Owoce z puszki – co warto o nich wiedzieć?

Mogą być samodzielną przekąską, dekoracją potraw albo dodatkiem do lodów, ciast czy innych deserów. Syrop, którym są zalane, świetnie sprawdzi się jako baza rozmaitych napojów. Jednak po owoce z puszki należy sięgać z umiarem i rozwagą. Dlaczego?

Owoce z puszki – co warto o nich wiedzieć?
Źródło zdjęć: © 123RF

Historia puszkowanych przetworów rozpoczęła się na początku XIX wieku, gdy francuski rząd zaproponował wysoką nagrodę – 12 tysięcy franków za wymyślenie sposobu przedłużenia trwałości łatwo psujących się produktów spożywczych. Otrzymał ją Nicholas Appert, który opracował metodę konserwowania żywności przez długotrwałe gotowanie w hermetycznie zamkniętych naczyniach. Używał jednak przede wszystkim szklanych słoików i butelek.

Jego wynalazek wykorzystał Anglik Peter Durand, który w 1810 r. otrzymał z rąk króla Jerzego III patent na napełnianie pojemników z blachy ocynkowanej mięsem, rybami czy warzywami. Jednak dopiero w czasie I wojny światowej doceniono walory puszek żywnościowych. W pierwszej połowie XX w. stały się produktem stosowanym masowo, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych i Europie Zachodniej. W latach 20. i 30. na rynku zaczęły się pojawiać puszki z owocami, np. brzoskwiniami czy ananasami. W latach PRL-u były to artykuły dostępne niemal wyłącznie w sklepach sieci Pewex, trudno osiągalne dla przeciętnego zjadacza chleba.

Dziś tego typu przetwory kupimy niemal w każdym sklepie spożywczym. Nadal najpopularniejsze są zapuszkowane brzoskwinie i ananasy, choć możemy też kupić zatopione w syropie truskawki, mandarynki, morele, wiśnie, jagody, mango czy gruszki.

Zobacz też: Najlepsze francuskie desery

Wartościowe przetwory?

Owoce w puszce mają niewątpliwe sporo zalet. Nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, ale można je również wykorzystać jako dodatek zarówno do deserów czy wypieków, jak i dań wytrawnych (w wielu polskich domach jada się pierś z kurczaka upieczoną lub usmażoną z plastrem żółtego sera oraz brzoskwinią z puszki). Świetnie sprawdzają się jako dekoracja różnych dań. Z ich syropu przygotujemy smaczne napoje.

Owoce z puszki kryją zwykle mniej konserwantów niż świeży ananas czy mango, które muszą odbyć długą podróż, zanim trafią na nasz stół. Zachowują odpowiedni kolor i konsystencję, a przede wszystkim nie tracą cennych składników odżywczych. Dlatego mogą być dość wartościowym uzupełnieniem diety, szczególnie w okresie zimowym i wczesnowiosennym, gdy na rynku brakuje świeżych produktów.

A jednak po owoce w puszce należy sięgać z umiarem. Dlaczego?

Cukier i bisfenol

Skład tego typu przetworów jest zazwyczaj krótki, ale i tak budzi zastrzeżenia dietetyków. Oprócz owoców i wody znajdziemy tam bowiem solidną porcję cukru, którego Polacy i tak pochłaniają za dużo (blisko 50 kilogramów rocznie!).

Nic dziwnego, że trzech na pięciu dorosłych mieszkańców naszego kraju ma nadwagę, a co czwarty jest otyły. Osoby pochłaniające dużo cukru są również bardziej narażone na cukrzycę, choroby układu krążenia czy nowotwory. Sacharoza podrażnia śluzówkę żołądka i wywołuje nadprodukcję kwasu żołądkowego (skutkiem tego są np. wrzody), zaburza równowagę flory bakteryjnej, zakwasza organizm, niszczy szkliwo zębów (zwiększając ryzyko próchnicy) oraz powoduje niedobory witamin i minerałów.

Zdecydowanie należy unikać przetworów, w których, oprócz cukru, pojawiają się inne słodziki, choćby syrop glukozowo-fruktozowy. Ten popularny dodatek, wytwarzany zwykle z kukurydzy, nie ma żadnych wartości odżywczych, za to odgrywa istotną rolę w rozwoju otyłości, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, dny moczanowej czy kamicy nerkowej.

W puszkach z owocami często kryje się również syrop glukozowy. Słodki roztwór, otrzymywany najczęściej w wyniku hydrolizy skrobi z pszenicy, kukurydzy lub ziemniaków, jest bardzo kaloryczny, sprzyja nadwadze i otyłości, może też prowadzić od podwyższenia poziomu cukru we krwi.

Kontrowersje budzi też opakowanie tego typu przetworów. Wnętrze puszek często bywa bowiem pokrywane bisfenolem A – związkiem chemicznym, który ma chronić zawartość przed kontaktem z metalem. Przeprowadzane w ostatnich latach badania naukowe wykazały, że konsekwencjami jego długotrwałego wchłaniania przez organizm bywają: otyłość, zaburzenia hormonalne, a nawet zwiększone ryzyko pewnych nowotworów.

Dlatego sięgając po owoce w puszce, wybierajmy te, na opakowaniach których widnieje informacja "Bisphenol A free" albo "BPA free".

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce