Pączki z różaną konfiturą i lukrem. Nie tylko na Tłusty Czwartek

Pączki bez glutenu? Czemu nie. Weronika Madejska proponuje przepis na puszyste pączki, które mogą jeść nawet alergicy. Są pyszne. Sami spróbujcie.

Klasyczny deser w zdrowszej odsłonie
Źródło zdjęć: © Słodkie sekrety
Katarzyna Gileta

"Z pączkami wiąże się jedno z moich najsmutniejszych wspomnień. Niespełna rok po przejściu na dietę, kiedy pulchne ciasto pozostawało jeszcze w sferze marzeń, zostaliśmy zaproszeni na najpiękniejsze pączki, jakie w życiu widziałam. Żeby nie musieć już więcej przeżywać tych katuszy, co roku nie daję za wygraną i próbuję stworzyć coraz lepszą wersję drożdżowych tłuściochów. Jeżeli ktoś, kto nie może zjeść prawdziwego pączka, ma na niego wielką ochotę, nie zadowoli się ciastem czekoladowym ani najpiękniejszą tartą" - pisze Weronika Madejska.

Składniki:

  • 200 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
  • 25 g suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 6 łyżek ksylitolu zmielonego na puder
  • 500 g utłuczonych ziemniaków
  • 2/3 szklanki letniego mleka roślinnego
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g stałego oleju kokosowego
  • 1 l oleju do smażenia

Dodatki:

  • lukier
  • konfitura z płatków róż
  • płatki migdałowe, skórka pomarańczowa

Wykonanie: wszystkie rodzaje mąki przesiej dwukrotnie, wymieszaj z drożdżami i ksylitolem. Olej rozpuść w garnuszku i wystudź. Do sypkich składników dodaj purée z ziemniaków, mleko, spirytus i sok z cytryny. Wyrabiaj mikserem, a najlepiej w robocie kuchennym, przez 8-10 minut. Pod koniec dodaj olej. Ciasto będzie bardzo luźne i gęste. Przełóż je do dużej, szerokiej miski, przykryj ściereczką i odstaw na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie pozbądź się pęcherzyków powietrza z ciasta. Kilkukrotnie przemieszaj je łyżką.

Na blacie ułóż arkusz papieru do pieczenia i natłuść go cieniutką warstwą oliwy. Umyte, suche ręce również delikatnie natłuść. Z ciasta odrywaj po kawałku i uformuj 14 kulek. Ułóż je na przygotowanym papierze, przykryj ręcznikiem papierowym i pozostaw do ponownego wyrośnięcia. Bułeczki będą rosły głównie na boki. W tym czasie przygotuj się do smażenia. Dwa duże talerze wyłóż ręcznikami papierowymi. Do małej miseczki wlej olej, którym będziesz natłuszczać dłonie.

W garnku powoli rozgrzej olej do smażenia. Przygotuj lukier. Zaparz melisę i zrelaksuj się. Każdą wyrośniętą bułeczkę ponownie wyrób natłuszczonymi dłońmi, uformuj kulę i spłaszcz placek tak, by miał 1 cm grubości. Do oleju rozgrzanego do 175 stopni wrzucaj po 4-5 krążków ciasta. Po wypłynięciu i lekkim zrumienieniu przewróć na drugą stronę. Smaż powoli (3-4 minuty), mając na uwadze regulację temperatury. Przewracaj pączki kilkukrotnie. Gotowe pączki odsączaj na ręczniku papierowym i od razu polewaj lukrem. Nadziewaj konfiturą już po wstępnym przestudzeniu, za pomocą szprycy z długą, cienką tylką. Pączki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Najważniejsze jest zastosowanie odpowiedniej ilości mąki. Dodaj jej tylko tyle, by naoliwionymi dłońmi być w stanie uformować bułeczki. Wiem, że może zadanie to nie należy do najłatwiejszych, ale zbyt duża ilość sypkich składników sprawi, że ciasto będzie ciężkie, a pączki będą się palić i pękać.

Odpowiednia temperatura oleju jest kluczowa przy smażeniu. Polecam rozgrzewać tłuszcz powoli, na średnim ogniu. Bardzo pomocnym sprzętem okazuje się termometr cukierniczy, jednak nie mając go pod ręką, możemy wrzucić do gorącego oleju kawałek wyrośniętego ciasta. Jeżeli wypłynie natychmiast i zacznie się rumienić, zaczynamy przygodę ze smażeniem.

Przepis pochodzi z książki Weroniki Madejskiej "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem"

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯