Orzechowe ciasteczka
Nie ma nic lepszego do popołudniowej kawy niż domowe ciasteczka. Zawsze też można zabrać ze sobą tę słodką przekąskę do szkoły czy do pracy.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 120 g cukru
- 150 g orzeszków ziemnych
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2 jajka
- szczypta cynamonu
Przepis
Ucieramy cukier z masłem i dodajemy do tego jajka. Wszystko mieszamy i łączymy jeszcze z masłem orzechowym. Następnie dodajemy mąkę oraz cynamon. Z takiego ciasta lepimy małe kulki, które wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równomiernych odstępach. Lekko spłaszczamy je dłonią i posypujemy orzeszkami ziemnymi. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Smacznego!
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl