Nototenia
Od dawna mówi się, że ryby są niezwykle zdrowe i powinniśmy włączać je do codziennej diety. Dzisiaj wzięliśmy pod lupę rybę wędzoną, która rzadko pojawia się w polskiej kuchni. Najpopularniejsze są wędzona makrela i łosoś. My przedstawiamy wam nototenię, która polecana jest zwłaszcza osobom, które zmagają się z wysokim cholesterolem.
To ryba morska występująca w zimnych wodach Antarktyki. Żyje także w ekologicznych hodowlach, przez co mięso jest pozbawione zanieczyszczeń. Jej mięso cechuje się wysokimi walorami smakowymi i może zawierać do 24 proc. tłuszczu.
Jak smakuje nototenia?
Ma wyrazisty smak. Po rozkrojeniu ryby jej szkielet łatwo odchodzi od mięsa, przez co ryzyko natknięcia się na ość jest bardzo niskie. Nototenia o wysokich walorach smakowych ma szerokie zastosowanie w kuchni.
Polecana osobom, które mają wysoki cholesterol
Mięso rybie bogate jest w takie związki, jak wapń, fosfor, magnez. Zawiera dużo kwasów omega 3, który obniża poziom złego cholesterolu, dzięki czemu chroni przed miażdżycą oraz chorobą niedokrwienną serca.
Gdzie kupić nototenię?
W Polsce to mało popularna ryba. Trudno jest ją dostać na sklepowych półkach. Obecnie dostępna jest w wersji wędzonej w Lidlu. Tusza wędzona na gorąco kosztuje za 100 gram niecałe 2 złote. Idealnie nadaje się na kanapki lub pastę rybną.
Pasta z wędzonej nototenii
Składniki: 100 g wędzonej nototenii, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 korniszony, pęczek szczypiorku, 1 kawałek marynowanej papryki, 2 łyżki majonezu, łyżeczka musztardy, sól i pieprz.
*Przepis: * Rybę obrać ze skóry, oczyścić i wrzucić do miski. Rozgnieść widelcem, dodać odrobinę majonezu. Jajka, szczypior, ogórki, paprykę drobno posiekać. Wrzucić do ryby, przyprawić, dodać musztardę i resztę majonezu. Dokładnie wymieszać. Podawać z ulubionym pieczywem.