Pasztet jak u babci
Delikatny i kremowy pasztet z kurczaka z dodatkiem wątróbki cielęcej smakuje jak u babci. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Świetnie komponuje się z ćwikłą lub żurawinową konfiturą.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Kurczaka, cielęcinę i podgardle po umyciu zalewamy zimną wodą, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie i gotujemy przez półtorej godziny. Wyjmujemy mięso i oddzielamy kości. Wątróbkę gotujemy w wywarze z mięsa przez 10 minut.
Przepis
Cebulę siekamy i szklimy. Kajzerki namaczamy. mięso, kajzerki, cebulę dwa razy mielimy. Dodajemy jajka, 1/2 szklanki wywaru, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką. Formę natłuszczamy, oprószamy bułką tartą i wkładamy masę. Pieczemy w temp. 180 stopni ponad godzinę.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl