Niezwykła ryba na piątek. Teraz dostaniesz ją za grosze

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

/ 5Nototenia

Obraz
© 123RF

Od dawna mówi się, że ryby są niezwykle zdrowe i powinniśmy włączać je do codziennej diety. Dzisiaj wzięliśmy pod lupę rybę wędzoną, która rzadko pojawia się w polskiej kuchni. Najpopularniejsze są wędzona makrela i łosoś. My przedstawiamy wam nototenię, która polecana jest zwłaszcza osobom, które zmagają się z wysokim cholesterolem.

To ryba morska występująca w zimnych wodach Antarktyki. Żyje także w ekologicznych hodowlach, przez co mięso jest pozbawione zanieczyszczeń. Jej mięso cechuje się wysokimi walorami smakowymi i może zawierać do 24 proc. tłuszczu.

/ 5Jak smakuje nototenia?

Obraz
© 123RF

Ma wyrazisty smak. Po rozkrojeniu ryby jej szkielet łatwo odchodzi od mięsa, przez co ryzyko natknięcia się na ość jest bardzo niskie. Nototenia o wysokich walorach smakowych ma szerokie zastosowanie w kuchni.

/ 5Polecana osobom, które mają wysoki cholesterol

Obraz
© 123RF

Mięso rybie bogate jest w takie związki, jak wapń, fosfor, magnez. Zawiera dużo kwasów omega 3, który obniża poziom złego cholesterolu, dzięki czemu chroni przed miażdżycą oraz chorobą niedokrwienną serca.

/ 5Gdzie kupić nototenię?

Obraz
© Materiały prasowe

W Polsce to mało popularna ryba. Trudno jest ją dostać na sklepowych półkach. Obecnie dostępna jest w wersji wędzonej w Lidlu. Tusza wędzona na gorąco kosztuje za 100 gram niecałe 2 złote. Idealnie nadaje się na kanapki lub pastę rybną.

/ 5Pasta z wędzonej nototenii

Obraz
© 123RF

Składniki: 100 g wędzonej nototenii, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 korniszony, pęczek szczypiorku, 1 kawałek marynowanej papryki, 2 łyżki majonezu, łyżeczka musztardy, sól i pieprz.

*Przepis: * Rybę obrać ze skóry, oczyścić i wrzucić do miski. Rozgnieść widelcem, dodać odrobinę majonezu. Jajka, szczypior, ogórki, paprykę drobno posiekać. Wrzucić do ryby, przyprawić, dodać musztardę i resztę majonezu. Dokładnie wymieszać. Podawać z ulubionym pieczywem.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce