Ogórki słodko-kwaśne. Konkurencja dla mizerii
Mizeria to klasyczny dodatek do obiadu. Jednak ogórki można podać w zupełnie innej wersji. Słodko sałatka ogórkowa będzie doskonale pasowała do kotletów mielonych i młodych ziemniaków.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
Sos:
- 100 ml przegotowanej letniej wody
- duży ząbek czosnku
- szczypta chili
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki octu lub soku z cytryny
- Przygotuj sos. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i wymieszaj wszystkie składniki.
- Odstaw, by smaki się połączyły.
- Ogórki umyj i pokrój w plasterki (nie obieraj).
- Posól do smaku. Zalej sosem i dodaj koperek. Dokładnie wymieszaj.
- Zostaw ogórki na godzinę, od czasu do czasu mieszając.
Przepis pochodzi z książki Wioletty Wójcik "Kulinarna Wiola. Najlepsze przepisy"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze