wp

Obłędnie czekoladowe ciasto z chałwą. Rozpływa się w ustach - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Cukrowa Wróżka
Podziel się

Sernikobrownie to kompromis pomiędzy klasycznym sernikiem, a ciastem czekoladowym. Odświętnego charakteru nadaje dodatek chałwy. Ciacho jest cudownie miękkie, ma intensywnie kakaowy spód i kremową masę serową. Przepis pochodzi z bloga "Cukrowa wróżka".

Składniki

Spód:

  • 3/4 kostki masła
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Krem serowy:

  • 700 g mielonego twarogu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 300 g chałwy waniliowej
Przepis

Masło roztapiamy. Dodajemy do niego resztę składników na ciasto i mieszamy drewnianą łyżką. Będzie raczej gęste. Nakładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 25x25 cm. Twaróg, jajko, śmietanę i cukier ucieramy. Do połowy masy dodajemy drobno pokruszoną chałwę i miksujemy, aż nie będzie grudek. Na ciasto czekoladowe wykładamy łyżką naprzemiennie masę z chałwą i bez niej. Widelcem robimy esy-floresy. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 minut.

Polecamy przepis na pyszne babeczki

wp
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
wp
wp
wp