Pasztet jak u babci
Delikatny i kremowy pasztet z kurczaka z dodatkiem wątróbki cielęcej smakuje jak u babci. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Świetnie komponuje się z ćwikłą lub żurawinową konfiturą.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Kurczaka, cielęcinę i podgardle po umyciu zalewamy zimną wodą, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie i gotujemy przez półtorej godziny. Wyjmujemy mięso i oddzielamy kości. Wątróbkę gotujemy w wywarze z mięsa przez 10 minut.
Cebulę siekamy i szklimy. Kajzerki namaczamy. mięso, kajzerki, cebulę dwa razy mielimy. Dodajemy jajka, 1/2 szklanki wywaru, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką. Formę natłuszczamy, oprószamy bułką tartą i wkładamy masę. Pieczemy w temp. 180 stopni ponad godzinę.
Przepis dodał użytkownik inis1984
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze