Niezwykła ryba na piątek. Teraz dostaniesz ją za grosze

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

/ 5Nototenia

Obraz
© 123RF

Od dawna mówi się, że ryby są niezwykle zdrowe i powinniśmy włączać je do codziennej diety. Dzisiaj wzięliśmy pod lupę rybę wędzoną, która rzadko pojawia się w polskiej kuchni. Najpopularniejsze są wędzona makrela i łosoś. My przedstawiamy wam nototenię, która polecana jest zwłaszcza osobom, które zmagają się z wysokim cholesterolem.

To ryba morska występująca w zimnych wodach Antarktyki. Żyje także w ekologicznych hodowlach, przez co mięso jest pozbawione zanieczyszczeń. Jej mięso cechuje się wysokimi walorami smakowymi i może zawierać do 24 proc. tłuszczu.

/ 5Jak smakuje nototenia?

Obraz
© 123RF

Ma wyrazisty smak. Po rozkrojeniu ryby jej szkielet łatwo odchodzi od mięsa, przez co ryzyko natknięcia się na ość jest bardzo niskie. Nototenia o wysokich walorach smakowych ma szerokie zastosowanie w kuchni.

/ 5Polecana osobom, które mają wysoki cholesterol

Obraz
© 123RF

Mięso rybie bogate jest w takie związki, jak wapń, fosfor, magnez. Zawiera dużo kwasów omega 3, który obniża poziom złego cholesterolu, dzięki czemu chroni przed miażdżycą oraz chorobą niedokrwienną serca.

/ 5Gdzie kupić nototenię?

Obraz
© Materiały prasowe

W Polsce to mało popularna ryba. Trudno jest ją dostać na sklepowych półkach. Obecnie dostępna jest w wersji wędzonej w Lidlu. Tusza wędzona na gorąco kosztuje za 100 gram niecałe 2 złote. Idealnie nadaje się na kanapki lub pastę rybną.

/ 5Pasta z wędzonej nototenii

Obraz
© 123RF

Składniki: 100 g wędzonej nototenii, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 korniszony, pęczek szczypiorku, 1 kawałek marynowanej papryki, 2 łyżki majonezu, łyżeczka musztardy, sól i pieprz.

*Przepis: * Rybę obrać ze skóry, oczyścić i wrzucić do miski. Rozgnieść widelcem, dodać odrobinę majonezu. Jajka, szczypior, ogórki, paprykę drobno posiekać. Wrzucić do ryby, przyprawić, dodać musztardę i resztę majonezu. Dokładnie wymieszać. Podawać z ulubionym pieczywem.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał