Orzechowe ciasteczka
Nie ma nic lepszego do popołudniowej kawy niż domowe ciasteczka. Zawsze też można zabrać ze sobą tę słodką przekąskę do szkoły czy do pracy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 300 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 120 g cukru
- 150 g orzeszków ziemnych
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2 jajka
- szczypta cynamonu
Ucieramy cukier z masłem i dodajemy do tego jajka. Wszystko mieszamy i łączymy jeszcze z masłem orzechowym. Następnie dodajemy mąkę oraz cynamon. Z takiego ciasta lepimy małe kulki, które wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równomiernych odstępach. Lekko spłaszczamy je dłonią i posypujemy orzeszkami ziemnymi. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Smacznego!
Przepis poleca Kraina Sosny
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze