Obłędnie czekoladowe ciasto z chałwą. Rozpływa się w ustach
Sernikobrownie to kompromis pomiędzy klasycznym sernikiem, a ciastem czekoladowym. Odświętnego charakteru nadaje dodatek chałwy. Ciacho jest cudownie miękkie, ma intensywnie kakaowy spód i kremową masę serową. Przepis pochodzi z bloga "Cukrowa wróżka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Spód:
- 3/4 kostki masła
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 1/4 szklanki mąki
- 2/3 szklanki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
Krem serowy:
- 700 g mielonego twarogu
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru
- 300 g chałwy waniliowej
Masło roztapiamy. Dodajemy do niego resztę składników na ciasto i mieszamy drewnianą łyżką. Będzie raczej gęste. Nakładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 25x25 cm. Twaróg, jajko, śmietanę i cukier ucieramy. Do połowy masy dodajemy drobno pokruszoną chałwę i miksujemy, aż nie będzie grudek. Na ciasto czekoladowe wykładamy łyżką naprzemiennie masę z chałwą i bez niej. Widelcem robimy esy-floresy. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 minut.
Polecamy przepis na pyszne babeczki
src="https://d.wpimg.pl/1054672595--521988090/babeczki.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze