Owoce cytrusowe górą!

Owoce cytrusowe są smaczne i aromatyczne, a ponadto dostarczają znacznych ilości cennej witaminy C, składników mineralnych oraz pektyn. Ich niska kaloryczność sprawia, że doskonale sprawdzają się również jako składnik diety osób dbających o linię.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Dla zdrowia

Cytrusy są jednym z najlepszych źródeł witaminy C. W naszym organizmie jest ona wykorzystywana do syntezy kolagenu, aktywizuje układ immunologiczny oraz chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jedna średniej wielkości pomarańcza pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na wit. C dla dorosłego mężczyzny!

Owoce cytrusowe zawierają również znaczne ilości potasu, pierwiastka, który odpowiada za prawidłowe przewodnictwo nerwowe oraz pracę mięśni i serca. Ponadto obniża ciśnienie krwi oraz pobudza wydzielanie insuliny.

Warto wiedzieć, że cennym składnikiem jest również skórka cytrusów. To właśnie z niej pozyskiwane są aromatyczne olejki zawierające limonen oraz flawonoidy. Olejki mają szerokie zastosowanie lecznicze. Przykładowo pomarańczowy działa wykrztuśnie, żółciopędnie i rozkurczowo. Jest również wykorzystywany jako środek łagodzący napięcie nerwowe oraz ułatwiający zasypianie. W badaniach przeprowadzonych na zwierzętach wykazano przeciwnowotworowe działanie limonenu pochodzącego z olejku pomarańczowego. Flawonoidy zawarte w cytrusach mają z kolei działanie przeciwutleniające, dzięki temu mogą okazać się pomocne w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych.

Podczas obierania owoców cytrusowych nie warto dokładnie doczyszczać ich miąższu z białej części skórki tzw. albedo. To właśnie w niej znajduje się znaczna ilość witaminy C oraz pektyn, które wspomagają oczyszczanie organizmu oraz zmniejszają szybkość wchłaniania glukozy.

W lecznictwie zastosowanie znajduje również wyciąg z pestek grejpfruta, odznaczający się działaniem antybakteryjnym i antywirusowym. Wysoka zawartość witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy sprawia, że jest często wykorzystywany w kuracjach regeneracyjnych. Bywa również stosowany wspomagająco, jako suplement zmniejszający łaknienie i poprawiający metabolizm podczas diet odchudzających.

Do sałatki i deseru

Owoce cytrusowe są doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Można wykorzystywać je jako składnik sałatek owocowych i warzywnych lub połączyć z rybami, owocami morza, bądź mięsem drobiowym. Sok z cytrusów dobrze zastępuje również ocet dodawany do dressingów. Warto przygotować z niego domową lemoniadę - orzeźwiającą, aromatyczną, a co najważniejsze bez sztucznych dodatków! Skórę z cytrusów można z kolei utrzeć i wykorzystać jako dodatek wzmacniający smak wypieków, zup lub sosów.

Cytrusowe ABC

Pomarańcza to najpopularniejsza przedstawicielka cytrusów. Wyróżniamy pomarańcze słodkie, gorzkie, olbrzymie i bergamoty. Pierwsze z nich są cenione jako owoce deserowe oraz surowiec do produkcji soków. Mają delikatny miąższ o barwie żółtej, pomarańczowej lub fioletowoczerwonej. Gorzkie pomarańcze charakteryzują się grubą, chropowatą, ciemnopomarańczową skórką. Doskonale nadają się do przetwórstwa, jako składnik galaretek, dżemów i marmolad. Owoce pomarańczy olbrzymiej, nazywanej również pomelo (pompela), mogą osiągać wagę do 2 kg! Odznaczają się wyjątkowo grubą skórką, pod którą ukryty jest słodki, galeretowaty, jasny miąższ. Pomarańcza bergamota wyróżnia się z kolei podłużnymi, żółtymi lub żółtozielonymi owocami o gorzkim smaku.

Mandarynka pod kątem popularności znajduje się na drugim miejscu za pomarańczą. Jej aromatyczne owoce są mniejsze i w zależności od odmiany osiągają średnicę 4-10 cm. Mandarynki są najczęściej zjadane na surowo, nieco rzadziej wykorzystuje się je do produkcji konserw i soków.

Kumkwat to z kolei najmniej znany przedstawiciel cytrusów. Charakteryzuje się małymi, owalnymi, lekko wydłużonymi owocami, które pokrywa słodka, jadalna skórka. Ich miąższ jest lekko kwaskowaty. Kumkwaty można spożywać na surowo lub po przetworzeniu, w formie dżemów, kompotów i galaretek. Są również wykorzystywane jako składnik do produkcji aromatycznych likierów.

Cytryna i lima (limonka) to najkwaśniejsze cytrusy. Cytryna ma żółty kolor oraz owalny kształt z charakterystycznym spiczastym zakończeniem na jednym z wierzchołków. Owoce limy są okrągłe, jasnozielone i wyjątkowo aromatyczne. Sok oraz skórka z limy i cytryny znajdują zastosowanie w produkcji soków, lemoniad, syropów, dżemów, galaretek, nalewek oraz jako dodatek do ciast i sosów.

Grejpfruty odznaczają się intensywnym aromatem oraz lekko gorzkim smakiem. Ich okazałe, kuliste owoce osiągają wagę ok. 200 – 500 g. Stanowią popularny owoc deserowy oraz surowiec do produkcji soków. Miąższ jednego owocu dostarcza więcej witaminy C niż zalecane dzienne zapotrzebowanie oraz jedną trzecią zalecanej dziennej dawki prowitaminy A, czyli beta-karotenu.

Karolina Malecka, specjalista ds. żywienia człowieka

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki