Ogórki słodko-kwaśne. Konkurencja dla mizerii
Mizeria to klasyczny dodatek do obiadu. Jednak ogórki można podać w zupełnie innej wersji. Słodko sałatka ogórkowa będzie doskonale pasowała do kotletów mielonych i młodych ziemniaków.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Surówki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Sos:
- 100 ml przegotowanej letniej wody
- duży ząbek czosnku
- szczypta chili
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki octu lub soku z cytryny
Przepis
- Przygotuj sos. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i wymieszaj wszystkie składniki.
- Odstaw, by smaki się połączyły.
- Ogórki umyj i pokrój w plasterki (nie obieraj).
- Posól do smaku. Zalej sosem i dodaj koperek. Dokładnie wymieszaj.
- Zostaw ogórki na godzinę, od czasu do czasu mieszając.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl