Pasztet jak u babci

Delikatny i kremowy pasztet z kurczaka z dodatkiem wątróbki cielęcej smakuje jak u babci. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Świetnie komponuje się z ćwikłą lub żurawinową konfiturą.

Pasztet jak u babciPasztet jak u babci

Składniki

  • kurczak
  • 400 g podgardla
  • 400 g cielęciny
  • 200 g wieprzowej wątróbki
  • ziele angielskie
  • czarny pieprz
  • liść laurowy
  • sól,
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 cebule
  • olej
  • 2 kajzerki
  • 3 jajka

Przepis

Kurczaka, cielęcinę i podgardle po umyciu zalewamy zimną wodą, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie i gotujemy przez półtorej godziny. Wyjmujemy mięso i oddzielamy kości. Wątróbkę gotujemy w wywarze z mięsa przez 10 minut.

Przepis

Cebulę siekamy i szklimy. Kajzerki namaczamy. mięso, kajzerki, cebulę dwa razy mielimy. Dodajemy jajka, 1/2 szklanki wywaru, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką. Formę natłuszczamy, oprószamy bułką tartą i wkładamy masę. Pieczemy w temp. 180 stopni ponad godzinę.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne