela angielskiego, czarnego pieprzu i warzywami gotować na wolnym ogniu do miękkości w niewielkiej ilości wody (mięso można wcześniej pokroić na mniejsze kawałki).
Przepis
Watróbkę sparzyć we wrzątku przez około 5 minut. Mieso wystudzić i kilakrotnie wraz z wątróbką i warzywami zmielić w maszynce do mięsa.Następnie dodać zółtka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz do smaku.
Przepis
Białka ubić i delikatnie wymieszać z masą mięsną. Blachę wymarować tłuszczem, na dnie poukładać plasterki słoniny. Piekarnik nagrzać do 2 stopni i piec około 1,5 godz.