Omlet z pomidorami i mozzarellą
Omlety z warzywami i serem to propozycja na zdrowe śniadanie, a nawet obiad czy kolację. Jego wykonanie jest bardzo proste. Jak zrobić tą jajeczną potrawę?
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Każdego pomidora kroimy w poprzek i usuwamy pestki. Oczyszczone pomidory kroimy w kostkę. Mozzarellę osączamy z zalewy i również kroimy.
- Cebulę siekamy w drobną kostkę, z bazylii odrywamy liście i również drobno je siekamy.
- Jajka rozbełtujemy z łyżką mleka, dodajemy połowę bazylii. Na patelnię wylewamy trochę oleju, dodajemy rozgnieciony czosnek. Gdy olej się rozgrzeje, dodajemy cebulę i pozostałą połowę bazylii (trochę możemy zostawić do posypania gotowego omletu). Podsmażamy, aż się zeszkli.
- Dodajemy pomidory i połowę bazylii. Smażymy przez chwilę i wylewamy jajka.
- Smażymy na małym ogniu i po pięciu minutach dodajemy ser.
- Smażymy przez kolejne pięć minut. Wtedy zsuwamy omlet na talerz lub pokrywką od patelni i przewracamy na drugą stronę. Smażymy na drugiej stronie przez kolejne 5 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl